Войти
Закрыть

Статево-віковий склад населення. Тривалість життя населення в Україні та світі

8 Клас , Географія 8 клас Пестушко, Уварова, Довгань 2021 (поглиблене вивчення)

 

§ 78. Статево-віковий склад населення. Тривалість життя населення в Україні та світі

ПРИГАДАЙТЕ

  • Які причини переміщень людей територією рідної країни та за її межі?
  • Як розрізняють людей за статтю і віком?

• Статевий склад населення. Статевий склад населення світу - співвідношення кількості чоловіків і жінок - характеризується незначним переважанням чоловіків (51 %) над жінками. Однак перевага чоловіків при народженні поступово сходить нанівець упродовж дитинства та юності внаслідок вищого загального рівня смертності чоловіків у порівнянні з жінками, зокрема через такі фактори, як-от: аварії, травми, насильство, війни тощо.

Як наслідок, у старших вікових групах спостерігається зрівняння, а в категорії населення старших за 55 років - перевага чисельності жінок над чисельністю чоловіків. До того ж, оскільки очікувана тривалість життя жінок, особливо в старшому віці, є вищою, ніж у чоловіків, більшість літніх людей - жінки. Так, у віковій групі 65 років і старше на 100 жінок припадає 81 чоловік.

Проте в різних країнах співвідношення чоловіків та жінок не співпадає. Так, у Латвії - 1170 жінок на 1 тис. чоловіків, у Литві - 1157 жінок на 1 тис. чоловіків, а в Естонії цей показник становить 1118. Натомість у Швеції, Люксембурзі й на Мальті співвідношення жінок і чоловіків зворотне - 989 жінок на 1 тис. чоловіків у перших двох країнах і 960 жінок на 1 тис. чоловіків на Мальті.

Більшість населення України становлять жінки - близько 54 % (мал. 100). Причому ця різниця проявляється лише в середньому віці, починаючи з 35 років. І що далі за віком, то більша ця нерівність на користь жінок. Адже в Україні середня тривалість життя жінок, порівняно з чоловіками, вища пересічно на 10 років.

Мал. 100. Співвідношення чоловіків і жінок в Україні в 1991-2020 рр.

Статевий склад населення України за регіонами відрізняється. Співвідношення між статями на користь жінок найвище в Чернігівській області, де на 1 тис. чоловіків припадає 1198 жінок. Майже таке ж співвідношення спостерігається ще у Дніпропетровській та Запорізькій областях: 1190 жінок на 1 тис. чоловіків. Найменше жінки за чисельністю домінують над чоловіками у Закарпатській області, де на 1 тис. чоловіків припадає 1080 жінок.

• Віковий склад населення. Вікова структура населення впливає на ключові соціально-економічні проблеми країни. Так, наприклад, країни з молодим населенням повинні більше інвестувати в школи, тоді як країни зі старшим населенням повинні інвестувати більше в сектор охорони здоров’я. Вікову структуру також можна використовувати для прогнозування потенційних політичних проблем. Наприклад, швидке зростання молодого дорослого населення, яке не може знайти роботу, може призвести до заворушень.

За віком населення Землі загалом молоде. За даними ООН, упродовж 2019-2020 рр. середній вік населення планети становив близько 30 років. При цьому понад 65 % - це люди віком від 15 до 64 років. Понад чверть населення - віком до 15 років, а більш як 9 % - це літні люди у віці 65 років і старше.

У більшості країн, що розвиваються, саме молодь нині становить значну та швидко зростаючу групу населення. Це, зокрема, характерно для більшості країн Африки, Азії, Латинської Америки й Карибського басейну.

Наймолодше населення Африки, де загалом понад 59,5 % населення має вік до 25 років. Так, наприклад, у Нігері 69 % населення віком до 25 років, а в таких країнах, як Чад, Малі, Сомалі, Уганда, Центральноафриканська Республіка, частка молоді становить 66-68 %, а в Мозамбіку, Бурунді, Малаві, Замбії, Гвінеї - 64-65 %.

Велика частка молоді й у Латинській Америці та Карибському басейні - понад 40 % від загальної чисельності населення. Ще більший загальний показник чисельності молоді в окремих країнах регіону - Гватемалі (54 %), на Гаїті та в Гондурасі (51 %), у Белізі та Болівії (49 %), у Нікарагуа, Гайані та Парагваї (47 %).

Чимало молоді й в Азії - близько 40 % населення віком до 25 років; вирізняються Афганістан (64 %), Ємен (59 %), Ірак і Палестина (58 %), Пакистан, та ін. Натомість Північна Америка та Європа пасуть задніх - лише 31 % і 26 % відповідно від загальної чисельності населення складає молодь.

Попри відносну молодість сучасного населення світу через зниження народжуваності й зростання тривалості життя частка людей похилого віку зростає. Це явище відоме як старіння населення.

Сьогодні літні люди (у віці 65 років і старше) становлять найбільш швидко зростаючу вікову групу у світі. За прогнозами, до 2050 р. кожний шостий житель Землі буде старше 65 років (16 %), порівняно з кожним 11-м у 2019 р. (9%).

Серед окремих регіонів світу найбільше літніх людей у Європі - понад 19 %. У Північній Америці таких близько 17%. Набагато менше людей цієї вікової категорії в Азії, у Латинській Америці та в Карибському басейні (по 9 % у кожному з регіонів). Ще менше літніх людей в Африці, де їхня частка складає лише 3,5 %.

Частка літніх людей у загальній чисельності населення більш розвинутих країн становить близько 20 %. Проте подекуди цей показник є вищим, як-от у Японії - більш як 28 %, в Італії, Португалії та Фінляндії - близько 23 %, у Греції та Німеччині - близько 22 % тощо.

Водночас у менш розвинутих країнах частка літніх людей складає лише трохи більше ніж 7 %. Наприклад, в Індії та Індонезії - вона складає близько 6 %, у Бангладеш - 5 %, у Пакистані - 4 %, а в Нігерії - менше як 3 %.

Для України через зниження народжуваності характерна значна частка людей літнього віку: 60 років і старше - 24 %, 65 років і старше - 17 %. Водночас кількість дітей і підлітків (0-14 років) з 23 % у 1991 р. знизилася до 15 % у 2020 р. За прогнозами, до 2050 р. майже третина населення буде старшою за 60 років. Отже, в Україні також відбувається старіння населення.

Розподіл населення України одночасно за віком і статтю зазвичай показують за допомогою графічного зображення - статево-вікової піраміди (мал. 101).

Найбільш «старе» населення в Донецькій і Луганській областях, де частка населення віком 65 років і старше складає 22 % від загальної чисельності населення. Натомість населення Закарпатської області можна вважати «молодшим». Частка людей віком 65 років і старше складає тут лише 12 %. Так само «молодим» є населення Рівненської області - близько 13 %.

Старіння нації та скорочення населення негативно впливає на розвиток господарства, адже частка працездатного населення зменшується. Водночас старіння населення значно збільшує демографічне навантаження, оскільки велику кількість людей пенсійного віку треба утримувати.

В Україні 243 непрацездатних припадає на 1 тис. працездатних осіб. Якщо додати ще й дітей, тиск на працездатне населення стане катастрофічним - 470 непрацездатних на 1 тис. працездатних осіб.

• Тривалість життя населення. Пересічна тривалість життя населення світу складає 70,5 років. При цьому загалом у світі тривалість життя жінок вища, ніж тривалість життя чоловіків, - 73,3 року проти 68,5 років.

Тривалість життя є показником загальної якості життя в країні. Не випадково нині в багатьох розвинутих державах очікувана тривалість життя перевищує 80 років. Так, у Монако вона становить 89 років, в Японії і Сінгапурі - 86 років, в Канаді, Ісландії, Ізраїлі та Андоррі - 83 роки. Понад 82 роки складає очікувана тривалість життя в таких країнах, як Мальта, Швейцарія, Австралія, Італія, Франція тощо.

Мал. 101. Розподіл постійного населення України за статтю та віком (на початок 2020 р.)

Натомість у найменш розвинутих країнах середній показник очікуваної тривалості життя подекуди не набагато перевищує 50-55 років. Саме така ситуація спостерігається в Афганістані (тривалість життя - 52,8 року), у Лесото, Замбії, Сомалі, Центральноафриканській республіці (близько 54 років), у Південному Судані (55,5 років) та ін.

В Україні середня тривалість життя людей упродовж 1991-1997 рр. зменшувалася з 69,5 до 67,5 років. Лише у 2010 р. середня тривалість життя населення країни вперше перевищила показник 1991 р. і досягла нарешті 70 років. Нині середня тривалість життя дещо перевищує 72 роки. При цьому тривалість життя в жінок сягає майже 77 років, а чоловіків - лише близько 70 років.

УКРАЇНА Й УКРАЇНЦІ У СВІТІ

Тривалість життя в Україні в середині 1960-х була дуже високою завдяки рівню медичного обслуговування - одного з найкращих і найдоступніших широким верствам населення. Найбільші успіхи Україна мала в зниженні смертності немовлят, за темпами якого знаходилась на одному з перших місць у світі. Погіршення економічної ситуації помітно вплинуло на тривалість життя українців. Наприклад, порівняння ймовірності смерті за віком для чоловіків України та Норвегії показує, що смертність 30-40-річних українців перевищує норвезькі аналоги в 6-8 разів, тоді як у більш похилому віці (70-80 років) різниця становить «лише» 1,5—2 рази.

Тривалість життя населення України відрізняється за регіонами. Найдовше в середньому живуть мешканці західних областей країни - Чернівецької (понад 74 роки), Тернопільської (73,7 року), Івано-Франківської (73,6 року), Львівської (73,4 року). У Києві пересічна тривалість життя складає майже 74 роки. Натомість у Житомирській, Київській, Херсонській та Чернігівській областях цей показник не сягає і 71 року. У містах тривалість життя більша - 72,6 року проти 70,6 у сільській місцевості. При цьому тривалість життя жінок повсюдно помітно перевищує цей показник у чоловіків.

ПІДСУМУЄМО!

  • Статевий склад населення світу характеризується незначним переважанням чоловіків над жінками.
  • Більшість населення України становлять жінки.
  • Віковий склад населення світу характеризується зниженням частки молоді в загальній чисельності.
  • Україні, як і світу в цілому, притаманний процес старіння населення.

ТЕРМІНИ ТА ПОНЯТТЯ

Статевий склад населення, віковий склад населення, тривалість життя, старіння населення, статево-вікова піраміда.

ПЕРЕВІРТЕ СВОЇ ЗНАННЯ ТА ВМІННЯ!

  • 1. Чи запам’ятали? Які є відмінності в статевому складі населення світу та України?
  • 2. Чи зрозуміли? Поясніть причини зменшення чисельності населення в Україні.
  • 3. Чи можете застосувати? За статево-віковою пірамідою (мал. 101) визначте зміни в статевому складі України.
  • 4. Чи можете проаналізувати? За мал. 101 проаналізуйте статево-вікову піраміду України та з’ясуйте, у якому віці спостерігається найбільше перевищення жінок над чоловіками.
  • 5. Чи можете оцінити? Оцініть перспективи уповільнення процесу старіння населення України.

ПРАКТИЧНА РОБОТА № 15

Аналіз та порівняння статево-вікових пірамід України та окремих країн світу (2—3 на вибір учителя).

Хід виконання практичної роботи дивіться за QR-кодом.

скачать dle 11.0фильмы бесплатно
 

Коментарі (0)

Додавання коментаря

  • оновити, якщо не видно коду