Войти
Закрыть

Росія

7 Клас , Географія 7 клас Бойко, Міхелі

 

§ 54. Росія

  • Пригадайте, які природні зони поширені на півночі Євразії.
  • Де проходить умовна межа між Європою та Азією?

ГЕОГРАФІЧНЕ ПОЛОЖЕННЯ. Росія - найбільша за площею держава світу. Її територія розташована в 11 часових поясах, вона межує з 14 країнами, омивається морями трьох океанів. Широкий вихід до морів дає можливість використовувати їх водні простори як шляхи сполучення та як джерело різноманітних природних багатств. Росія розташована у двох частинах світу — Європі та Азії, тому це євразійська країна. Загальна протяжність країни із заходу на схід становить близько 10 000 км, з півночі на південь — 4000 км.

РОСІЙСЬКА ФЕДЕРАЦІЯ

Неоголошена війна

Україна завжди вважала Росію дружньою країною, а росіян — братнім народом. Проте нині сусідня держава перетворилася на віроломного ворога, що тривалий час за брехнею про дружні стосунки приховував загарбницькі наміри щодо України. У 2014 році Російська Федерація порушила державні кордони України, ввела на нашу територію війська й розпочала неоголошену війну. Нині окуповано Автономну Республіку Крим, а на сході нашої держави тривають військові дії. Такі руйнівні дії Росії на території іншої незалежної країни є неприпустимим порушенням міжнародного права. Керівники багатьох держав світу висловили свою солідарність з Україною і закликають Росію припинити протиправну окупацію нашої держави.

ПРИРОДНІ УМОВИ. Природа Росії, яка простяглася на тисячі кілометрів із півночі на південь та із заходу на схід, надзвичайно різноманітна. Європейська частина Росії, що тягнеться від її західних кордонів до Уральських гір, рівнинна. Вона лежить на величезній Східноєвропейській рівнині. Далі на схід починається азійська частина — Сибір і Далекий Схід. Неозорі простори Сибіру так само лежать на рівнинах — Західносибірській та Середньосибірському плоскогір’ї. На півдні їх обрамляють гори Алтай і Саяни. На Далекому Сході переважають гори.

Клімат Росії дуже контрастний: від суворого арктичного на Крайній Півночі до спекотного й сухого пустельного на узбережжі Каспійського моря та вологого мусонного на Далекому Сході. Різноманітними є й ґрунти та рослинний покрив. Значні площі країни вкриті лісами. На її території протікають великі річки світу — Волга, Об, Єнісей, Лена, які використовуються як шляхи сполучення та джерело електроенергії. Є великі озера. Багаторічна мерзлота, яка поширена в Сибіру й на Далекому Сході, займає 65 % території країни.

Росія належить до тих небагатьох країн світу, які забезпечені майже всіма мінеральними ресурсами для успішного розвитку господарства: і паливними (нафта, природний газ, вугілля, торф, горючі сланці), і рудними (залізна, марганцева і руда кольорових металів), і нерудними (алмази, солі, графіт, будівельна сировина та ін.).

НАСЕЛЕННЯ. Росія — багатонаціональна країна, де живуть представники більш як 200 різних народів. Росіяни становлять більшість — 80 %. Серед національних меншин багато українців. По території населення розміщується вкрай нерівномірно: 2/3 живуть у європейській частині країни зі сприятливими природними умовами. Значно менша густота населення в азійській частині, де панує різко континентальний клімат. Великі міста — Москва, Санкт-Петербург, Новосибірськ.

Подорож у слово

Назва Москва походить від назви річки Москва, на берегах якої розкинулась столиця Росії. А назва річки означає багниста, болотиста.

Мал. 256. Москва — столиця і найбільше місто Росії

ГОСПОДАРСТВО. Потужною галуззю промисловості є гірничодобувна. Росія є одним із світових лідерів з видобування природного газу й нафти, що зосереджені в Західному Сибіру, між Волгою та Уралом. Так само Росія є одним із найбільших у світі виробників чавуну і сталі — її чорна металургія повністю забезпечена власного сировиною. Підприємства кольорової металургії виплавляють мідь, алюміній, нікель, свинець, цинк, золото та інші метали. Електроенергію виробляють потужні теплові, гідравлічні та атомні електростанції.

Машинобудування в Росії — високорозвинене. Його численні підприємства випускають локомотиви й вагони, судна й автобуси, вантажні й легкові автомобілі, комбайни й трактори, літаки й авіакосмічне устаткування, верстати й прилади. Хімічна промисловість виробляє пластмаси, мінеральні добрива, хімічні волокна, шини. Деревообробна галузь зосереджена у північних і східних районах, де є лісові ресурси. Серед галузей легкої промисловості розвинені текстильна, швейна, взуттєва. Харчова промисловість розвивається у великих містах і приміських зонах.

Мал. 257. Трактори Челябінського заводу

У сільському господарстві провідну роль відіграє тваринництво, яке використовує кормову базу різних природних зон. Так, у тундрі й лісотундрі розводять північних оленів, у степах і напівпустелях — коней та овець, у горах Алтаю — кіз та оленів маралів. Повсюдно поширене розведення великої рогатої худоби, свиней і птиці. У річках, озерах і морях виловлюють рибу. Рослинництво також є багатогалузевим. Смуга лісостепів і степів — основна житниця країни, де вирощують зернові: пшеницю, жито, кукурудзу, гречку. З технічних культур культивують соняшник, цукрові буряки, льон. Повсюдно садять картоплю й овочі.

У Росії розвинені всі види транспорту. Величезні простори країни і суворий клімат визначили першорядне значення «всепогодного» транспорту — залізничного, яким здійснюються найбільші за обсягом вантажні та пасажирські перевезення. Річковим транспортом користуються для внутрішніх перевезень. Морський використовується для сполучення із зарубіжними країнами. У зв’язку з величезними розмірами країни особливо важливе значення має авіаційний транспорт, що здатний швидко долати великі відстані та досягати важкодоступних районів Півночі й Сибіру. Трубопроводами, за довжиною яких Росія поступається тільки США, транспортують нафту й газ.

Основним товаром, що Росія продає іншим країнам, є паливно-енергетична сировина: нафта, природний газ, вугілля. Вона також продає продукцію машинобудування, деревину, папір та ін. У нас Росія закуповує труби, продукцію машинобудування, хімічної галузі, продукти харчування. Також Україна надає транспортні послуги — транспортує трубопроводами російські нафту й газ до країн Європи.

Мал. 258. Видобування нафти і природного газу (Західний Сибір)

ЗАПАМ’ЯТАЙТЕ

• Росія — найбільша за площею держава світу з розвиненими промисловістю, сільським господарством і транспортом.

ЗАПИТАННЯ І ЗАВДАННЯ

  • 1. Поміркуйте, чим зумовлена велика різноманітність природних умов Росії.
  • 2. У чому полягають особливості розміщення населення в Росії?
  • 3. Які чинники сприяють розвиткові різноманітних галузей промисловості країни?
  • 4. Чому в Росії, як у жодній іншій країні, розвинене багатогалузеве тваринництво?
  • 5. Які стосунки, на вашу думку, мають бути між країнами-сусідами?
скачать dle 11.0фильмы бесплатно
 
Даний матеріал відноситься до підручника "Географія 7 клас Бойко, Міхелі", створено завдяки МІНІСТЕРСТУ ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ (МОН)

Коментарі (0)

Додавання коментаря

  • оновити, якщо не видно коду