Войти
Закрыть

Національний склад населення України (відповіді)

ГДЗ 8 Клас , ГДЗ Географія 8 клас Довгань, Стадник 2021

 
§ 50. Національний склад населення України
Запитання та завдання для самоперевірки
1. Розкажіть про історію формування української нації.
На формування української нації вплинув ряд чинників. Однобічне профілювання економіки України і перетворення її на сировинний придаток Росії, поява значної маси незайнятих селян активізувала міграційні процеси. Негативним чинником, що уповільнював процеси становлення української нації, була відсутність власної держави, національної еліти, у руках якої перебували б економічні і політичні засоби консолідації українського народу.
Україна була поділена між Російською та Австро-Угорською імперіями. (ї статус як внутрішньої колонії імперій суттєво обмежував розвиток соціальної структури українського суспільства та його національної культури. Переважання в колоніальній адміністрації вихідців із Росії (на сході) або з Польщі (на заході), заохочування переселення російського населення в регіони України з бурхливими темпами промислового розвитку, так само, як і збільшення польського населення в західноукраїнських містах, призвели до русифікації або полонізації міст України. Та оскільки з початком модернізації саме міста перетворюються на арену вирішальних політичних подій, ця обставина суттєво гальмувала розвиток української національної свідомості.
Панування в східноукраїнських містах російської колоніальної адміністрації, а в західноукраїнських – польської фактично позбавляло українських селян, які розорювались і переселялись у міста, ефективного соціального й правового захисту, руйнувало їхні надії на можливість утриматися в міському середовищі, витримати соціальну конкуренцію з неукраїнським населенням. Це значною мірою спричинило еміграцію українців-селян за межі України.
2. Які події найбільше вплинули на формуванням етнічної самосвідомості українців?
Виникненню й поширенню української національної самосвідомості сприяло багато факторів суспільно-політичного і культурно-освітнього характеру. Зокрема, наприкінці XVIII ст. імпульс цьому процесові дав ряд найважливіших політичних подій, що мали загальноукраїнське і загальноросійське значення. Це — російсько-турецькі війни за Північне Причорномор'я та Крим (70—80-ті роки), ліквідація Запорізької Січі (1775 p.), скасування автономної козацької адміністративно-політичної системи на Слобожанщині та Лівобережжі і юридичне оформлення тут у 1783 р. загальноросійського кріпосного права, насильницьке приєднання Російською імперією території Правобережної України, а Австрійською — Галичини і Буковини (70—90-ті роки). Розчленування, з одного боку, і возз'єднання, — з другого, території українського етносу, знищення останніх опор його державності супроводжувалося також і його русифікацією.
Важливе місце в пробудженні національної самосвідомості українців належить творчості першого класика вітчизняної літератури й драматургії І.П. Котляревського (1769—1838 pp.). Його перелицьована "Енеїда", без волі автора видрукувана 1798 p., була першою книжкою, яка надзвичайно високо підняла в очах українського громадянства народне українське слово. Своїми ж образами минулої козацької слави і сучасного гіркого селянського життя вона сприяла зацікавленню ними широких кіл української інтелігенції.
3. Якими є основні риси національного складу населення України?
За даними перепису 2001 р. серед більше ніж 130 націй і народностей України найчисленнішими є українці. Вони становлять 77,8% усього населення. Їх більшість у всіх областях України.
Найбільшою за кількістю національною меншиною є росіяни. Вони належать до давніх жителів окремих регіонів України.
Другою за кількістю громадян меншиною в Україні є білоруси. Вони складають 0,6% населення й проживають у Поліссі, східних і південних областях. На третьому місці — молдавани, більшість із яких живе в Чернівецькій та Одеській областях.
Кримських татар зараз налічується понад 250 тис. осіб, що становить 0,5 % від усіх жителів країни. Болгари проживають у Донецькій, Одеській та Запорізькій областях, переважно в сільській місцевості. Майже всі угорці зосереджені в Закарпатті, румуни — у Чернівецькій, Закарпатській та Одеській областях. Більша частина поляків живе в Житомирській, Хмельницькій, Львівській та Волинській областях. Частка євреїв зараз становить близько 0,2% населення. Найбільше їх у Київській, Одеській, Чернівецькій областях.
4. За допомогою карти атласу виявіть райони компактного проживання національних меншин.
Кримських татар мешкають в автономній республіці Крим.
Болгари проживають у Донецькій, Одеській та Запорізькій областях, переважно в сільській місцевості.
Майже всі угорці зосереджені в Закарпатті.
Румуни — у Чернівецькій, Закарпатській та Одеській областях.
Більша частина поляків живе в Житомирській, Хмельницькій, Львівській та Волинській областях.
Частка євреїв зараз становить близько 0,2% населення. Найбільше їх у Київській, Одеській, Чернівецькій областях
5. Назвіть особливості географії та культури етнографічних груп українців.
- Поліщуки живуть у районі українсько-білоруського міжетнічного порубіжжя. Вони мають риси як української, так і білоруської культур.
- Литвини зайняли землі на схід від річки Десни, на території північних частин сучасних Сумської та Чернігівської областей, а також низки суміжних районів Білорусі та Росії.
- Більшість русинів живе в Закарпатській області. Їх налічується понад 10 тис. осіб.
- Лемки зосереджені на північному заході Закарпаття та суміжній території Польщі й Словаччини.
- Гуцули живуть в Івано-Франківській, Чернівецькій, Закарпатській областях (Рахівський район) та на півночі Румунії.
- Бойки населяють території передгірних і гірських районів Галичини (у межах Івано-Франківської та Львівської областей) та частини Закарпатської області.скачать dle 11.0фильмы бесплатно
 
Даний матеріал відноситься до підручника "ГДЗ Географія 8 клас Довгань, Стадник 2021", створено завдяки МІНІСТЕРСТУ ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ (МОН)

Коментарі (0)

Додавання коментаря

  • оновити, якщо не видно коду

Навігація