ПРИНЦИПИ РОЗМІЩЕННЯ ХАРЧОВОЇ ПРОМИСЛОВОСТІ В УКРАЇНІ. В Україні до харчової промисловості належать такі види підприємств: борошномельно-круп’яні, хлібопекарські, макаронні, кондитерські, цукрові, молочні, м’ясні, олійно-жирові, плодоовочеві, рибні, пивоварні, безалкогольних напоїв, виноробні, тютюнові та ін. (мал. 179). СТРУКТУРА ХАРЧОВОЇ ПРОМИСЛОВОСТІ УКРАЇНИ. Територіальна та видова структури харчової промисловості є доволі складними, оскільки її підприємства розташовані майже в кожному промисловому центрі. Більшість промислових пунктів мають підприємства харчової промисловості. Борошномельно-круп’яна промисловість забезпечує переробку зернової сировини на крупи та борошно. До комплексу підприємств входять: елеватори, зернозберігальні підприємства, хлібокомбінати, макаронні фабрики та крупзаводи. Підприємства об’єднуються в значні виробничі групи, наприклад «Концерн Хлібпром» (мал. 178), до якого входять заводи у Львівській і Вінницькій областях. Хоча існує й цілий ряд дрібних підприємств. Найбільші центри виробництва борошна та круп — це великі міста: Київ, Харків, Запоріжжя, Одеса, Дніпро, Львів. Хлібопекарська промисловість поширена в усіх регіонах України, кожне місто та селище міського типу має своє підприємство цього напряму. Наприклад, коли нове місто для людей, що постраждали від аварії на Чорнобильській АЕС, — Славутич, лише заселялося, там уже діяло єдине підприємство — хлібозавод. Олійно-жирова промисловість набула в Україні значного розвитку. Великі посівні площі в південних і центральних областях створюють передумови для її розвитку. Сировинну базу її поповнюють також насіння льону, ріпаку, конопель, гірчиці та зерно кукурудзи та сої. На підприємствах виробляють олію, маргарин, майонез і продукт переробки відходів виробництва — мило. Найбільші олійно-жирові комбінати та олієекстраційні заводи працюють у Дніпрі, Запоріжжі, Кропивницькому, Полтаві, Чернівцях, Одесі....
|