Войти
Закрыть

Міжнародний туризм

9 Клас , Географія 9 клас Довгань, Стадник 2022 (повторне видання)

 

§ 42. Міжнародний туризм

Ви дізнаєтесь:

  • про найбільш популярні види міжнародного туризму
  • які країни є особливо привабливими для туристів
  • про основні туристичні регіони світу

Пригадайте:

  • які чинники впливають на розвиток туризму
  • показники, що характеризують розвиток туризму

Туризм на початку XXI ст. став однією з найголовніших та найдинамічніших складових світового господарства. Сьогодні туристична сфера відіграє важливу роль у соціально-економічному та культурно-побутовому житті багатьох держав та регіонів світу.

1. Міжнародний туризм як важлива ланка світової економіки.

Про важливу роль туризму у світовій економіці свідчить його висока частка у світовому ВВП та експорті (мал. 1). За прибутками (майже 1,5 трлн дол., 2019 р.) туризм випередив такі провідні складові світового господарства, як автомобілебудування та хімічна промисловість.

Кількість туристів, що здійснювали подорожі до інших країн, динамічно зростала протягом останніх десяти років та у 2019 р. досягла 1,5 млрд осіб. Це, безумовно, вплинуло на збільшення зайнятості: у світі кожна ll-та особа, що належить до трудових ресурсів, працює в туризмі.

Основними чинниками, що зумовили швидке зростання туристичного руху та його все більший вплив на різні сфери життя сучасного суспільства, були міжнародна інтеграція та поглиблення міжнародного поділу праці, відкриття кордонів, що забезпечило більш легкий доступ до інших країн, розвиток транспорту та зв’язку, підвищення рівня життя населення.

Мал. 1. Основні економічні показники туризму (за даними ВТО).

Мал. 2. Туризм за метою здійснення подорожі.

Однак зараз світ потерпає від наслідків пандемії COVID-19, яка зачепила всі сфери економіки й туристичну зокрема. Туризм є одним із тих секторів світової економіки, що постраждав найбільше через обмеження в пересуванні. Країни в усьому світі впроваджують низку заходів для зменшення наслідків пандемії та стимулювання відновлення туристичного сектору.

Головним регулятором туристичної діяльності на міжнародному рівні виступає Всесвітня туристична організація (ВТО).

2. Сучасні тенденції розвитку міжнародного туризму.

Характерною особливістю туризму в останні десятиліття є збільшення частки рекреаційного (оздоровчого) туризму порівняно з іншими видами. Так, якщо в 1970—1980-х рр. на ринку туристичних послуг переважав діловий, науковий та освітній туризм, то тепер вподобання туристів змінилися в бік відпочинку та розваг (мал. 2).

Як і раніше, підвищений попит мають поїздки до моря. Головними центрами пляжного туризму є середземноморські курорти Франції, Італії, Греції, Іспанії, країн Карибського басейну, островів Індонезії.

Водночас збільшується інтерес до поїздок у гори і подорожей з елементами пригоди й ризику. Найпопулярніші гірськолижні курорти розташовані в Альпах (Австрія, Швейцарія, Італія, Франція), Кордильєрах (США, Канада), Західних Карпатах (Словаччина, Польща).

Зростає кількість прихильників водного спорту — дайвінгу, скайсерфінгу (стрибки з парашутом і з лижею), віндсерфінгу (рух на вітрильній дошці), каякінгу (плавання на вузьких човнах), екзотичного полювання (наприклад полювання на крокодила), риболовлі тощо. Для любителів пригод організуються поїздки до місць катастроф (наприклад зона ЧАЕС в Україні) або в джунглі, мандрівки міськими нетрями та навіть подорожі на орбіту Землі.

Залишається стабільно високою частка пізнавального туризму, спрямованого на ознайомлення з видатними природними та історико-культурними об’єктами, відвідування музеїв, виставок, галерей тощо. Найбільш відвідувані об’єкти пізнавального туризму зосереджені в країнах Європи (Італія, Іспанія, Ватикан, Франція, Греція) та Північної Америки (США, Мексика).

Проблеми збереження живої природи у світі сприяють поширенню екологічного туризму. Він включає різноманітні походи горами й лісами, відпочинок на воді, у наметових містечках, спостереження за рідкісними птахами або метеликами. Провідну роль у розвитку екологічного туризму відіграють заповідні території. Світової популярності набули національні парки Плитвицькі озера (Хорватія), Лейк Дистрикт (Велика Британія), Гранд-Каньйон (США), Серенгеті (Танзанія), Ігуасу (Аргентина—Бразилія), Крюгера (ПАР).

Один із найдавніших видів туризму — релігійний — сьогодні перетворився на масштабне дійство. Щороку понад 600 млн осіб вирушають у подорож до релігійних святинь. Головним центром паломництва у світі є місто Єрусалим — колиска християнства, юдаїзму та ісламу. Православні віруючі подорожують святими місцями України (Києво-Печерська, Почаївська лаври), Болгарії (Велико-Тирново), Греції (Афон), Сербії (Введенський монастир) і Чорногорії (Цетинський монастир). Прихильники ісламу здійснюють паломництво до Медини та Мекки (Саудівська Аравія). Буддисти відвідують храмові комплекси в Лумбіні (Непал), Кушинагарі, Сарнатху (Індія), Лхасі (Тибет). Тисячі євреїв-хасидів щорічно приїздять на могилу свого духовного лідера Нахмана, щоб зустріти юдейський Новий рік в Умані (Україна).

3. Які країни є особливо привабливими для туристів.

За кількістю іноземних гостей світову першість утримують Франція, Іспанія, США (див. таблицю 1). Зміцнює свої позиції туристичної держави Китай. Якщо в 1980—1990 рр. Китай щороку відвідувало близько 250 тис. осіб, то у 2019 р. ця цифра перевищила 65 млн. Особливу популярність серед туристів мають міста Лондон, Бангкок, Париж, Сінгапур, Дубаї, Нью-Йорк.

Таблиця 1

ПРОВІДНІ КРАЇНИ ЗА КІЛЬКІСТЮ ТУРИСТИЧНИХ ВІДВІДУВАНЬ (2019 р.)*

* За даними ВТО.

Мал. 3. Країни та міста, що отримують найбільші прибутки від іноземних туристів, млрд дол. (2019 р.)*.

Мал. 4. Частка туристичних прибуттів за регіонами світу.

Найбільші доходи від надання послуг іноземним туристам отримують США, Іспанія, Франція (мал. 3). В окремих країнах туризм поповнює бюджет на 50% і більше. Це переважно невеликі острівні країни: Антигуа і Барбуда, Ангілья, Аруба, Мальдівські, Сейшельські та Багамські Острови тощо.

4. Основні туристичні регіони світу.

Відповідно до підходів, запропонованих ВТО, виділяють п’ять туристичних регіонів (мал. 4).

Європейський, регіон (країни Західної, Північної, Південної, Центральної, Східної Європи, а також держави Східного Середземномор’я — Ізраїль, Кіпр, Туреччина) — безперечний лідер за міжнародним туристичним обміном. Популярність Європи серед туристів пояснюється безліччю різноманітних видів природних і культурних рекреаційних ресурсів (тут зосереджена найбільша кількість об’єктів Світової спадщини ЮНЕСКО) (див. таблицю 2), наявністю розвиненої інфраструктури та вигідним географічним положенням. Особливістю цього регіону є переважання внутрішньорегіонального туризму: 90% європейських туристів — жителі самих європейських країн. Найбільше полюбляють подорожувати німці, британці, французи та данці.

Другу позицію займає Азіатсько-Тихоокеанський регіон (країни Східної, Південно-Східної та Південної Азії, Австралії та Океанії). Він приваблює туристів унікальними рекреаційними ресурсами, високим рівнем сервісу та низькими цінами (порівняно з Європою). Особливо швидкими темпами розвивається туризм у Китаї. Тут налічують 55 об’єктів Світової спадщини ЮНЕСКО (перше місце у світі разом з Італією). Серед них всесвітньо відомі Велика Китайська стіна, Храм Неба та Заборонене місто в Пекіні, Резервати гігантської панди в провінції Сичуань тощо.

Таблиця 2

КРАЇНИ З НАЙБІЛЬШОЮ КІЛЬКІСТЮ ОБ’ЄКТІВ СВІТОВОЇ СПАДЩИНИ ЮНЕСКО (2020 р.)

* За даними ВТО.

Американський туристичний регіон (країни Північної і Латинської Америки, Карибського басейну) нині є третім за масштабами розвитку міжнародного туризму. Тут, як і в Європі, переважає внутрішньорегіональний туризм, а головними центрами залучення туристів були й залишаються три країни Північної Америки — США, Канада та Мексика.

Америка є світовим лідером за кількістю об’єктів природної спадщини ЮНЕСКО, зокрема, тут розташовані найвідоміші національні парки: Мамонтова печера, Єллоустонський, вулкани Гаваїв (США), Вуд-Буффало (Канада), Ігуасу (Бразилія), Галапагоські острови (Еквадор).

Африканський та Близькосхідний регіони поки що характеризуються порівняно меншим числом туристичних відвідувань. Однак темпи зростання міжнародного туризму там дуже високі. В Африці більше половини загальної кількості туристів приймають Туніс, Марокко, Кенія, Танзанія, Сейшельські Острови та Зімбабве. На Близькому Сході головними туристичними країнами стали Єгипет, Саудівська Аравія, ОАЕ, Бахрейн, Йорданія та Кувейт. Суттєвою перешкодою, що стримує розвиток туризму в цих двох регіонах, є політична нестабільність, загроза тероризму, періодичні військові конфлікти.

Головне

  • Міжнародний туризм є однією з провідних сфер сучасного світового господарства. Його розвиток сприяє активному економічному зростанню багатьох країн світу. Основна частина міжнародного туристичного обміну припадає на подорожі з метою розваг і відпочинку.
  • У 2020—2021 рр. світова туристична індустрія зазнала втрат через пандемію COVID-19.
  • Світовими лідерами міжнародного туризму є європейські країни (Франція, Іспанія, Італія), США та Китай.
  • Міжнародний туризм розвинений у світі нерівномірно, що пояснюється в першу чергу різними рівнями соціально-економічного розвитку країн і регіонів, наявністю певних туристично-рекреаційних ресурсів.

Запитання для самоперевірки та колективного обговорення

1. Укажіть чинники, що зумовили бурхливий розвиток туризму наприкінці XX — на початку XXI ст. 2. Які функції виконує Всесвітня туристична організація? 3. Коротко охарактеризуйте географію сучасних видів міжнародного туризму. 4. Які країни світу є найбільш популярними серед туристів та отримують найбільші доходи від туристичного бізнесу? 5. Назвіть основні туристичні регіони світу. Поясніть, чому Європа утримує провідні позиції в міжнародному туризмі.

Поміркуйте

1. Чому туризм часто називають феноменом епохи глобалізації?

2. Чи існують негативні наслідки масового туризму для країн, що приймають іноземних туристів?

Практичні завдання

1. Складіть порівняльну характеристику двох туристичних регіонів світу. Визначте спільні та відмінні риси. Складіть прогноз розвитку цих регіонів у майбутньому.

2. Особливо популярними сьогодні є освітні тури до літніх мовних шкіл або таборів із метою вивчення іноземних мов в автентичному мовному середовищі. Складіть перелік країн та шкіл, які можуть бути вам корисними для вивчення певної мови. Дізнайтеся про тривалість та вартість навчання, можливість отримання стипендії.

скачать dle 11.0фильмы бесплатно
 

Коментарі (0)

Додавання коментаря

  • оновити, якщо не видно коду