Войти
Закрыть

Населення

7 Клас , Географія 7 клас Бойко, Міхелі

 

§ 26. Населення

  • Пригадайте, чому корінне населення Америки називають індіанцями
  • Які зовнішні ознаки мають представники монголоїдної раси.

РАСОВИЙ СКЛАД. За кількістю населення — 387 млн осіб — Південна Америка поступається всім населеним материкам, окрім Австралії. Із давніх-давен там оселялися індіанські племена (інки, кечуа, аймара та ін.). Індіанці — це представники монголоїдної раси американської гілки. Учені вважають, що близько 17 тис. років тому вони прийшли з Північної Америки і поступово заселили увесь материк. У ті часи, коли європейці відкрили Америку, одні племена перебували на первісному рівні розвитку і займалися збиральництвом і полюванням, інші — мали розвинені землеробство й ремесла. Стародавні індіанські держави існували в Андах. Останньою і наймогутнішою була імперія інків, яка досягла високого рівня розвитку. Безцінним дарунком індіанців людству є кукурудза, картопля, помідори, гарбузи, квасоля, арахіс, які нині поширені повсюдно.

Тауантинсуйу — Країна чотирьох вітрів

Так називалася держава інків, що виникла у X ст. в Андах (нині Перу). У ній було багато міст і сіл, храмів і палаців. Столиця Куско була розташована на висоті майже 4000 м над рівнем моря. Там жило більше населення, ніж у найбільшому місті Європи — Лондоні. Інки вирощували картоплю, приручили лам і альпака, які забезпечували вовною та перевозили вантажі. Країна мала зрошувальні канали і водогони. Інські майстри створили унікальні вироби із золота, срібла й міді, які вражали європейців. Інки знали астрономію, фізику, геометрію, медицину. Їхнє життя було сповнене духовності — це засвідчують міфи та обряди. У 1533 р. іспанський конкістадор Франсиско Пісарро очолив завойовницький похід проти інків. Іспанці обманом взяли в полон верховного вождя. Попри те, що інки заплатили величезний викуп золотом, вождя стратили, а країну перетворили на іспанську колонію.

З відкриттям Південної Америки там почали оселятися здебільшого іспанці й португальці, тобто представники європеоїдної раси. У період колонізації європейці принесли численні біди корінному населенню: індіанців витісняли на непридатні для життя землі та перетворювали на рабів. Це призвело до різкого зменшення кількості місцевих жителів. У XVI-XIX ст. для роботи на плантаціях доставляли рабів з Африки — представників негроїдної раси. Таким чином Південну Америку заселили представники всіх трьох основних рас людства.

Мал. 112 Індіанці — корінні жителі Південної Америки

На початку XX ст. в Південну Америку масово переселялися інші народи: італійці, німці, росіяни, китайці. Серед переселенців було чимало й українців, які оселилися здебільшого в Аргентині, Бразилії і Парагваї. Вони займалися сільським господарством: вирощуванням рису, кукурудзи, пшениці, чайного куща та інших культур. Є серед них і вчені, художники, архітектори, скульптори, які залишили помітний слід не лише в житті української спільноти, а й країн проживання. Хоча українці вже є громадянами інших країн і більшість з них ніколи не бувала на землі своїх предків, всі вони щиро вболівають за майбутнє України.

Чому Південну Америку називають Латинською

Більшість населення Південної Америки розмовляє іспанською та португальською мовами. Обидві вони виникли на основі латинської мови, яка панувала у Стародавньому Римі. Тому Південну Америку разом з країнами Центральної Америки, де так само поширені ці мови, називають Латинською.

ФОРМУВАННЯ СУЧАСНОГО НАСЕЛЕННЯ. У результаті такого заселення сучасне населення Південної Америки є вельми строкатим. За століття спільного існування індіанські, європейські й африканські народи ніби потрапили у гігантський плавильний котел і змішалися між собою. Нині на материку переважає змішане населення — нащадки від змішаних шлюбів європейців і негрів — мулати, європейців та індіанців — метиси, індіанців і негрів — самбо.

Разом із расовими ознаками змішувалися мови, звичаї, обряди, традиції. У результаті утворилися нові народи (наприклад, бразильці), у житті яких тісно переплітаються індіанська, європейська й африканська культури. Натомість самобутність Південної Америки зберігається в індіанських мовах, архітектурі, образотворчому мистецтві, одязі, музичних ритмах, традиціях і навіть кулінарних уподобаннях.

Розміщується населення на материку нерівномірно. Більшість зосереджена на узбережжях океанів і в західних районах Анд, де густота населення становить 100 осіб на км2. Великі внутрішні території Південної Америки майже безлюдні. Такий розподіл пов’язаний з природними умовами материка та історією його заселення.

ПОЛІТИЧНА КАРТА. На території Південної Америки не так багато країн, як в Африці. Більшість з них були колоніями Іспанії та Португалії, а здобули незалежність лише на початку XIX ст. Оскільки від колоніального гніту вони звільнилися раніше, ніж країни Африки, то рівень розвитку господарства в них вищий. Проте всі вони належать до країн, що розвиваються.

Найбільші за площею держави Південної Америки лежать на рівнинному сході. Це Бразилія, Аргентина, Венесуела. Великі території і різноманітні природні багатства мають Андські країни: Чилі, Перу, Колумбія, Болівія, Еквадор.

Мал. 113. Держави Південної Америки

ЗАПАМ’ЯТАЙТЕ

• Населення Південної Америки складається з представників усіх трьох основних рас людства, що пов’язано з історією заселення материка.

• Сучасне населення сформувалося в результаті змішаних шлюбів корінних жителів (індіанців) із переселениями (європейцями та африканцями).

• На території материка населення розмішується нерівномірно: узбережжя і західні райони Анд густозаселені, а внутрішні — майже безлюдні.

• Країни Південної Америки належать до групи країн, що розвиваються.

ЗАПИТАННЯ І ЗАВДАННЯ

  • 1. Представники яких основних рас населяють Південну Америку?
  • 2. Який взаємозв’язок існує між відкриттям Південної Америки і складом її населення?
  • 3. Розкажіть про сучасне населення Південної Америки.
  • 4. Якими мовами розмовляють у країнах Південної Америки? З чим це пов'язано?
  • 5. Користуючись даними про кількість населення і площу Південної Америки (с. 94), обчисліть середню густоту населення на материку. Зіставте цей показник з таким самим показником в Африці. Які чинники, на вашу думку, впливають на густоту населення Південної Америки?
скачать dle 11.0фильмы бесплатно
 
Даний матеріал відноситься до підручника "Географія 7 клас Бойко, Міхелі", створено завдяки МІНІСТЕРСТУ ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ (МОН)

Коментарі (0)

Додавання коментаря

  • оновити, якщо не видно коду