Войти
Закрыть

Листок. Будова листка. Роль листя в житті рослини. Листопад і його значення

7 Клас , Географія 7 клас Косенко (для осіб з особливими освітніми потребами F70)

 

§ 4. Листок. Будова листка. Роль листя в житті рослини. Листопад і його значення

На попередньому уроці ви дізналися про стебла рослин, їх будову та значення. Пригадайте, що таке стебло. Яке призначення стебла? У яких органах рослини відкладаються про запас поживні речовини? Як називається стебло дерева? Які бувають у рослин стебла? Чому прямостояче стебло отримало таку назву? Назвіть рослини, у яких стебла прямостоячі. Чим відрізняється витке стебло від повзучого? Які стебла в ліан?

Сьогодні на уроці ви дізнаєтеся про листок, його будову та значення в житті рослини.

Листок — це зовнішній орган рослини, бічна частина пагона. Листки бувають різних розмірів та форм. У рослин вони найчастіше пластинчасті. Розміри листків сягають від 2 міліметрів (у ряски) до 10 метрів (у пальм). У листках міститься речовина — хлорофіл. Вона й забарвлює листки у зелений колір.

Більшість листків складається з чотирьох частин: основи листка, прилистків, черешка та листкової пластинки.

Основа листка — це частина листка, якою він з’єднується зі стеблом. До основи прикріплюються інші частини листка. У деяких рослин вона має вигляд лише невеличкого горбочка в місці прикріплення листка.

Будова листка

Способи кріплення листків

Черешок — це звужена частина листка, яка спрямовує листкову пластинку до сонця. У деяких рослини черешок відсутній. Тоді листкова пластинка з’єднується із стеблом. Такий листок називають сидячим.

Прилистки — це пара листоподібних придатків на основі листка по боках від черешка. За розмірами вони менші від листка. Мають вигляд листочків, лусочок, вусиків, колючок тощо. Прилистки нерідко швидко відмирають. Вони непомітні в розгорнутих листках. Бувають листки й без прилистків.

Листкова пластинка — це плоска частина листка. Вона відповідає за виділення кисню, поглинання вуглекислого газу рослиною та виведення з неї зайвої вологи. У різних рослин листкові пластини відрізняються одна від одної. В одних листки прості, й складаються з однієї пластинки. У інших листки складні, і мають декілька листкових пластинок зі своїми черешками. Вони кріпляться до спільного черешка й при відмиранні опадають окремо.

Листкова пластинка має жилки. Від черешка по листковій пластинці йдуть товсті жилки. Від них у боки відходять тонші. Жилки в листку розгалужуються, роблять його міцним. По жилках рухаються соки рослин з поживними речовинами.

Прилистки шипшини

Прилистки ліщини

Простий листок (липа)

Складний листок (троянда)

Листки добре вбирають світло сонця й виробляють органічні речовини, необхідні для життя рослини. В одних рослин, наприклад у герані, у зелених листках на світлі утворюється переважно крохмаль. У листках пшениці утворюється крохмаль і цукор, а в листках цибулі — лише цукор.

Листя допомагає рослині випаровувати зайву вологу. Рослина сама визначає, скільки необхідно позбутися вологи. Також вона сама регулює відкриття й закриття продихів. Продихи — це мікроскопічні отвори на нижньому боці листка. Якщо рослини ростуть у посушливих місцях, вони випаровують більше води, ніж в умовах підвищеної вологості. Так само відбувається і в суху погоду. Коли потрібно уникнути надмірної втрати води, рослина закриває продихи.

Випаровування захищає листки від перегрівання. Також воно сприяє надходженню нової кількості вологи з кореня. Таким чином підтримується постійний рух води з мінеральними речовинами по рослині.

Пристосуванням до зменшення випаровування є листопад. Листопад — це масове опадання листків на холодний або спекотний період року. У помірних зонах дерева скидають листки на зиму. Це відбувається, тому що корені не можуть подавати воду із мерзлої землі, а мороз висушує рослину. У жарких кліматичних зонах листя опадає в сухий період року.

Функції листка рослини

Листопад

Запам’ятайте

Листок — зовнішній орган рослини, бічна частина пагона, яка складається з основи листка, прилистків, черешка та листкової пластинки.

Основа листка — частина листка, якою він з’єднується із стеблом і до якої прикріплюються інші його частини.

Черешок — звужена частина листка, яка спрямовує листкову пластинку до сонця.

Прилистки — пара листоподібних придатків на основі листка по боках від черешка.

Листкова пластинка — плоска частина листка, яка відповідає за виділення кисню й поглинання вуглекислого газу рослиною та виведення з неї зайвої вологи.

Продихи — мікроскопічні отвори, які розташовані на нижньому боці листка й забезпечують рослині випаровування.

Листопад — це масове опадання листків із рослини.

Запитання

  • 1. З яких частин складається листок?
  • 2. Чому листки мають зелений колір?
  • 3. Яке призначення черешка?
  • 4. Де розташовані прилистки?
  • 5. Чим відрізняється простий листок від складного?
  • 6. Яке призначення жилок листка?
  • 7. Що робить рослина за допомогою продихів на листках?
  • 8. Що таке листопад?
  • 9. Чому рослини скидають листя?

Завдання

  • 1. Запишіть у зошит назви частин листка.
  • 2. Намалюйте в зошиті простий і складний листки.

Цікаво знати...

Водна рослина із назвою Вікторія знаменита у всьому світі завдяки своєму величезному листю. У діаметрі листя Вікторії майже 2 метри. Краї цього потужного листка загнуті вгору і витримують вантаж до 35 кг. Його можна порівняти з плавучою фортецею. Листок по краях покритий потужними колючими зубцями, а внизу — шипами. Незвичайне і його забарвлення: зверху зелений, а внизу — яскраво-червоний. Вода не затримується на цьому величезному блюдці. Листок не намокає, бо його поверхня покрита воском.

Цвіте Вікторія з жовтня до січня. Бутон приховує 4 колючих чашолистки, червоно-бурих зовні й білих всередині. Квітка Вікторії велика — до 35 см у діаметрі. ЇЇ численні пелюстки приємно й сильно пахнуть. Бутон розкривається швидко, прямо на очах, протягом двох-трьох годин. Дивовижно й те, що колір пелюсток змінюється. Спочатку вони сніжно-білі, потім рожевіють. До моменту опадання стають яскраво-рожевими.

Під час цвітіння квітки Вікторії виділяють багато тепла. Температура квітки й особливо приймочки на 10 градусів вища від температури повітря.

Плід Вікторії великий. Він дозріває під водою. За формою схожий на урну й містить до 400 насінин. Дозрівши, плід розпадається. Насіння, окутане слизом, схоже на ікру риб, спливає на поверхню води. Коли слиз розмивається, насінини падають на дно й проростають. У Бразилії насіння Вікторії смажать і їдять.

Листки Вікторії

скачать dle 11.0фильмы бесплатно
 

Коментарі (0)

Додавання коментаря

  • оновити, якщо не видно коду