Войти
Закрыть

Державна територія і кордони

8 Клас , Географія 8 клас Бойко, Дітчук, Заставецька 2021 (повторне видання)

 

Зверніть увагу!!!
 
Ви переглядаєте матеріал до підручника "Географія 8 клас Бойко, Дітчук, Заставецька 2021 (повторне видання)", якщо раптом вам потрібні ВІДПОВІДІ до цієї теми:
 
 

§ 11. Державна територія і кордони

ДЕРЖАВНА ТЕРИТОРІЯ УКРАЇНИ. Площа території України становить 603,7 тис. км2. За європейськими «мірками» вона належить до великих держав, за світовими - до середніх. За розмірами території Україна, яка займає майже 6 % площі Європи, є найбільшою серед країн, що повністю лежать у цій частині світу. У світі вона є 44-тою за розмірами території.

Державна територія - це певна частина земної поверхні, що належить країні та обмежена державним кордоном. Державна територія охоплює: суходіл, внутрішні води, територіальні води, надра суходолу і шельфу під морськими водами, що належать країні, повітряний простір над суходолом і водами, умовні території.

Порівняльна діаграма площ територій найбільших країн Європи

Суходіл може бути материковим і острівним. Україна - континентальна країна. Їй належать лише декілька дуже малих за площею островів - Бирючий, Джарилгач та інші, що розташовані поблизу узбережжя, а то й сполучені з ним піщаними косами. І тільки острів Зміїний віддалений від берега на 35 км (мал. 29).

Мал. 29. Острів Зміїний

Внутрішні води - це річки, озера, водосховища, канали в межах суходолу. До них також належать деякі морські води, а саме акваторії портів, бухти, затоки і лимани, які далеко врізаються в суходіл і береги яких повністю належать Україні (наприклад, води Дніпровського лиману).

Територіальними водами називають смугу вод у морях, затоках, протоках завширшки до 12 морських миль (приблизно 22,2 км) від берегової лінії материка і островів. Україна має територіальні води в Чорному морі, найширшій частині Каркінітської затоки. За територіальними водами лежить так зване відкрите море, яке є нейтральним для судноплавства. А у внутрішніх і територіальних водах України судноплавство та будь-яка інша діяльність (вилов риби, видобуток корисних копалин) цілком регулюються законами нашої держави. Керченська протока розділена на територіальні води України і Росії лінією, рівновіддаленою від берегів. Азовське море поки що не розділене між Україною та Росією, це питання має бути врегульовано.

Умовними територіями є посольства України в інших державах, а також морські судна і літаки під українським прапором, що перебувають за межами України.

Посольство України в США

Посольства України в інших державах є її умовними територіями

ДЕРЖАВНІ КОРДОНИ. Державний кордон відділяє територію однієї країни від територій інших країн або відкритого моря. Він є лінією (яку ми бачимо на карті) і уявною вертикальною поверхнею, що проходить через цю лінію й обмежує земну поверхню, надра і повітряний простір. Для визначення і проведення лінії кордонів держави здійснюють їх делімітацію і демаркацію. На суходолі лінія кордону закріплюється спеціальними знаками, на морі вона умовна і проходить зовнішньою межею територіальних вод.

Подорож у слово

Делімітація (з лат. - встановлення меж) - це визначення загального напрямку й проходження кордону між суміжними державами шляхом переговорів та нанесення його на топографічну карту.

Демаркація (з лат. - розмежування) - проведення лінії державного кордону на місцевості шляхом встановлення спеціальних знаків (стовпів і стовпчиків, загород, буїв на річках тощо).

Прикордонний стовп на кордоні України та Молдови (Вінницька область)

Україна межує із сімома державами: на сході й північному сході - з Росією, на півночі - Білоруссю, на заході - Польщею, Словаччиною й Угорщиною, на південному заході - Румунією (на двох відтинках) та Молдовою (мал. 30). Морський кордон Україна має з Румунією і Росією. Відкрите море на півдні відділяє нашу країну від трьох інших причорноморських держав - Болгарії, Туреччини, Грузії. Загальна протяжність кордонів України становить майже 7 тис. км (80 % з них припадає на сухопутну частину) (табл. 3 на с. 58). Повністю узгодженими і демаркованими є кордони із західними сусідами. А з країнами колишнього СРСР і насамперед з Росією Україна змушена демаркувати кордон в односторонньому порядку.

Таблиця 3

Протяжність кордонів України*

За даними Держприкордонслужби України.

Місцевість на кордонах є переважно рівнинною і лише на відтинку 440 км - гірською (з Румунією, Словаччиною і Польщею). Майже третина державних кордонів України проходить по річках і каналах. Найдовшими прикордонними річками є Західний Буг, Дністер, Дніпро, Тиса, Дунай.

Мал. 30. Політична карта Європи

РОБОТА З КАРТОЮ

  • 1. Назвіть держави, що є західними сусідами України.
  • 2. З якою країною Україна має найбільш протяжний кордон? Покажіть цю ділянку.
  • 3. Визначте, з якими державами Україна межує і на суходолі, і на морі.
  • 4. З якими країнами Україна має зв'язок через Чорне море?

КРАЙНІ ТОЧКИ ТА ЦЕНТРИ ТЕРИТОРІЇ. Крайніми точками території України є: на заході - село Соломонове (поблизу м. Чоп Ужгородського району Закарпатської області), на сході - село Рання Зоря (колишня Червона Зірка) (Міловського району Луганської області), на півночі - урочище Петрівське (в околицях села Грем’‎яч Новгород-Сіверського району Чернігівської області), на півдні - мис Сарич (АР Крим) (мал. 32). Територія України має нескладну конфігурацію і є некомпактною. Максимальна її протяжність із заходу на схід (1316 км) значно більша, ніж з півночі на південь (893 км). Крім крайніх географи визначили місцезнаходження точок, що символізують центр країни. Залежно від методики розрахунків таких центрів країни може бути декілька. Так, геометричний центр України (точка перетину середніх для неї паралелі й меридіана) розташований на околиці селища Добровеличківка Кіровоградської області (мал. 31). Географічним центром України вважають точку на околиці с. Мар’‎янівка поблизу м. Шпола Черкаської області. Її визначили як центр ваги фігури, що має форму території України. Політичним центром країни є її столиця - місто Київ. Він лежить приблизно на однаковій відстані від західних і східних околиць держави, однак зміщений далеко на північ від її центральних точок.

Мал. 31. Символічний знак центру України у селищі Добровеличківка

Знак центру України поблизу м. Шпола

Україна дивовижна

Скільки існує центрів України?

Добровеличківка і Мар’‎янівка є загальновизнаними версіями центральних точок території України. Водночас були спроби обґрунтувати місцезнаходження центру України біля міст Ватутіне і Чигирин Черкаської області, Кременчук Полтавської області та ін. Подібна ситуація характерна і для інших країн. У Франції, наприклад, символічні знаки центру країни встановлені більш як у десяти поселеннях.

Мал. 32. Крайні точки та центри України

ЗАПАМ’‎ЯТАЙТЕ

• Площа території України становить 603,7 тис. км2; вона є найбільшою за площею країною, яка повністю розташована в Європі.

• Державна територія охоплює: суходіл, внутрішні води, територіальні води, надра суходолу і шельфу, що належить країні, повітряний простір над суходолом і водами, умовні території.

• Україна межує із сімома державами: Росією, Білоруссю, Польщею, Словаччиною, Угорщиною, Румунією та Молдовою.

• Крайні точки України: на заході - с. Соломонове (Закарпатська область), на сході - с. Рання Зоря (Луганська область), на півночі - урочище Петрівське біля с. Грем’яч (Чернігівська область), на півдні - мис Сарич (АР Крим).

ЗАПИТАННЯ І ЗАВДАННЯ

  • 1. Із яких складників формується державна територія?
  • 2. Що таке територіальні води? Де проходить смуга територіальних вод України?
  • 3. Що називають умовними територіями держави?
  • 4. Покажіть на карті крайні точки України. Які особливості її протяжності?
  • 5*. Що вам відомо про географічні центри України? Чому їх може бути кілька? Де вони розташовані?

ГЕОГРАФІЧНА ЗАДАЧА

У Європі, що має площу території близько 10 млн км2, розташовано 45 країн. Обчисліть середню площу умовної європейської країни і порівняйте її з площею України.

ПРАКТИЧНА РОБОТА 2

Позначення на контурній карті кордонів, крайніх точок, географічних центрів України та Європи; визначення координат точок, протяжності території України

1. Позначте на контурній карті: державний кордон України та кордони держав-сусідів, підпишіть їхні назви; крайні точки, географічні центри України і Європи. Визначте географічні координати крайніх точок і центрів.

2. Користуючись масштабом карти, визначте протяжність території України з півночі на південь та із заходу на схід у градусах і кілометрах.

скачать dle 11.0фильмы бесплатно
 

Зверніть увагу!!!
 
Ви переглядаєте матеріал до підручника "Географія 8 клас Бойко, Дітчук, Заставецька 2021 (повторне видання)", якщо раптом вам потрібні ВІДПОВІДІ до цієї теми:
 
 

Коментарі (0)

Додавання коментаря

  • оновити, якщо не видно коду