Войти
Закрыть

Природні умови

7 Клас , Географія 7 клас Бойко, Міхелі

 

§ 34. Природні умови

  • Пригадайте, чому за полярним колом бувають полярна ніч і полярний день.

КЛІМАТ. У Антарктиді сформувався дуже суворий клімат, найхолодніший на Землі. Навіть Арктика істотно відрізняється від своєї південної протилежності. Антарктиду називають «материком вічної зими», «царством вітрів і хуртовини», «світовим холодильником». Це зумовлено, насамперед, її географічним положенням.

РЕКОРДИ СВІТУ ЛЮДЕЙ І ПРИРОДИ

Рекордно низьку температуру повітря -89,2 °С (а на поверхні снігу -90 °С) на Землі було зареєстровано в Антарктиді на науковій станції «Восток». Такі морози на нашій планеті ніде більше не спостерігаються, тому цей район називають світовим Полюсом холоду.

Розташування за полярним колом визначає дуже малий кут падіння сонячних променів. Під час полярної ночі сонячна енергія майже не надходить. Відбувається сильне вихолоджування материка, температура повітря тоді сягає -70 °С. Улітку, коли встановлюється полярний день, як це не дивно, в Антарктиду надходить стільки ж сонячної енергії, скільки і в екваторіальні широти. Проте її підстильна поверхня не нагрівається, тому що майже 90 % сонячної енергії крижана білосніжна поверхня Антарктиди відбиває назад у космічний простір. Тому і влітку середньодобові температури становлять не менш як -30 °С.

Циркуляція повітряних мас в Антарктиді теж своєрідна. Постійно холодні й відповідно важкі повітряні маси спричиняють над материком область високого атмосферного тиску з низхідними потоками повітря. З льодового купола в центрі материка маси холодного повітря стікають до країв, утворюючи дуже сильні стокові вітри. Антарктичні повітряні маси, що формуються там, відрізняються не тільки низькими температурами, а й дивовижною прозорістю та сухістю. Прозоре повітря і відсутність хмар сприяють подальшому вихолодженню поверхні, оскільки не затримують тепло. Незначні опади — в середньому 200 мм на рік (це приблизно стільки, скільки й у пустелі Сахара) — в Антарктиді випадають у твердому стані.

Мал. 146. Кліматична карта Антарктиди

В Антарктиці сформувалися два кліматичні пояси. Особливою суворістю відзначається антарктичний клімат у внутрішніх районах материка. Узимку там лютують морози до-70°С.Ав розпалі полярного літа (грудень — лютий) термометр показує -30 °С. Проте погода стоїть ясна й безвітряна. На узбережжях таких сильних морозів не буває: взимку -35 °С, влітку — близько 0 °С. Але там панують шторми, урагани, що супроводжуються снігопадами. Субантарктичний клімат формується в океанічній частині Антарктики. Зимові температури там трохи нижчі від 0 °С, а літні рідко перевищують +10 °С.

РЕКОРДИ СВІТУ ЛЮДЕЙ І ПРИРОДИ

Найсильніші вітри на планеті дмуть в Антарктиді. Їх швидкість досягає 77 м/с (або 277 км/год). Тож на цьому материку розташований ще й Полюс вітрів. Ураганні вітри бувають так часто й такі сильні, що вітровимірювальні прилади, не витримуючи їх натиску, виходять з ладу.

ВНУТРІШНІ ВОДИ. Антарктида — єдиний на Землі материк, на якому немає річок. Проте влітку, коли тануть сніг і лід, до океану течуть тимчасові потоки талої води. Їх «життя» нетривале — один-два місяці. З настанням осінніх морозів танення й стік припиняються, і глибокі, із стрімкими берегами русла заносить снігом. В оазисах і на узбережжях є невеликі озера. Влітку вони звільняються від криги і сонце прогріває воду подекуди до +12 °С.

Антарктида — це найбільше на планеті нагромадження льодовиків. У антарктичному «холодильнику» «законсервовано» 80 % усіх прісних вод земної кулі. Якби вся крига розтанула, то рівень Світового океану піднявся б майже на 60 м.

РОСЛИННІСТЬ І ТВАРИННИЙ СВІТ. Порівняно з іншими материками, органічний світ Антарктиди бідний. Більша частина материка взагалі позбавлена рослин і тварин. Поблизу полюса в снігу живуть тільки бактерії. Це зона антарктичних пустель.

Рослини і тварини є лише на узбережжях материка та островах. Вільні від криги ділянки вкриті лишайниками. Наземні червоні, зелені та жовті водорості утворюють плівки на каменях, скелях і навіть на снігу. Поширені також мохи.

Тваринний світ багатший за рослинність. Тварини зосереджені на вузькій смузі узбережжя і їх життя пов’язане з океаном. Символом Антарктиди є дуже своєрідні птахи — пінгвіни. Це нелітаючі птахи з короткими крилами, що схожі на ласти і дають змогу вправно плавати й пірнати, адже харчуються вони рибою. Найменші з них — пінгвіни Аделі, найбільші — імператорські, заввишки 120 см. У воді пінгвінів підстерігають морські леопарди — тюлені-хижаки. Проте на суходолі, де пінгвіни живуть великими колоніями, у них немає ворогів. З літаючих птахів поширені чайки-поморники і буревісники, які на прибережних скелях утворюють «пташині базари». А великі альбатроси, з розмахом крил понад 3 м, використовуючи панівні вітри, можуть долати величезні відстані.

Альбатрос

Буревісник

Морський леопард

Кашалот

У прибережних водах багато планктону, яким живляться риби і кити. Китів в антарктичних водах більше, ніж будь-де на Землі. Серед них — синій кит, кашалот, косатка, горбач та ін.

Мал. 147. Імператорські пінгвіни

ТИМЧАСОВЕ НАСЕЛЕННЯ. Засніженими просторами Антарктиди ніколи не кочували дикі племена, там не велися війни й не було промислових підприємств. Антарктида не належить жодній державі. На материку немає постійного населення.

Проте вже більш як півстоліття там працюють науковці з усього світу. Таким чином, в Антарктиді біля наукових станцій виникли постійні населені пункти — наукові містечка. Через суворі природні умови дослідники працюють зазвичай не більше року, змінюючи один одного. Найбільш густонаселеним є Антарктичний півострів, де розміщено найбільше станцій. У Антарктиді з’явилися морські й авіаційні порти, куди щороку прибувають морські судна й літаки. Нині Антарктиду відвідують і туристи. Так люди поступово освоюють суворий шостий континент планети.

ОХОРОНА ПРИРОДИ. Незважаючи на відсутність на материку постійного населення, природа Антарктиди потребує охорони. Порушення рівноваги між компонентами природи, що сформувалися в надзвичайно суворих умовах, призводить до дуже швидкого руйнування природних комплексів. Через аварії суден, що трапляються біля берегів Антарктиди, в антарктичні води потрапляють тисячі тонн палива. На поверхні води утворюються величезні нафтові плями. В умовах суворого клімату вони не зникають роками. Від забруднення потерпає передусім планктон, були випадки загибелі тюленів і китів.

Між країнами, що проводять дослідження в Антарктиді, укладена угода про вживання спільних природоохоронних заходів. Зокрема, охороняються певні види тварин. Вилов риби в антарктичних водах обмежений. Природа Антарктиди залишається первозданною, неторканою.

ЗАПAM’ЯТАЙТЕ

• Найхолодніший на Землі клімат в Антарктиді сформувався унаслідок розташування її за Південним полярним колом, охолоджувальної дії підстильної поверхні — гігантського льодовикового покриву та відсутності хмарності.

• В Антарктиді сформувалася природна зона льодової пустелі: там панують льодовики, майже немає ґрунтів, рослинність дуже бідна, тваринний світ зосереджений на узбережжі.

ЗАПИТАННЯ І ЗАВДАННЯ

  • 1. Клімат Антарктиди називають суворим. Що означає це поняття?
  • 2. Які вітри утворюються в Антарктиді?
  • 3. Розкажіть про внутрішні води материка.
  • 4. У чому полягають особливості поширення рослин і тварин в Антарктиді?
  • 5. Тимчасове населення Антарктиди становить близько 1000 осіб, тобто всі люди могли б розміститися в одному багатоквартирному будинку. Проте дослідники розсіяні на віддалених наукових станціях. Обчисліть середню густоту населення в Антарктиді.
  • 6. Поблизу узбережжя Антарктиди одночасно плавають близько 100 тис. айсбергів. Вони не тануть упродовж 6-12 років, що втричі довше, ніж айсберги Ґренландії. З’ясуйте, що є причиною довголіття антарктичних айсбергів. Проаналізуйте, як впливає Антарктида на температурний режим прилеглих океанічних вод. За ізотермами встановіть, який материк відчуває на собі її «крижане дихання». Користуючись фізичною картою світу, з’ясуйте, до якої широти взимку просувається межа плавучої криги в Південній півкулі. Як це позначається на природних особливостях океанів? Як впливає танення криги на солоність водних мас?

КНИЖКОВА ПОЛИЦЯ

  • 1. Щербань Μ. І. Серед вічної криги: Про дослідження Арктики і Антарктики. — К.: Знання, 1968.
  • 2. Максимов В. О. Льодовий континент — Антарктида. — К.: Знання, 1969.
  • 3. Максимов В. О. Навколо полюсів Землі. — К.: Рад. шк., 1982.
скачать dle 11.0фильмы бесплатно
 
Даний матеріал відноситься до підручника "Географія 7 клас Бойко, Міхелі", створено завдяки МІНІСТЕРСТУ ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ (МОН)

Коментарі (0)

Додавання коментаря

  • оновити, якщо не видно коду