Войти
Закрыть

Багаторічні овочеві рослини: цибуля, часник

7 Клас , Географія 7 клас Косенко (для осіб з особливими освітніми потребами F70)

 

§ 18. Багаторічні овочеві рослини: цибуля, часник

На попередньому уроці ви дізналися про такі дворічні овочеві рослини як морква, буряк і капуста. Пригадайте, що відбувається в перший рік життя моркви (буряка чи капусти). Що таке насінник? Що відбувається в другий рік життя моркви (буряка чи капусти)? Як потрібно доглядати за морквою (буряком)? Коли висаджують моркву (буряк чи капусту)? Розкажіть про будову однієї із дворічних овочевих рослин. Як використовують плоди дворічних овочевих рослин?

Сьогодні на уроці ви дізнаєтеся про багаторічні овочеві рослини — цибулю та часник.

Багаторічна овочева рослина — це рослина, яка живе більше двох років. Серед таких рослин найбільш популярними є часник і цибуля.

Цибулина ріпчастої цибулі зверху вкрита сухими лусками. Луски — це сухі листки. Вони захищають цибулину від висихання. Луски бувають жовтого, коричневого, білого і червоно-фіолетового кольорів. Цибулина може мати приплюснуту, кулясту або яйцеподібну форму. Всередині цибулини містяться бруньки. З них весною вгору проростають укорочені пагони з трубчастими листками.

На першому році життя з насінин цибулі виростають маленькі цибулинки завбільшки з лісовий горіх — розміром 10-20 міліметрів. Такі цибулинки називаються сіянкою.

Цибуля-сіянка та цибуля-ріпка

Другого року цибулю-сіянку висаджують у ґрунт. У кінці літа з неї виростає цибуля-ріпка. У ній накопичуються поживні речовини. Восени цибулю-ріпку виривають, просушують і зберігають у сухому приміщенні.

Навесні третього року цибулю-ріпку висаджують у ґрунт. Улітку вона утворює квіткову стрілку. Стрілка закінчується суцвіттям, схожим на кулю. Квітки дрібні, білого кольору. З квіток утворюються плоди з чорним насінням.

  • У які страви додають цибулю?

Часник є дуже корисною багаторічною трав’янистою рослиною. Його цибулина (головка) має кулясту форму. Головка складається з численних білих сидячих цибулинок-зубків. Вони уміщені в загальну білу, сірувату або рожеву оболонку.

Висота стебла — 30-60 сантиметрів. Листя довге, плоске та гостре, шириною близько одного сантиметру. Квітки дрібні, непоказні, зеленувато-білі, зібрані в суцвіття-зонтик. Цвіте часник у липні-серпні. Замість плодів на верхівці стебла утворюються маленькі бульбочки.

Усі частини рослини мають специфічний запах. Проте найароматнішими є зубки. За цим запахом часник легко відрізнити від інших рослин.

Цибуля другого року життя

Стрілки цибулі

Життєвий цикл часнику

Бульбочки часнику

Часник

Часник розмножують окремими цибулинами (зубками), або бульбочками. Ці зубки виростають на квітконосних стрілках.

Висаджують часник навесні або восени. Весною садять на глибину 3-5 сантиметрів. Восени — глибше, до 8 сантиметрів. Бульбочки садять так само, як і зубки. Також восени садять часник для утворення суцвіть. Його цибулини гірше зберігаються взимку.

Основні роботи з догляду за часником і цибулею — боротися з бур’янами і поливати рослини. Поливати потрібно так, щоб вода не потрапляла на рослини. Часник і цибулю використовують для приготування багатьох страв: супів, борщів, салатів, овочевих рагу, для консервації тощо.

Запам’ятайте

Багаторічна трав’яниста рослина — це рослина, яка живе більше двох років.

Луска — сухі листки цибулі.

Сіянка — маленькі цибулинки першого року життя.

Запитання

  • 1. Назвіть багаторічні овочеві рослини.
  • 2. Що таке луска?
  • 3. Що відбувається в перший рік життя цибулі?
  • 4. Що відбувається з цибулею в другий рік життя?
  • 5. Що відбувається з цибулею в третій рік життя?
  • 6. Як потрібно доглядати за цибулею та часником?
  • 7. Як використовують цибулю й часник у харчуванні?

Завдання

  • 1. Визначте, до якої групи належать вказані рослини. Відповіді запишіть у зошит.

Горох, цибуля, квасоля, морква, огірок, часник, болгарський перець, буряк, помідор, капуста, баклажан.

Однорічні овочеві рослини

Дворічні овочеві рослини

Багаторічні овочеві рослини

Цікаво знати...

Найдивнішою рослиною вважається арктичний хрін. Він добре переносить суворі зими до -47 °С. І навіть цвіте під час морозів! Росте арктичний хрін на острові Гренландія та на побережжі Північного Льодовитого океану. Місцеві жителі його використовують у їжу. У цих краях це один з головних засобів проти цинги, адже в ньому міститься багато вітамінів.

Хрін дуже живучий. Науковці вважають можливим розводити його на Марсі.

Арктичний хрін

скачать dle 11.0фильмы бесплатно
 

Коментарі (0)

Додавання коментаря

  • оновити, якщо не видно коду