Войти
Закрыть

Міжнародне співробітництво у розв’язанні екологічних проблем. Міжнародні організації з охорони природи

7 Клас , Географія 7 клас Масляк, Капіруліна

 

§ 68. Міжнародне співробітництво у розв’язанні екологічних проблем. Міжнародні організації з охорони природи

  • 1. Що таке «міжнародна організація»?
  • 2. Для чого створюються міжнародні організації?

Міжнародне співробітництво в розв’язанні екологічних проблем. Поступово людство усвідомило, що без об’єднання зусиль усіх народів вирішити екологічні проблеми неможливо. Так почали виникати міжнародні урядові й громадські організації, які ставили за мету своєї діяльності охорону довкілля й боротьбу за прийняття суворих законів проти забруднення природи.

Які забруднювачі навколишнього середовища вам відомі?

Значний вплив на рівень і характер забруднення тієї чи іншої території в світі мають і особливості законодавства країн певного регіону та ефективність дії різних природоохоронних організацій. У розвинутих країнах діють жорсткі санкції проти підприємств і організацій, які порушують природоохоронне законодавство. Звичайно, в цих країнах рівень забрудненості довкілля невпинно зменшується.

У зв’язку з цим слід зауважити, що все частіше підприємства, які дуже забруднюють навколишнє середовище, з високорозвинутих країн переносяться в країни з відносно низьким рівнем розвитку, яких багато в Латинській Америці, Африці та Азії. Але все ж і донині найбільші забруднювачі довкілля знаходяться в Китаї, США, Європі, Японії, Росії тощо.

Розробіть ескіз власного екологічного плаката.

У розвинутих країнах потреби людей все більше зростають і перевищують життєво необхідний мінімум. Люди мають змогу купувати багато спеціально запакованої їжі, одягу, взуття, різних побутових товарів, декілька автомобілів на родину тощо. Споживання зростає з кожним роком. Утворюється безліч відходів людської життєдіяльності. Виникають величезні звалища отруйних речовин, які не встигають переробляти. Вони займають все більшу площу. Це стає однією з найбільших проблем охорони довкілля в розвинутих країнах. У країнах Африки, між іншим, ця проблема також стає актуальною (мал. 302).

Мал. 302. Сміттєспалювальний завод в Австрії

Міжнародні організації з охорони природи. Враховуючи той факт, що все більше екологічних проблем набувають глобального характеру, координатором міжнародних зусиль у справі охорони довкілля стала Організація Об’єднаних Націй, про діяльність якої ми вже говорили.

Створюється міжнародне природоохоронне законодавство. Початком широкого міжнародного співробітництва з охорони природи і раціонального використання природних ресурсів можна вважати 1972 рік. Тоді в столиці Швеції, Стокгольмі, почала роботу Конференція ООН із проблем охорони довкілля. На ній прийняли Декларацію, в якій проаналізовано глобальні екологічні проблеми і окреслено шляхи їх подолання спільними зусиллями світового співтовариства.

Чому вирішити екологічні проблеми неможливо зусиллями однієї конкретної країни?

Упродовж наступних років ООН та її різні підрозділи, зокрема ЮНЕП — міжнародна урядова організація з питань навколишнього середовища, розробили міжнародні правові норми використання Світового океану, повітряного басейну, космосу (мал. 303).

Для того, щоб здійснювати ефективні міжнародні заходи з охорони довкілля, необхідно постійно наукові дослідження нашої планети. Тому виникли міжнародні наукові організації, які оцінюють стан довкілля і пропонують свої шляхи вирішення екологічних проблем. До них належать: Інститут всесвітніх спостережень, який видає щорічник «Стан світу», Міжнародна рада наукових спілок із програмою «Глобальні зміни», Міжнародний географічний союз тощо.

Мал. 303. Емблема ЮНЕП

Значний внесок в охорону природи Землі робить Міжнародний союз охорони природи. Він здійснює широкі наукові дослідження і розробляє практичні програми збереження природи в різних куточках планети. До нього входять як урядові, так і громадські організації десятків країн світу.

У справі порятунку всього живого на Землі сьогодні дуже активними є незалежні від урядів держав міжнародні громадські рухи й організації. Найвідомішою серед них є організація «Зелений світ» («Ґрінпіс»). Засновники «Ґрінпіс» — Бен Меткаф і Девід Фрейзер Мак Таггарт. Їх називали «першими воїнами зеленого війська». Організація є відомою в усьому світі своїми конкретними справами. Її осередки існують і в Україні, яка все активніше бере участь в міжнародному природоохоронному співробітництві (мал. 304).

Мал. 304. Емблема «Ґрінпіс»

Екологічна ситуація в Україні є кризовою. Вона особливо загострилась після катастрофи на Чорнобильській АЕС. Значні території стали непридатними для життя людей. Жителі покинули ці землі, але життя продовжується в умовах, яких ще не знала наша планета. Тому вчені проводять у Чорнобильській зоні відчуження постійні спостереження й дослідження. В них беруть участь і зарубіжні колеги. В Україні також створено біосферні заповідники, які є природоохоронними науково-дослідними установами з міжнародним статусом.

Знайдіть на карті України та запишіть в зошиті назви біосферних заповідників України та області, в яких вони розташовані.

Україна разом із сусідніми державами, Словаччиною й Польщею, вперше у світі створила новий тип природоохоронної території. На прикордонних частинах трьох держав виник міжнародний біосферний заповідник «Східні Карпати».

Міжнародне природоохоронне співробітництво буде і надалі розширюватися й поглиблюватися. Це пов’язано з подальшою глобалізацією екологічних проблем.

Усвідомлення того, що без об’єднання зусиль усіх народів вирішити екологічні проблеми неможливо, призвело до створення міжнародних урядових й громадських організацій з охорони довкілля й боротьби за прийняття законів проти забруднення природи.

Координатором міжнародних зусиль у справі охорони довкілля є Організація Об’єднаних Націй.

Міжнародні наукові організації оцінюють стан довкілля і пропонують шляхи вирішення екологічних проблем.

З метою збереження природи створюються природоохоронні науково-дослідні установи з міжнародним статусом - біосферні заповідники.

ЗАПИТАННЯ Й ЗАВДАННЯ

  • 1. Навіщо потрібне міжнародне співробітництво у справі захисту й збереження природного середовища?
  • 2. Яка міжнародна організація і чому стала координатором зусиль людства з питань охорони природного довкілля?
  • 3. Коли і чому почалося широке міжнародне співробітництво з охорони природи?
  • 4. Назвіть основні міжнародні організації, метою діяльності яких є охорона природи.
  • 5. Яку участь бере Україна в міжнародному природоохоронному співробітництві?

ВПЛИВ ЛЮДИНИ НА ПРИРОДУ МАТЕРИКІВ І ОКЕАНІВ

  • Близько 1 000 дітей помирають в Індії щодня від діареї та інших хвороб, що розвиваються від вживання забрудненої води.
  • Священна для кожного індуса річка Ґанґ є однією з найзабрудненіших у світі. Її забруднюють каналізаційні стоки, сміття, залишки їжі і останки тварин. У деяких місцях Ґанґом пливуть наполовину кремовані тіла дорослих та загорнуті в покривала тіла померлих дітей.
  • Річка Міссісіпі приносить в Мексиканську затоку близько 1,5 мільйонів кубометрів нітратів на рік. Кожне літо вона створює в затоці «мертву зону», яка за розмірами дорівнює штату Нью-Джерсі.
  • Американці купують понад 29 мільйонів пластикових пляшок води в рік. З цих пляшок тільки 13% переробляється. Знадобляться віки, щоб пластикові відходи розкласлися, а якщо їх спалити, то важко уявити, скільки шкідливих речовин буде викинуто в повітря.
  • У США щодня викидається приблизно 130 тисяч комп’ютерів, і більше 100 мільйонів мобільних телефонів щороку.
  • Плавучий острів завдовжки в 70 миль з будинків, пластику, машин і радіоактивних відходів утворився після цунамі в Японії в 2011 році. Він дрейфує в Тихому океані. За розрахунками вчених через два роки він досягне Гаваїв, а ще через рік — західного узбережжя США.
  • Після цунамі 2011 року японський уряд допустив скидання в Тихий океан близько 11 мільйонів літрів радіоактивної води. Через кілька днів на відстані 80 кілометрів від берега почали виловлювати заражену радіацією рибу.
  • 7 мільярдів кілограмів сміття, в основному пластику, викидається у світовий океан щорічно.
  • Одним з найбільш поширених і небезпечних забрудників довкілля є кадмій, який вбиває статеві клітини людських ембріонів. Кадмій поширився в довкіллі настільки, що став присутнім практично у всьому, що ми їмо і п’ємо.
  • Стіни стародавнього грецького Акрополя за останні 40 років через кислотні дощі зруйнувалися більше, ніж за всі попередні 2,5 тисячі років існування.
  • У Ботсвані живе всього 2 мільйони чоловік, але ця країна займає друге місце в світі за забрудненістю. Основними джерелами забруднення є гірничодобувна промисловість і лісові пожежі.
  • Найбільший у світі комплекс з виплавки важких металів знаходиться в сибірському місті Норильськ. Очікувана середня тривалість життя тут на 10 років нижча, ніж в інших російських містах.
  • Автомобілі 1985 року виробництва викидають в атмосферу приблизно в 38 разів більше чадного газу, ніж моделі 2001 року. Автомобілі з меншою витратою палива забруднюють атмосферу менше.
  • Середня сім’я в Північній Америці, Європі і Австралії викидає більше 1 тонни сміття щорічно.

ЗАПИТАННЯ ДЛЯ ІНДИВІДУАЛЬНОЇ БЕСІДИ

  • 1. Назвіть основні види природних ресурсів.
  • 2. Які міжнародні організації з охорони природи вам відомі?
  • 3. Наведіть приклади раціонального і нераціонального природокористування.
  • 4. Які зміни природних комплексів відбуваються під впливом господарської діяльності людини?
  • 5. Поясніть причини порушення при родної рівноваги.

ПИСЬМОВІ ЗАВДАННЯ

1. Назвіть основні типи ландшафтів та основні джерела забруднення. Заповніть в зошиті таблицю: «Типи антропогенних ландшафтів та основні види забруднення довкілля».

ВИКОРИСТОВУЄМО ДОДАТКОВІ ДЖЕРЕЛА ГЕОГРАФІЧНИХ ЗНАНЬ

1. Знайдіть та покажіть на карті відомі з розділу «Материки» природоохоронні території, райони екологічного лиха.

2. В додаткових джерелах географічних знань знайдіть інформацію про роль міжнародного співробітництва в розв’язанні проблем взаємодії природи і суспільства.

ПРОВОДИМО НАУКОВО-ТВОРЧИЙ ПОШУК

1. Запропонуйте шляхи усунення наслідків різних видів забруднення природи.

2. Назвіть екологічні проблеми материків і океанів та запропонуйте можливі шляхи їх розв’язання.

3. Складіть пам’ятку екологічно чистого громадянина.

ПРАЦЮЄМО В ГРУПІ

Дослідження: «Шляхи розв’язування екологічних проблем».

Об’єднайтеся в групи. Опрацюйте додаткові джерела інформації з питання «Причини і наслідки забруднення Землі» та заповніть таблицю в зошиті:

Зробіть відповідні висновки та внесіть пропозиції.

скачать dle 11.0фильмы бесплатно
 
Даний матеріал відноситься до підручника "Географія 7 клас Масляк, Капіруліна", створено завдяки МІНІСТЕРСТУ ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ (МОН)

Коментарі (0)

Додавання коментаря

  • оновити, якщо не видно коду