Войти
Закрыть

Вплив зовнішніх та внутрішніх процесів на формування рельєфу

8 Клас , Географія 8 клас Масляк, Капіруліна 2021 (поглиблене вивчення)

 

§ 26. Вплив зовнішніх та внутрішніх процесів на формування рельєфу

Пригадайте, яку частину суходолу в межах України займають гори, а яку — рівнини.

1. ФІЗИЧНА КАРТА УКРАЇНИ. Кожна країна вирізняється особливостями свого рельєфу, які відображено на фізичній карті. Є країни, наприклад Швейцарія або Афганістан, які майже повністю розташовані в межах високих гір. Існують зовсім рівнинні держави, наприклад Бангладеш. У більшості країн гірські масиви чергуються з рівнинами й низовинами — США, Канада, Бразилія тощо.

Україна — переважно рівнинна країна. Її природні об’єкти — гори та рівнини, моря, річки й озера — відображені на фізичній карті. Близько 95 % території країни займають низовини й височини. На гори припадає лише близько 5%. Загалом такий рельєф сприяє веденню господарства, не потребує додаткових витрат на будівництво транспортних споруд.

Сучасна поверхня території України формувалася протягом багатьох геологічних періодів і є результатом постійної взаємодії внутрішніх і зовнішніх сил Землі. Звичайно, найбільший вплив мали неотектонічні рухи земної кори, четвертинне материкове зледеніння, руйнівна сила вітру, водних потоків. В останні десятиліття все більший вплив на рельєф України має господарська діяльність людини (мал. 1).

Мал. 1. Дніпровське максимальне зледеніння Східноєвропейської платформи (250—170 тис. років тому, середньоплейстоценове), коли льодовик просувався на південь Східноєвропейською рівниною долинами Дніпра та Дону і спустився долиною Дніпра до широти сучасного міста Дніпро. У результаті утворилися льодовикові та водно-льодовикові лесові відклади та характерні форми рельєфу (ози, ками, «баранячі лоби» тощо).

Дізнайтеся детальніше про вплив Дніпровського зледеніння на формування природи України за допомогою інтернет-джерел.

Близько 70 % площі України — це низовини. Їх висоти над рівнем моря не перевищують 200 м. Особливо плоскою є Причорноморська низовина, що займає південь країни й поступово знижується до Чорного й Азовського морів. На крайньому півдні материкової частини України її абсолютні висоти не перевищують 40 м.

Придніпровська низовина, розміщена на Лівобережжі, уже не така плоска, як Причорноморська. Горби та зниження трапляються й на доволі одноманітній, плоскій і заболоченій Поліській низовині. Вона розташована на півночі й північному заході країни. Над нею височить Словечансько-Овруцький кряж, який мільйони років не затоплювався морем і зберіг деякі рослини, наприклад, понтійська азалія або кам’яний дуб, поширені в субтропічному поясі (мал. 2). На крайньому заході розташована Закарпатська низовина. На ній підносяться поодинокі гори — згаслі вулкани.

Мал. 2. Понтійська азалія (рододендрон жовтий).

Височини України, які над рівнем моря підносяться майже на 500 м, дуже мальовничі. Більшість їхньої території має абсолютні висоти — від 170 до 300 м. Цікавим рельєфом вирізняється колись вкрита лісами Подільська височина з найвищою точкою — горою Камула (471 м) (Гологори). У її межах здіймаються окремі підняття: Опілля, Гологори, Кременецькі гори, Розточчя та Товтри. У минулому тут пролягав бар’єрний риф теплого моря, подібний до Великого Бар’єрного рифу східного узбережжя Австралії. Вкриту густими лісами і духмяними травами місцевість люди назвали Медобори (мал. 3).

На північному заході розташована невелика Волинська височина, де виділяється своєрідна «Українська Швейцарія» — Мізоцький кряж.

Уздовж правого берега Дніпра центральною частиною України простяглася Придніпровська височина. На фізичній карті добре видно, як Дніпро вже від Києва намагається обминути її, відхиляючись на південний схід. Лише поблизу міста Дніпра в найнижчій частині цієї височини річка проривається Українським щитом на південь, до Чорного моря. Колись тут були Дніпрові пороги, де на острові Хортиця (тепер місто Запоріжжя) стояла Запорозька Січ.

Мал. 3. Медобори.

zp.gov.ua/upload/editor/yavornickij_d-_dniprovi_porogi-_1928.pdf — Дмитро Яворницький. Дніпрові пороги (електронний варіант географічного бестселера).

На сході країни здіймається Донецький кряж, а на південному сході — Приазовська височина. Їх найвищі вершини здавна називали могилами. Найвища точка Донецького кряжа — Могила Мечетна (367 м), Приазовської височини — Бельмак-Могила (324 м). На Донецькому кряжі височать і рукотворні гори — терикони, що утворилися з гірської породи, яку десятиліттями витягали на земну поверхню як відходи під час добування кам’яного вугілля (мал. 4). На північному сході в Україну заходять відроги Середньоросійської височини. Між річками Дністер і Прут лежить невелика за площею Хотинська височина (мал. 5). Тут розташована найвища точка рівнинної частини України — гора Берда (515 м).

Окрасою рельєфу України є Карпати та Кримські гори. Розміщені на заході країни Українські Карпати простяглися з північного заходу на південний схід кількома паралельними хребтами, які розбиті на окремі масиви різної висоти. Найвищий із них — Чорногора з найвищою вершиною України — горою Говерла (2061 м). Понад 2000 м мають гори Піп Іван, Ребра тощо. У Карпатах виділяються також гірські масиви Бескиди, Горгани, Рахівські та Чивчинські гори. Їх перетинають декілька зручних перевалів, через які прокладено автомобільні шляхи й залізниці.

Мал. 4. Терикони поблизу вугільної шахти міста Торецьк (Донецька область).

На крайньому півдні Кримського півострова на 180 км із заходу на схід простягаються Кримські гори. На півдні вони стрімко спадають до Чорного моря, а на півночі повільно спускаються трьома пасмами на сам півострів. Найвища їх вершина — гора Роман-Кош (1545 м).

Плоскі безлісі вершини найвищої частини гір називаються яйлами. Вулканічний масив Карадаг дивує безліччю окремих скель гір із назвами, що їх характеризують: Шапка Мономаха, Маяк, Чортів палець, Іван Розбійник, Сфінкс, Лев.

У горах багато печер, наприклад, мальовничий Великий (Чорноріченський) каньйон.

На фізичній карті України в атласі знайдіть названі в тексті основні форми рельєфу України та вкажіть особливості їх взаємного розташування.

2. ЗАГАЛЬНИЙ ПЛАН БУДОВИ ПОВЕРХНІ УКРАЇНИ. Загалом поверхня України із заходу та сходу поступово знижується до долини Дніпра. У той самий час вона нахилена з півночі на південь, де триває повільний процес заглиблення суходолу нашої країни у води Чорного моря.

Височини Правобережжя (Придніпровська, Подільська, Волинська), а також Карпати простягаються переважно з північного заходу на південний схід. На лівому березі цього ж напрямку дотримуються Середньоросійська височина і Донецький кряж. Приазовська височина і Кримські гори мають інший напрямок своїх пасом.

Мал. 5. Хотинська височина з однойменною фортецею (збудована в XIII—XVIII ст.).

Річкові долини нерідко формуються в місцях розломів земної кори, а напрямок їхніх течій однозначно вказує, куди знижується поверхня Землі. Наприклад, ліві притоки Дніпра — Сула, Псел, Ворскла — демонструють похил Придніпровської низовини з північного сходу на південний захід. Поліська низовина нахилена з півдня на північ, до долини річки Прип’ять. Закарпатська низовина спадає від Карпат у південно-західному напрямку.

3. ВПЛИВ ЗОВНІШНІХ І ВНУТРІШНІХ ПРОЦЕСІВ НА ФОРМУВАННЯ РЕЛЬЄФУ. Вам уже відомо, що поверхня і надра України формувалися впродовж багатьох геологічних ер у процесі тривалої, безперервної і складної взаємодії могутніх ендогенних (внутрішніх) та екзогенних (зовнішніх) сил планети. Ендогенні сили й геологічні процеси пов’язані з енергією, яка виникає в надрах Землі. А екзогенні процеси зумовлені енергією Сонця, кругообігів води й речовин, дією сили тяжіння та діяльністю живих організмів, у тому числі людини.

Внутрішні сили Землі формують великі форми рельєфу. Рухи літосферних плит призводять до утворення гір, народжують вулкани й землетруси, а повільні підняття й опускання ділянок земної поверхні викликають зміни в обрисах суходолу й моря.

До основних зовнішніх процесів, які відбуваються на поверхні Землі, зокрема на території України, і змінюють її, належать робота вітру, текучих поверхневих і підземних вод, морських хвиль, льоду, живих організмів.

Наведіть приклади прояву та впливу ендогенних (внутрішніх) та екзогенних (зовнішніх) сил планети на формування рельєфу та охарактеризуйте їхні наслідки.

На формування рельєфу території України впливали і падіння метеоритів та астероїдів (такої думки дотримується більшість дослідників). Прикладом цього є унікальна геологічна структура — Бовтиська западина у верхів'ях річки Тясмин на межі Черкаської і Кіровоградської областей. Її діаметр становить 25 км. Удар астероїда був настільки сильний, що утворилося лійкоподібне зниження завглибшки 600 м. На Землі залишилося дві круглі структури діаметром 40 і 130 км.

ВИСНОВКИ

  • Близько 95% території України займають низовини й височини, які разом з іншими природними об'єктами зображені на фізичній карті України.
  • Загалом територія України має похил із півночі на південь та із заходу й сходу до долини Дніпра.
  • Рельєф України формується під впливом тривалої, безперервної та складної взаємодії могутніх ендогенних (внутрішніх) і екзогенних (зовнішніх) сил планети.

ЗАПИТАННЯ І ЗАВДАННЯ

  • 1. Доведіть, що Придніпровська низовина має нахил із північного сходу на південний захід.
  • 2. Поясніть на конкретних прикладах негативний вплив господарської діяльності людини на рельєф України.
  • 3. Спрогнозуйте подальший розвиток подій у Карпатах, якщо вирубування лісів триватиме.
  • 4. Порівняйте використання гірських ландшафтів Швейцарії та України.
скачать dle 11.0фильмы бесплатно
 

Коментарі (0)

Додавання коментаря

  • оновити, якщо не видно коду