Войти
Закрыть

Світовий океан

8 Клас , Географія 8 клас Одинченко (для осіб з особливими освітніми потребами F70)

 

§ 11. Світовий океан

  • Якого кольору більше на фізичній карті півкуль?
  • Скільки на Землі океанів? Знайдіть океани на глобусі й карті півкуль.
  • Порівняйте океани за розмірами.

Практично вся вода нашої планети є солоною водою морів і океанів.

Океани — це заповнені водою западини між великими ділянками суші — материками.

На Землі чотири океани — Тихий, Атлантичний, Індійський і Північний Льодовитий — сполучаються між собою протоками й утворюють єдиний Світовий океан (див. рис. 16).

Світовий океан настільки великий, що материки на його тлі здаються островами. Океани відрізняються між собою розмірами, глибиною, природними умовами.

Вода в океанах перебуває в постійному русі. В океанах багато течій — теплих і холодних. Ці поверхневі течії справляють великий вплив на погоду й клімат суші.

Дно океанів — це рівнини, гірські ланцюги й глибокі западини. На дні бувають підводні землетруси й виверження вулканів.

У місцях, де океан удається у суходіл, утворюються моря. Моря — це прибережні частини океанів. Порівняно з океанами моря не такі глибокі. Більшість морів окраїнні. Є й внутрішні моря, що оточені сушею, наприклад Чорне море.

Життя усіх людей на Землі тісно пов’язане з морями й океанами. Вода, випаровуючись із поверхні морів і океанів, випадає на Землю у вигляді дощу, снігу, граду. Океани й моря дають людям кисень.

Підводний світ океанів і морів різноманітний (рис. 17). Їх населяє безліч тварин, рослин і бактерій. У водах океанів мешкає більш як половина відомих на планеті живих істот: риби, краби, устриці, молюски, черепахи, кити, дельфіни, тюлені та інші. Більшість із них живе на глибині до 100 м, де достатньо сонячних променів. Океан є джерелом продуктів харчування для людини.

На дні й під дном Світового океану є величезні запаси корисних копалин: нафта, газ, кам’яне вугілля, залізна руда та багато інших. З морської води добувають кухонну сіль.

Через океани й моря пролягають водні шляхи, які сполучають між собою усі частини світу. Океанами й морями плавають морські судна, які перевозять пасажирів і вантажі.

По берегах теплих океанів і морів облаштовано місця відпочинку людей: курорти (рис. 18), оздоровниці, туристичні комплекси. Купання у морській воді корисне для здоров’я.

Упродовж багатьох століть використовуються багатства Світового океану. Разом із тим знищуються окремі види тварин, стає менше риби, океанічні води забруднюються відходами виробництва. Безконтрольна експлуатація може призвести до знищення Світового океану, а разом загине й людство.

Рис. 17. Підводний світ океану

Рис. 18. Курорт на узбережжі океану

Учені досліджують підводні глибини, стежать за збереженням їхніх мешканців. Науку, яка вивчає моря й океани, називають океанологією.

Спостереження за Світовим океаном проводять із космосу, з морських суден, підводних човнів і батискафів. Батискаф — це підводний апарат, який може самостійно занурюватися на великі глибини й спливати. Для проведення досліджень на невеликій глибині використовують акваланги — легкі водолазні апарати. Вони дають змогу легко пересуватися під водою, спостерігати за життям рослин і риб, проводити підводні відеозйомки.

ЗАПАМ’ЯТАЙТЕ

  • Океани й моря утворюють єдиний Світовий океан. На Землі чотири океани: Тихий, Атлантичний, Індійський і Північний Льодовитий. Моря — частини океанів. Океани відрізняються між собою розмірами, глибиною, природними умовами. Життя людини пов’язане зі Світовим океаном.

Запитання

  • 1. Що таке Світовий океан?
  • 2. Чим відрізняються між собою океани?
  • 3. Як пов’язане життя людини з океанами й морями?
  • 4. Яку користь приносять людям океани й моря?
  • 5. Чому багатства Світового океану необхідно використовувати обережно?

Завдання

  • 1. Розкажіть, що вам відомо про вивчення Світового океану.
  • 2. Знайдіть на фізичній карті півкуль океани та визначте, у яких півкулях Землі вони розташовані.
  • 3. На контурній карті підпишіть назви океанів.

Цікаво дізнатися

8 червня 2008 року за сприяння Організації Об’єднаних Націй було визнано Всесвітнім Днем величезних водойм, щоб нагадати людям про важливість океанів у їхньому житті. Необхідність привертати увагу до океанів зумовлена тим, що людство поставило під загрозу чистоту води на планеті, а також життя океанських мешканців.

скачать dle 11.0фильмы бесплатно
 

Коментарі (0)

Додавання коментаря

  • оновити, якщо не видно коду