Войти
Закрыть

Кліматичні пояси і типи клімату Землі

7 Клас , Географія 7 клас Бойко, Міхелі

 

§ 8. Кліматичні пояси і типи клімату Землі

  • Які ви знаєте основні й перехідні кліматичні пояси?

КЛІМАТИЧНІ ПОЯСИ І РОЗПОДІЛ ОПАДІВ. Вам вже відомо, що кліматичні пояси — це широтні смуги, які мають відносно однорідний клімат. Вони відрізняються один від одного температурою повітря й переважаючими повітряними масами. Кліматичні пояси змінюються зонально, тобто від екватора до полюсів. У кожному з основних кліматичних поясів, а це екваторіальний, тропічний, арктичний (антарктичний), протягом усього року панує та чи інша повітряна маса — відповідно екваторіальна, тропічна, помірна, арктична (антарктична). У перехідні кліматичні пояси — субекваторіальний, субтропічний, субарктичний (субантарктичний) — повітряні маси надходять із сусідніх основних поясів, змінюючись за сезонами: влітку панує повітряна маса південнішого основного поясу, а взимку — північнішого.

Мал. 23. Карта кліматичних поясів

ЯК ЧИТАТИ КАРТУ КЛІМАТИЧНИХ ПОЯСІВ І КЛІМАТОДІАГРАМУ

За картою кліматичних поясів можна дізнатися про розташування на земній поверхні поясів з однорідним кліматом. На їх простягання вказують смуги різних кольорів. На карті добре видно, що межі кліматичних поясів проходять не строго по паралелях, а відхиляються то на північ, то на південь. Це пояснюється впливом такого кліматотвірного чинника, як підстильна поверхня: океанів, суходолу, рельєфу, течій, льодовиків. У межах кліматичних поясів відтінками кольорів виділено кліматичні області.

РОБОТА З КАРТОЮ

  • 1. Де на Землі розташований екваторіальний кліматичний пояс? Яка там панує повітряна маса?
  • 2. Між якими кліматичними поясами розташований субтропічний пояс? Як це впливає на панування в ньому повітряних мас протягом року?
  • 3. Які кліматичні області розрізняють у межах помірного поясу? Внаслідок яких чинників клімат помірного поясу має такі різновиди?
  • 4. Де поширені арктичний і антарктичний кліматичні пояси? Який клімат там формується?
  • 5. На якому материку широтне простягання кліматичних поясів порушене? Чому?

У межах кліматичних поясів розрізняють кліматичні області з різними типами клімату. Кліматичні області формуються під впливом азональних (незональних) чинників: підстильної поверхні (коли формується або континентальний, або морський тип клімату), океанічних течій (клімат західних і східних узбереж материків).

На різних широтах під впливом кліматотвірних чинників формуються різні кліматичні пояси з певним типом клімату.

ЕКВАТОРІАЛЬНИЙ ПОЯС. Екваторіальний тип клімату формується під впливом екваторіальної повітряної маси. Вона визначає спекотну й вологу погоду протягом року. Цілорічно тримається висока температура повітря (+24... 28 °С). Річна амплітуда температури зовсім не значна — 1-2 °С. Сильне нагрівання поверхні в цих широтах та інтенсивне підняття теплого повітря формує потужні купчасто-дощові хмари. Вони щодня приносять зливи з грозами. Тому опадів протягом року випадає дуже багато — понад 2000 мм. Пори року в такому кліматі відсутні, оскільки і температура повітря, і кількість опадів протягом року майже не змінюються.

СУБЕКВАТОРІАЛЬНИЙ ПОЯС. Субекваторіальний клімат кожної півкулі визначається сезонною зміною повітряних мас. Улітку, коли сонце більше освітлює Північну півкулю, приходить екваторіальна повітряна маса сусіднього (з півдня) екваторіального поясу. Тому влітку жарко і волого, як в екваторіальному поясі.

Узимку, коли сонце більше освітлює Південну півкулю, на цю територію приходить тропічна повітряна маса сусіднього (з півночі) тропічного поясу. Вона визначає спекотну й суху погоду. У Південній півкулі все відбувається навпаки. У такому кліматі з’являються сезони року: літній — жаркий і вологий, зимовий — жаркий і сухий.

ТРОПІЧНИЙ ПОЯС. Тропічний клімат дуже спекотний і сухий. Його формує тропічна повітряна маса, що панує в тропічних широтах. Температура повітря влітку становить +35 °С, а взимку знижується до +20 °С. Майже відсутні хмари й опади. Тому саме у тропічних поясах розташовані найбільші пустелі світу.

СУБТРОПІЧНИЙ ПОЯС. Субтропічний клімат, як і субекваторіальний, формується під впливом сезонної зміни повітряних мас: влітку надходять жаркі й сухі тропічні, взимку — прохолодні помірні. Континентальний субтропічний клімат — сухий, з жарким літом (+30 °С), прохолодною зимою (0...+5 °С). Зволоження недостатнє (300 мм на рік), тому в такому кліматі формуються пустелі і напівпустелі.

На західних узбережжях материків клімат субтропічний середземноморський з жарким (+20 °С), сухим літом та м’якою (+10 °С) і вологою зимою (500-700 мм на рік).

На східних узбережжях материків клімат мусонний (літо жарке і вологе, зима прохолодна і суха).

ПОМІРНИЙ ПОЯС. Помірний клімат формується в помірних широтах, які отримують вдвічі менше сонячного тепла, ніж тропічні. Це тепло протягом року розподіляється нерівномірно. Тому добре виражені чотири пори року: холодна зі снігом зима, тепле літо і тривалі перехідні весна й осінь.

У помірних широтах панують помірні повітряні маси, але туди також проникають тропічні та арктичні маси. Тому погода помірного клімату дуже різноманітна: від теплої і спекотної (+22... +30 °С) влітку до холодної і сильно морозної (-5... -30 °С) взимку. У помірних широтах панують західні вітри, що створюють західне перенесення повітряних мас. Завдяки цьому, наприклад, Атлантичний океан здійснює такий великий вплив на формування клімату Європи, що він відчутний на відстані до 3 тис. км від його узбережжя.

Розрізняють помірно континентальний, континентальний, різко континентальний типи клімату.

СУБАРКТИЧНИЙ (СУБАНТАРКТИЧНИЙ) ПОЯС. Субарктичному (субантарктичному) клімату властива сезонна зміна повітряних мас: влітку надходять помірні, взимку — арктичні. Опадів випадає мало — 200 мм на рік. Поширена багаторічна мерзлота.

АРКТИЧНИЙ (АНТАРКТИЧНИЙ) ПОЯС. Арктичний (антарктичний) клімат дуже холодний. Він формується в полярних областях, що лежать в холодному тепловому поясі, якому властива полярна ніч і полярний день. У полярну ніч сонце не з’являється над горизонтом і не нагріває поверхню. Настає тривала малосніжна і морозна (-40 °С) зима.

У полярний день сонце хоч і світить, проте сніг і лід відбивають більшу частину його променів назад в атмосферу. Тому літо коротке, сире (з мрякою) і холодне (0... +5 °С). Опадів випадає дуже мало — 200 мм на рік. Суворості клімату додають сильні вітри.

ЗАПАМ’ЯТАЙТЕ

• Кліматичні пояси — широтні смуги, які мають відносно однорідний клімат.

• Розрізняють кліматичні пояси основні (екваторіальний, тропічні, помірні (у кожній півкулі), арктичний і антарктичний) та перехідні (субекваторіальні, субтропічні (у кожній півкулі), субарктичний і субантарктичний).

ЗАПИТАННЯ І ЗАВДАННЯ

  • 1. Охарактеризуйте екваторіальний клімат. Чому на екваторі випадає велика кількість опадів протягом усього року?
  • 2. Що є причиною дуже спекотного й сухого клімату тропічного поясу?
  • 3. Які повітряні маси панують у субарктичному поясі взимку, а які — влітку?
  • 4. Розгляньте на с. 34 мал. 21 і мал. 22, на яких зображено мусони та їх наслідки. Назвіть щонайменше три відмінності між літнім і зимовим мусонами.
  • 5. Пояси, клімат яких формує один тип повітряних мас, називаються основними. Сформулюйте визначення перехідного кліматичного поясу.

ПОПРАЦЮЙТЕ В ГРУПІ

Користуючись картою, з’ясуйте, у межах яких кліматичних поясів розташовані материки:

  • група 1 — Африка;
  • група 2 — Австралія;
  • група 3 — Північна Америка;
  • група 4 — Південна Америка.

Який кліматичний пояс займає найбільшу площу на кожному материку? Як це позначиться на його природних особливостях?

скачать dle 11.0фильмы бесплатно
 
Даний матеріал відноситься до підручника "Географія 7 клас Бойко, Міхелі", створено завдяки МІНІСТЕРСТУ ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ (МОН)

Коментарі (0)

Додавання коментаря

  • оновити, якщо не видно коду

Навігація