Войти
Закрыть

Економічна географія в системі географічних наук

9 Клас , Географія 9 клас Довгань, Стадник 2022 (повторне видання)

 

§ 1. Економічна географія в системі географічних наук

Ви дізнаєтесь:

  • про об’єкт вивчення економічної географії
  • про зв’язки економічної географії з іншими науками
  • про актуальність та практичну спрямованість завдань, які вирішує економічна географія

Пригадайте:

  • географічні науки та приклади взаємозв’язків між ними
  • що таке географічна оболонка та антропогенний ландшафт
  • методи географічних досліджень

Географія — дивовижна наука. Вона відкриває перед вами навколишній світ у всьому його різноманітті. Вивчаючи цю науку, ви поринули у сповнені пригодами подорожі й дослідження, розкрили таємниці створення і використання географічних карт, познайомилися з природою материків, океанів і своєї Батьківщини, дізналися про унікальні зміни, які відбуваються з населенням Землі в останнє століття. А зараз географія запрошує вас дослідити основні види господарської діяльності людей як в Україні, так і в усьому світі.

1. Об’єкт економічної географії та її місце в системі географічних наук.

Ви вже знаєте, що більшість географічних наук можна об’єднати у дві групи — фізико-географічні та суспільно-географічні (мал. 1).

Економічна географія належить до суспільно-географічних наук. Об’єктом її вивчення є територіальна організація виробничої діяльності суспільства.

Дослідити складові виробничої діяльності суспільства може тільки група наук. Тому економічна географія включає географію промисловості, сільського господарства, будівництва, транспорту, сфери послуг. Кожна із цих наук досліджує закономірності розміщення та розвитку окремих видів господарської діяльності (їхню територіальну організацію) у світі, в окремих регіонах і державах.

Другою складовою суспільної географії є соціальна географія, яка досліджує суспільні групи, взаємозв’язки між ними, умови життя та діяльності населення в різних сферах, зокрема трудовій, побутовій, духовній. Третя складова — політична географія. Це наука про просторову організацію держав і міждержавних об’єднань, розміщення та взаємовідносини політичних сил, територіальні форми політичних процесів і явищ тощо.

Економічна, соціальна і політична географія тісно пов’язані між собою. Їхні складові взаємодіють між собою не менш закономірно, ніж компоненти природних комплексів.

Фізична та суспільна географія також взаємопов’язані, адже розвиток і розміщення господарства й населення залежать від природних умов та природних ресурсів території. У цьому проявляється принцип єдності системи географічних наук. Він допоможе вам вивчати господарську діяльність населення в розвитку, аналізуючи зміни, що відбуваються в часі та просторі.

Мал. 1. Географічні науки.

  • 1) Пригадайте основні складові фізико-географічних наук.
  • 2) Доведіть на конкретних прикладах взаємозв’язок фізичної та суспільної географії.

2. Взаємодія господарства і природи в географічному середовищі.

Частину географічної оболонки, із якою людина безпосередньо взаємодіє у своєму житті та виробничій діяльності, називають географічним середовищем. Саме воно забезпечує суспільство необхідними умовами для існування (наприклад атмосферне повітря, води гідросфери, ґрунти, рослини і тварини) й основними природними ресурсами (наприклад корисні копалини) (мал. 2). Географічне середовище впливає не тільки на матеріальний, а й на духовний світ людини, її здоров’я і настрій.

Із появою та розвитком людського суспільства його роль у географічній оболонці постійно зростає. Обживаючи планету, людина змінювала природу та створювала штучне середовище, наприклад транспортні магістралі, промислові підприємства, населені пункти. Це призвело до перетворення природних ландшафтів на антропогенні, тобто створені людиною. Тому зараз людину оточують як природні, так і штучно створені об’єкти. Вони поєднуються в понятті «навколишнє середовище».

Мал. 2. Компоненти географічного середовища.

Поміркуйте, які компоненти, на вашу думку, зазнали найбільшого впливу з боку господарської діяльності людей.

І дійсно, у більшості районів світу людину оточують не первісні ліси, степи або савани, а населені пункти, рілля й пасовища. Людське суспільство все більше впливає на географічне середовище, разом вони стають творцями навколишнього середовища (мал. 3).

3. Значення знань з економічної географії.

Економічна географія проводить різнопланові дослідження розвитку й розміщення господарства, розробляє рекомендації щодо вдосконалення його територіальної організації. Як це відбувається в реальності? Розглянемо на конкретному прикладі.

Уявіть, що частина країни має несприятливі природні умови, наприклад, там поширений пустельний клімат, немає водних ресурсів або панує багаторічна мерзлота. Чи доцільно освоювати такі території, будувати підприємства, дороги, житло для людей, вирощувати культурні рослини? Ні? Тож, виходить, що райони з несприятливим кліматом або рельєфом приречені залишатися дикими та неосвоєними?

Не слід поспішати з висновками. Адже географія — це наука, яка відповідає на запитання не лише «що?» та «де?», але й «чому?». Чому ця територія може бути привабливою для господарської діяльності? Відповідь може бути не одна. Наприклад, у цій частині країни зосереджені великі запаси важливих корисних копалин, або в стратегічних інтересах тут доречно створити необхідне для оборони виробництво, віддалене від кордонів країни. Причиною організації господарської діяльності також може бути необхідність уникнення диспропорцій економічного розвитку між окремими частинами країни.

Мал. 3. Взаємовідносини людського суспільства з природним середовищем.

На основі інформації на малюнку складіть прогнози (оптимістичний та песимістичний) подальших змін географічного середовища.

У будь-якому разі очевидно, що розміщення господарства та його територіальна організація не є випадковими. Саме для цього фахівці з економічної географії готують пропозиції щодо раціонального розміщення господарських об’єктів, здійснюють експертизу проектів у сфері регіонального управління й прогнозування, досліджують проблемні території та окремі населені пункти, дають оцінку можливостям раціонального використання природно-ресурсного потенціалу.

У повсякденному житті знання з економічної географії допоможуть вам у виборі місця навчання та професії, купівлі споживчих товарів, пошуку місць відпочинку, користуванні транспортними та іншими видами послуг тощо.

Про важливість економіко-географічних та економічних досліджень свідчить факт запровадження в 1968 р. Нобелівської премії у сфері економічних наук. У 2008 р. її лауреатом став американець Пол Кругман. Він уславився дослідженнями в напрямі, що відомий як «нова економічна географія».

Головне

  • Об’єктом економічної географії є просторова організація виробничої діяльності суспільства.
  • Географічне середовище — це частина географічної оболонки, із якою людина безпосередньо взаємодіє у своєму житті та виробничій діяльності.
  • Значення економічної географії полягає у проведенні різнопланових досліджень розвитку й розміщення господарства, створенні рекомендацій щодо вдосконалення його територіальної організації.

Запитання для самоперевірки та колективного обговорення

1. Що вивчає економічна географія? 2. Із якими науками найбільш тісно пов’язана економічна географія? Чому? 3. Що спільного та відмінного в поняттях «географічне середовище» та «навколишнє середовище»? 4. Із якою метою проводяться географічні дослідження? 5. Як ви вважаєте, який із перелічених видів господарської діяльності найбільше потребує знання суспільної географії: сільське господарство, транспортні перевезення, виробництво автомобілів, будівництво, комунальне господарство? Обґрунтуйте свою точку зору.

Поміркуйте

Ви ознайомилися зі схемою, що унаочнює зв’язки економічної географії з іншими географічними науками (мал. 1, с. 6). Чи вважаєте ви її повною? Наведіть приклади інших наук (у тому числі з інших галузей знань), із якими пов’язана економічна географія.

Вправи для саморозвитку

1. Ознайомтеся зі змістом підручника, зверніть увагу на основні теми, що вивчаються. Поміркуйте, чого ви очікуєте від вивчення курсу. Визначте свою мету вивчення курсу та складіть план дій для її досягнення.

2. Наведіть власні приклади застосування знань з економічної географії в повсякденному житті.

Рекомендована додаткова література та інтернет-джерела для самостійної роботи

1. Країни світу і Україна : енциклопедія : у 5 т. / Держ. установа «Ін-т всесвітньої історії НАН України». — К. : Фенікс, 2017 (містить систематизований звід знань про країни світу).

2. Національний атлас України: http://wdc.org.ua/atlas/ (електронна версія) — науково-довідкове офіційне видання, що містить інформацію про природу, історію, населення, економіку та екологічний стан природного середовища.

3. Український географічний журнал — періодичне видання, що оприлюднює результати фундаментальних і прикладних природничо- та суспільно-географічних досліджень, картографії та геоінформатики, геоекології.

4. Журнал «National Geographic» — міжнародний науково-популярний часопис, офіційне видання Національного географічного товариства США; містить науково-популярні статті про дику природу, географію, історію, археологію, культуру, навколишнє середовище тощо.

5. Державна служба статистики України: http://www.ukrstat.gov.ua/ (режим доступу) — надає можливість оперативно та зручно отримувати статистичну інформацію з наборів даних Держстату, розміщених на єдиному державному вебпорталі відкритих даних.

6. Всесвітня книга фактів (англ. The World Factbook): https://www.cia.gov/the-world-factbook/countries/ (режим доступу) — щорічне видання ЦРУ в стилі альманаху про країни світу; містить основні дані про історію, людей, уряд, економіку, енергетику, географію, навколишнє середовище, зв’язок, транспорт, військові, та транснаціональні питання

7. Індикатори світового розвитку: https://databank.worldbank.org/reports.aspx?source= world-development-indicators (режим доступу) — база ключових показників розвитку від Світового банку, зібраних з офіційних визнаних міжнародних джерел, що містить найбільш актуальні й точні дані глобального розвитку, а також загальні національні, регіональні та глобальні оцінки.

8. Worldometer: https://www.worldometers.info/uk/ (режим доступу) — світова статистика в реальному часі; був визнаний як один із кращих безкоштовних довідкових сайтів із боку Американської бібліотечної асоціації (ALA), найстарішої і найбільшої бібліотечної асоціації у світі.

скачать dle 11.0фильмы бесплатно
 

Коментарі (0)

Додавання коментаря

  • оновити, якщо не видно коду