Войти
Закрыть

Тваринний світ України

8 Клас , Географія 8 клас Пестушко, Уварова, Довгань 2021 (поглиблене вивчення)

 

§ 54. Тваринний світ України

ПРИГАДАЙТЕ

  • Які види тварин ви знаєте?
  • Які тварини мешкають у вашій місцевості?

• Різноманітність тваринного світу. Тваринний світ - це сукупність особин усіх тварин різних видів у межах будь-якої території або акваторії. Тваринний світ України вирізняється багатством видів (понад 44 тис.) (див. QR-код). На території країни поширені ссавці, птахи, різноманітні риби, значна кількість комах та інших безхребетних.

На півночі країни поширені тварини, життя яких пов’язане з лісами, луками й болотами (мал. 84, 85). Тут мешкають лось, кабан, лісова куниця, борсук, трапляються й бурий ведмідь та рись, а в заплавах річок - бобер. Досить багато є хижаків - лисиць і вовків. Серед птахів, на яких багаті північні ліси України, - тетерук, рябчик, глухар, шпаки, синиця, дрізд, чорний дятел, кулики, журавель сірий та ін. З плазунів можна натрапити на гадюку звичайну, вужа звичайного, ящірку, болотяну черепаху. Є земноводні, зокрема тритони і жаби. На заболочених місцях багато комах.

Південніше, у центральних областях країни, поряд оселяються різноманітні лісові й степові види. У лісах живуть білка, борсук, козуля, кабан, а на відкритих просторах - ховрахи, хом’яки, полівки.

У тваринному світі південної частини України переважають степові види: сірий ховрах, степовий тхір, кам’яна куниця. На південному сході подекуди трапляються бабаки, їжак вухатий. Типовими степовими плазунами є жовточеревий полоз і степова гадюка. На узбережжях морів, де безліч піщаних кіс, лиманів, заплавних лісів, лук і боліт, особливо багатий світ птахів. Серед них перепілка, жайворонок, сіра куріпка, очеретяна вівсянка, пелікани, качки, чаплі, чайки, баклани та ін.

Своєрідністю тваринного світу виділяються й гірські території України. У Карпатах мешкають козуля, лось, олень благородний, ведмідь, рись, дикий кіт, борсук, снігова полівка. З птахів тут гніздяться глухар, тетерук, рябчик, дятел, беркут, сова сіра, сапсан, плиска гірська тощо. Характерними плазунами є полоз лісовий, гадюка звичайна, мідянка, вуж звичайний.

Мал. 84. Тварини, життя яких пов’язане з водоймами

Мал. 85. Саламандра плямиста

Із земноводних звичними для Карпат є тритон карпатський, саламандра плямиста (мал. 85), жерелянка гірська.

У лісах Криму живуть олень благородний, козуля, куниця кам’яна, борсук, кажани, лісова миша, кабан європейський. З птахів характерні чорний гриф і сип білоголовий, мухоловки, синиці, а з плазунів - кримський гекон, леопардовий полоз, ящірки. Земноводні в Криму представлені квакшею звичайною та гребінчастим тритоном.

УКРАЇНА Й УКРАЇНЦІ У СВІТІ

Придивіться до назв річок, озер, сіл, селищ, міст і містечок, і ви побачите безліч географічних назв, які належать різним тваринам. Наприклад, у Харківській області є місто Вовчанськ, яке як слободу в 1674 р. заснували українські козаки на річці Вовчі Води (нині річка Вовча). Пізніше слобода перетворилася на місто Вовчий, яке з 1780 р. стало повітовим центром Харківського намісництва і дістало назву Вовчанськ. Чимало й інших населених пунктів та природних об’єктів України мають назву Вовки, Вовчик, Вовчий Яр, Вовча Балка, Вовча Гора, яка прямо вказує на райони поширення тварини-хижака вовка.

Тваринний світ України значно змінений через антропогенний вплив, спричинений як прямими діями людини (полювання, риболовля, браконьєрство), так і змінами природних умов і навколишнього середовища.

З метою розширення видового складу тварин на певній території здійснюють їх акліматизацію. Акліматизація - процес пристосування організму тварин до нових умов навколишнього середовища, насамперед кліматичних. В Україні були акліматизовані олень плямистий, муфлон, ондатра, а серед риб - білий амур, піленгас. Проте процес акліматизації є дуже складним для тварин. Тому в Україні Закон «Про тваринний світ» (2001 р.) забороняє самовільне переселення тварин на незвичні місця проживання та акліматизацію нових видів.

• Тваринні ресурси. Тваринні ресурси добувають на території мисливських господарств, де мешкають так звані мисливсько-промислові тварини, які є практично в усіх областях України, у внутрішніх і прибережних водах. Тваринні ресурси використовують для задоволення пізнавальних і духовних потреб у зоопарках, акваріумах, океанаріумах та під час відвідування інших природоохоронних територій.

Найбільшою різноманітністю тваринних ресурсів характеризуються Закарпатська, Чернівецька, Черкаська, Івано-Франківська, Харківська області.

Одними з найбільших державних лісомисливських господарств є Дніпровсько-Тетерівське та «Резиденція "Залісся”» в Київській та Чернігівській областях, заповідне урочище «Майдан» у Львівській області, Осмолодське лісове господарство на Івано-Франківщині та низка спеціальних організацій у Закарпатській, Чернівецькій областях та інших регіонах країни.

Основними мисливськими видами тварин є дикий кабан, лось, лисиця, заєць-русак, бобер, білка звичайна, козуля та ін. Значна кількість (понад 50) мисливських видів припадає на птахів. Серед них - гуска, кулик, курочка водяна, бекас, куріпка сіра, шилохвіст та ін.

З метою відновлення видів тварин на певній території відбувається їхня реакліматизація. Відновленими в Карпатах є зубри, а на Вінниччині - бабаки. Серед реакліматизованих тварин в Україні є лось, дикий кабан, бобер.

У річках, озерах, ставках і морях налічується близько 270 промислових видів риби. Найпопулярніші з них такі прісноводні види, як короп, сазан, лящ, карась, судак, щука, товстолобик, які виловлюють по всій території України; форель, харіус - переважно в Карпатах, карликовий сомик - у Шацьких озерах, дунайський оселедець і лосось. У прибережній смузі морів виловлюють білугу, скумбрію, кефаль, камбалу, бичків тощо. Проте продуктивність водойм скорочується: за останні 20 років вилов риби зменшився в Україні у 2,5 раза.

ПІДСУМУЄМО!

  • Тваринний світ України надзвичайно багатий, що пов’язано з різноманітними природними умовами.
  • Тваринні ресурси використовують з різною метою на території мисливських господарств, у внутрішніх і прибережних водах, у зоопарках і під час відвідування інших природоохоронних територій.
  • Тваринний світ України значно змінений унаслідок антропогенного впливу, окремі види тварин занесені до Червоної книги.

ТЕРМІНИ ТА ПОНЯТТЯ

Тваринний світ, тваринні ресурси.

ПЕРЕВІРТЕ СВОЇ ЗНАННЯ ТА ВМІННЯ!

  • 1. Чи запам’ятали? Які види диких тварин найбільш характерні для нашої країни?
  • 2. Чи зрозуміли? Чому тваринний світ лісів і степів України відрізняється суттєво?
  • 3. Чи можете застосувати? Складіть список видів тварин, які охороняються у вашій місцевості. Чи є серед них акліматизовані й реакліматизовані види?
  • 4. Чи можете проаналізувати? Які закономірності поширення тваринного світу на території України?
  • 5. Чи можете оцінити? Які заходи слід першочергово використовувати для збереження тваринного світу України?

ДОСЛІДЖЕННЯ

Акліматизація та реакліматизація тварин в Україні.

ПЕРЕВІРИМО СЕБЕ

тематичний контроль очікуваних результатів навчально-пізнавальної діяльності

Рослинність. Тваринний світ України

скачать dle 11.0фильмы бесплатно
 

Коментарі (0)

Додавання коментаря

  • оновити, якщо не видно коду