Харчова промисловість виконує особливу роль у суспільстві. Разом із сільським господарством вона кожного дня «накриває стіл» для всього населення Землі. Частина продуктів, наприклад борошно, хліб, крупи, масло, цукор, належать до соціально важливих, їх виробництво контролюється, а запаси постійно поповнюються та відновлюються. 1. Основні виробництва харчової промисловості та чинники їх розміщення. Харчова промисловість охоплює виробництва, що займаються переробкою продовольчої сировини й забезпеченням населення продуктами харчування. За внеском в економіку України вона поступається лише чорній металургії. Харчова промисловість тісно пов’язана із сільським господарством, тому що отримує від нього сировину (зерно, картоплю, цукровий буряк, молоко, м’ясо тощо) і постачає комбікорми та відходи. Визначальну роль у розміщенні підприємств харчової промисловості відіграють сировинний і споживчий чинники. Частина виробництв тяжіє до джерел сировини (цукрове, олійне, виноробне, круп’яне, консервне, рибне). Це зумовлено тим, що такі виробництва використовують сировину, яка швидко псується або споживається у великій кількості. Так, найбільші підприємства з виробництва соків із місцевої сировини розташовані на півдні України. Інша група виробництв (хлібопекарське, кондитерське, макаронне) орієнтується на споживача. Їхня продукція має обмежений термін споживання, малотранспортабельна, або витрати на перевезення готової продукції більші, ніж на перевезення сировини. Є виробництва, які мають подвійну орієнтацію — на сировину і на споживача, наприклад борошномельна, окремі виробництва молочної та м’ясної промисловості....
|