Войти
Закрыть

Країни Східної Азії

7 Клас , Географія 7 клас Бойко, Міхелі

 

§ 56. Країни Східної Азії

  • Пригадайте, хто з мандрівників-європейців першим побував у Китаї.
  • Які особливості мусонного клімату?

Територія Східної Азії простяглася на тисячі кілометрів уздовж берегів Тихого океану. У цій частині Євразії розташовані Китай, Монголія, Корейська Народно-Демократична Республіка (Північна Корея) і Республіка Корея (Південна Корея), а на островах — Японія.

КИТАЙ. Китай — одна з найдавніших держав світу, історія якої налічує тисячі років. Вона займає величезну територію. Її береги омиваються морями Тихого океану.

КИТАЙ

Подорож у слово

Назва Китай походить від слова Китаї — групи монгольських племен, що жили на півночі країни. Самі китайці називають свою країну Чжунго — «Серединна держава». У багатьох інших країнах світу Китай іменують Чина — від назви царства Цінь, що існувало в Стародавньому Китаї.

Природа Китаю дуже різноманітна. Безводні пустелі на півночі й у центрі країни змінюються пишними вологими лісами на південному сході. Велика Китайська рівнина складена потужними товщами річкових наносів. На заході країни здіймаються гігантські гірські споруди — Тянь-Шань, Куньлунь, Гімалаї. На висоті понад 4500 м лежить нагір’я Тибет, оточене ще вищими гірськими хребтами. Тому Тибет слушно називають «Дахом світу», а Китай — «Піднебесною імперією».

Мал. 263. Пекін — стародавнє й водночас велике сучасне місто

Клімат на просторах величезної країни різний. На півночі й заході він — різко континентальний сухий. Там лежать великі пустелі Такла-Макан і Гобі. На сході — клімат мусонний. Навесні та восени на узбережжя налітають тайфуни. Літні мусони приносять рясні дощі. Вони переповнюють водою річки і призводять до руйнівних повеней. За часті сильні повені річку Хуанхе прозвали «горем Китаю». Для захисту від високої води уздовж русел річок збудовані земляні вали, іноді в кілька рядів.

Чи важко вивчити китайську мову

Китайська мова вважається однією з найскладніших у світі. Пишуть китайці знаками — ієрогліфами, які позначають не літери, а слова-поняття. Ще складніше навчитися читати китайською, тому що один і той самий знак може мати до 50 різних значень. Щоб прочитати книжку, треба знати 5 тис. ієрогліфів.

У країні є всі відомі корисні копалини. Поклади деяких з них надзвичайно багаті: там зосереджена половина світових запасів олова і вольфраму, третина — кам’яного вугілля, а за видобутком нафти Китай посідає п’яте місце у світі.

Китай — країна з найбільшою кількістю населення на Землі. Незважаючи на складну історію розвитку, воно доволі однорідне за етнічним складом: 93 % становлять китайці. Офіційна мова — китайська. Основна частина населення зосереджена на сході. Там розкинулися й численні міста-мільйонники, зокрема Шанхай, Пекін. Проте більшість китайців живе в сільській місцевості.

Останнім часом Китай демонструє фантастичні успіхи в розвитку господарства. Нині — це одна з провідних космічних держав світу. Китай — великомасштабний світовий виробник електроенергії. Значного розвитку набула чорна металургія: за кількістю сталі, що виплавляється, країна є одним із світових лідерів. Налагоджено й виплавлення кольорових металів: олова, вольфраму, алюмінію, міді та ін. Китай — світовий лідер з виробництва автомобілів. Машинобудівні підприємства випускають також верстати, сільськогосподарську техніку, трактори, судна, літаки. Китай — відомий у світі виробник електронної техніки, велосипедів, годинників. Країна має тисячолітній досвід із виробництва бавовняних і шовкових тканин. Традиційно високий рівень розвитку має фарфоро-фаянсова галузь.

У сільському господарстві провідна роль належить рослинництву. На півночі країни, у помірному поясі, вирощують сою, пшеницю, кукурудзу і гаолян — вид проса, зерно якого вживають у їжу. На півдні культивують рис. Це основний продукт харчування китайців. Його вирощують на ділянках, спеціально заповнених водою, — чеках. Тамтешній клімат дає змогу збирати по два-три врожаї на рік. За збором рису Китай посідає перше місце у світі. Вирощують також цукрову тростину, картоплю, арахіс, цитрусові. Великі площі відведені під бавовник і джут. Китай — батьківщина чаю, за його виробництвом країна посідає чільне місце у світі. Цікаво, що китайці надають перевагу зеленому чаю.

Рис

Рис — одна з найважливіших продовольчих культур планети з 8-тисячолітньою історією. Рисове зерно використовують для приготування їжі. Рисовою соломою вкривають дахи хатин, з неї плетуть широкополі капелюхи, взуття, килими, кошики. З китайської слово сніданок дослівно перекладається як ранній рис, обід — полуденний рис, а вечеря — пізній рис. «Спочатку подумай про рис, а потім про все інше», — кажуть на Сході.

Рисові чеки

У тваринництві Китай на першому місці у світі за поголів’ям свиней і на другому (після Індії) — за поголів’ям великої рогатої худоби. Розводять також коней, буйволів, віслюків, овець і кіз, а в Тибеті — яків. Упродовж 4 тис. років у країні розвивається шовківництво. Китай — найбільший у світі виробник натуральних шовкових тканин. За виловом риби країна так само посідає передові позиції. Традиційно збирають дикі плоди і лікарські трави, китайська народна медицина знана в усьому світі. У Китаї розвинені різні види транспорту.

Мал. 264. Виробництво шовку

Ця країна постачає в Україну машини, устаткування, метали та вироби з них, пластмаси, каучук, тканини, одяг, взуття, парасольки та інші товари. У нас Китай купує залізні, титанові, цирконієві руди, газові турбіни, масло, олію.

Великий шовковий шлях

Так називали систему караванних доріг величезної протяжності (майже 13 тис. км), яка з І ст. до н. е. і до початку XX ст. сполучала Китай з Європою. Цим шляхом з далекого Сходу на Захід доставляли спеції, папір, порцеляну, а також сувої дивовижної тканини. Легкий, і водночас міцний, шовк вважався предметом розкоші. Його використовували як прикрасу і лише згодом почали шити з нього одяг. Секрет одержання шовкової нитки, яку виділяє гусінь шовкопряда і яку китайці навчилися виготовляти ще в III тис. до н. е., відкрили лише у V ст.

ЯПОНІЯ. Це острівна країна, що розташована біля східних берегів Азії на Японських островах. Тривалий час її називали державою-самітником, оскільки острівне положення відокремлювало країну від зовнішнього світу. Така ізоляція сприяла збереженню національних традицій, проте й гальмувала економічний розвиток.

ЯПОНІЯ

Подорож у слово

Японці називають свою країну Ніппон, що перекладається як схід Сонця. Звідси походить поширена назва Японії — Країна Сонця, що сходить, або Країна вранішнього Сонця.

Природні умови цього краю не зовсім сприятливі для життя й господарської діяльності людей. Японські острови виникли на стику двох літосферних плит. Це зони високої сейсмічної активності. Тому там часто трапляються вулканічні виверження, землетруси та моретруси, що породжують цунамі. Неодноразово вони завдавали країні великої шкоди. Такі явища стали для японців звичними і невідворотними, як літня спека або мороз узимку. Вони навчилися будувати сейсмостійкі висотні будинки, а дітей змалку навчають правил поведінки під час землетрусу.

Гори займають 3/4 площі Японії. Найвища вершина — згаслий вулкан Фудзіяма. Рівнини тягнуться вузькими смугами лише вздовж узбереж.

У країні панує морський клімат. На півночі, у помірному поясі, зима холодна, з частими снігопадами і хуртовинами, на півдні, у субтропічному поясі, — м’яка. Літо спекотне й дощове. Японія лежить на шляху тайфунів. Ураганні вітри, що супроводжуються сильними зливами, спричиняють повені, які знищують посіви, завдаючи іноді більших збитків, ніж землетруси.

На Японських островах чимало невеликих бурхливих річок. Вони несудноплавні, проте мають велике енергетичне значення — на багатьох з них збудовані ГЕС. Майже вся Японія вкрита лісами, щоправда, вони істотно змінені людиною. Японці люблять природу і дбайливо її охороняють. Економічні досягнення цієї країни викликають повагу до її народу, який навчився протистояти стихії.

Японія — однонаціональна країна: 99 % населення становлять японці. Вони розмовляють мелодійною японською мовою. Аборигенами Японських островів вважаються айни — нині нечисленний народ. Країна густозаселена. Більшість населення живе в містах, найбільші з яких — Токіо, Йокогама, Осака.

РЕКОРДИ СВІТУ ЛЮДЕЙ І ПРИРОДИ

Японія — рекордсмен світу за кількістю землетрусів. Щороку їх у країні фіксують до 1,5 тис., тобто в середньому по чотири поштовхи щодня.

Своїх корисних копалин в Японії майже немає, тому більшу їх частину вона ввозить з інших країн. Натомість справжнім багатством є висока кваліфікація, дисциплінованість і дивовижна працьовитість японців.

Після поразки у Другій світовій війні господарство Японії було зруйновано. За дуже короткий період японці відродили країну і досягли таких вражаючих успіхів, що світ заговорив про японське «економічне диво». Японці скористалися не тільки своїми науковими й технічними досягненнями, вони запозичили світовий досвід та ефективно використали його у власному господарстві. Нині Японія є одним із лідерів у світовій економіці.

Сакура (японська вишня) — рослина-символ Японії

Промисловість має високий технічний рівень виробництва завдяки автоматизації, комп’ютеризації, а також використанню робототехніки. З виробництва багатьох видів продукції Японія тримає першість у світі. За відсутності своїх паливних ресурсів, електроенергію виробляють здебільшого атомні електростанції. На привізній руді та вугіллі працюють чорна і кольорова металургія. Основна особливість машинобудування — виробництво продукції високої складності. Японські автомобілі можна побачити на дорогах усього світу, а судна — на всіх океанах і морях планети. Поза конкуренцією — виробництво роботів, аудіо- та відеотехніки. У хімічній галузі переважає виробництво добрив, хімічних волокон, пластмас, фарб. Провідне місце у світі Японія посідає з виробництва шовкових і синтетичних тканин, а також паперової продукції.

Мал. 265. Міський краєвид Токіо

Сільське господарство добре розвинене. Рослинництво характеризується високою урожайністю. Основна культура — рис. Вирощують також картоплю, цукрову тростину й цукрові буряки, овочі, цитрусові. Японці розводять велику рогату худобу, свиней, птицю. З вилову риби і морепродуктів Японія посідає перше місце у світі. У країні створено густу мережу транспортних шляхів. Мостами і підводними тунелями сполучені між собою найбільші острови. Побудовано багато аеропортів і морських портів. Особливе значення мають швидкісні залізничні магістралі.

Подорож у слово

У нас узвичаїлося чимало слів та елементів японської культури. Наприклад, ікебана — мистецтво складати композиції з квітів; карате — вид беззбройного самозахисту, що ґрунтується на ударах рукою або ногою по найуразливіших місцях тіла людини; ніндзя — розвідники, які майстерно володіли різними видами рукопашної боротьби та вміли долати будь-які перешкоди.

Японія постачає в Україну легкові автомобілі та інші транспортні засоби, шини й покришки, трансформатори. А з України ввозить зерно кукурудзи, залізну руду, метали.

ЗАПАМ’ЯТАЙТЕ

• Китай — найбільша за кількістю населення держава світу, яка володіє величезними запасами природних ресурсів і стрімко розвиває господарство.

• Японія — острівна країна з бідними природними ресурсами, але високорозвиненою економікою, яка належить до сімки найбільш розвинених держав світу.

ЗАПИТАННЯ І ЗАВДАННЯ

  • 1. Зіставте забезпеченість Китаю та Японії корисними копалинами. Як це вплинуло на розвиток господарства країн?
  • 2. З виробництва чого Китай є світовим лідером?
  • 3. Охарактеризуйте природні умови Японії. Чи сприятливі вони для життя й розвитку господарства населення?
  • 4. За рахунок чого бідна на природні багатства Японія стала однією з найбільш розвинених країн світу?
скачать dle 11.0фильмы бесплатно
 
Даний матеріал відноситься до підручника "Географія 7 клас Бойко, Міхелі", створено завдяки МІНІСТЕРСТУ ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ (МОН)

Коментарі (0)

Додавання коментаря

  • оновити, якщо не видно коду