Войти
Закрыть

Населення

7 Клас , Географія 7 клас Бойко, Міхелі 2020

 

§ 26. Населення

  • Пригадайте, чому корінне населення Америки називають індіанцями.
  • Які зовнішні ознаки мають представники монголоїдної раси?

РАСОВИЙ СКЛАД. За кількістю населення — 425 млн осіб — Південна Америка поступається всім населеним материкам, окрім Австралії. Із давніх-давен там оселялися індіанські племена (інки, кечуа, аймара та ін.). Індіанці — це представники монголоїдної раси американської гілки (мал. 126). Учені вважають, що близько 17 тис. років тому вони прийшли з Північної Америки і поступово заселили увесь материк. У ті часи, коли європейці відкрили Америку, одні племена перебували на первісному рівні розвитку і займалися збиральництвом і полюванням, інші — мали розвинені землеробство й ремесла. Стародавні індіанські держави існували в Андах. Останньою і наймогутнішою була імперія інків, яка досягла високого рівня розвитку. Безцінними дарунками індіанців людству є кукурудза, картопля, помідори, гарбузи, квасоля, арахіс, які нині поширені повсюдно.

З відкриттям Південної Америки там почали оселятися здебільшого іспанці й португальці, тобто представники європеоїдної раси. У період колонізації європейці принесли численні біди корінному населенню: індіанців витісняли на непридатні для життя землі та перетворювали на рабів. Це призвело до різкого зменшення кількості місцевих жителів. У XVI — XIX ст. для роботи на плантаціях доставляли рабів з Африки — представників негроїдної раси. Таким чином Південну Америку заселили представники всіх трьох основних рас людства.

Світ у просторі й часі

Тавантінсую — Країна чотирьох вітрів

Так називалася держава інків, що виникла у X ст. в Андах (нині Перу). У ній було багато міст і сіл, храмів і палаців. Столиця Куско була розташована на висоті майже 4000 м над рівнем моря. Там жило більше населення, ніж у найбільшому місті Європи — Лондоні. Інки вирощували картоплю, приручили лам і альпак, які забезпечували вовною та перевозили вантажі. Країна мала зрошувальні канали і водогони. Інські майстри створили унікальні вироби із золота, срібла й міді, які вражали європейців. Інки знали астрономію, фізику, геометрію, медицину. Їхнє життя було сповнене духовності — це засвідчують міфи та обряди. У 1533 р. іспанський конкістадор Франсиско Пісарро очолив завойовницький похід проти інків. Іспанці обманом взяли в полон верховного вождя. Попри те, що інки заплатили величезний викуп золотом, вождя стратили, а країну перетворили на іспанську колонію.

Мал. 126. Індіанці — корінні жителі Південної Америки

Світ у просторі й часі

Чому Південну Америку називають латинською

Більшість населення Південної Америки розмовляє іспанською та португальською мовами. Обидві вони виникли на основі латинської мови, яка панувала у Стародавньому Римі. Тому Південну Америку разом з країнами Центральної Америки, де так само поширені ці мови, називають Латинською.

На початку XX ст. в Південну Америку масово переселялися інші народи: італійці, німці, росіяни, китайці. Серед переселенців було чимало й українців, які оселилися здебільшого в Аргентині, Бразилії і Парагваї. Вони займалися сільським господарством: вирощуванням рису, кукурудзи, пшениці, чайного куща та інших культур. Є серед них і вчені, художники, архітектори, скульптори, які залишили помітний слід не лише в житті української спільноти, а й країн проживання. Хоча українці вже є громадянами інших країн і більшість із них ніколи не бувала на землі своїх предків, всі вони щиро вболівають за майбутнє України.

ФОРМУВАННЯ СУЧАСНОГО НАСЕЛЕННЯ. У результаті такого заселення сучасне населення Південної Америки є вельми строкатим. За століття спільного існування індіанські, європейські й африканські народи змішалися між собою. Нині на материку переважає змішане населення — нащадки від змішаних шлюбів європейців і негрів — мулати, європейців та індіанців — метиси, індіанців і негрів — самбо.

РОБОТА З КАРТОЮ

  • 1. Назвіть найбільші за площею країни Південної Америки.
  • 2. Назвіть країни, які не мають виходу до морів і океанів.
  • 3. Які країни є гірськими, а які — рівнинними?
  • 4. Назвіть країни, які розташовані в басейні Амазонки.
  • 5. Столиці яких країн є морськими портами?
  • 6. Охарактеризуйте географічне положення Бразилії, Аргентини, Перу.

Мал. 127. Політична карта Південної Америки

Разом із расовими ознаками змішувалися мови, звичаї, обряди, традиції. У результаті утворилися нові народи (наприклад, бразильці), у житті яких тісно переплітаються індіанська, європейська й африканська культури. Натомість самобутність Південної Америки зберігається в індіанських мовах, архітектурі, образотворчому мистецтві, одязі, музичних ритмах, традиціях і навіть кулінарних уподобаннях.

Розміщується населення на материку нерівномірно. Більшість зосереджена на узбережжях океанів і в західних районах Анд, де густота населення становить 100 осіб на км2. Великі внутрішні території Південної Америки майже безлюдні. Такий розподіл пов’язаний з природними умовами материка та історією його заселення.

На території Південної Америки не так багато країн, як в Африці. Більшість із них були колоніями Іспанії та Португалії, а здобули незалежність лише на початку XIX ст. (мал. 127). Оскільки від колоніального гніту вони звільнилися раніше, ніж країни Африки, то рівень розвитку господарства в них вищий. Проте всі вони належать до країн, що розвиваються. Найбільші за площею держави Південної Америки лежать на рівнинному сході. Це Бразилія, Аргентина, Венесуела. Великі території і різноманітні природні багатства мають Андські країни: Чилі, Перу, Колумбія, Болівія, Еквадор.

ЗАПАМ’ЯТАЙТЕ

  • Населення Південної Америки складається з представників усіх трьох основних рас людства, що пов’язано з історією заселення материка.
  • Сучасне населення сформувалося в результаті змішаних шлюбів корінних жителів (індіанців) із переселенцями (європейцями та африканцями).
  • На території материка населення розміщується нерівномірно: узбережжя і західні райони Анд густо заселені, а внутрішні — майже безлюдні.

ЗАПИТАННЯ І ЗАВДАННЯ

  • 1. Представники яких основних рас населяють Південну Америку?
  • 2. Який взаємозв’язок існує між відкриттям Південної Америки і складом її населення?
  • 3. Розкажіть про сучасне населення Південної Америки.
  • 4*. Більшість населення Південної Америки розмовляє іспанською та португальською мовами. Поміркуйте, з чим це пов’язано?
  • 5*. Користуючись даними про кількість населення і площу Південної Америки (с. 88), обчисліть середню густоту населення на материку. Зіставте цей показник з таким самим показником у Африці. Які чинники, на вашу думку, впливають на густоту населення Південної Америки?
скачать dle 11.0фильмы бесплатно
 
Даний матеріал відноситься до підручника "Географія 7 клас Бойко, Міхелі 2020", створено завдяки МІНІСТЕРСТУ ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ (МОН)

Коментарі (0)

Додавання коментаря

  • оновити, якщо не видно коду