Цитати до образу Гобсека

 

Цитати, які розкривають портрет Гобсека, риси його характеру, уподобання зібрані в цій статті.

“Гобсек” цитатна характеристика

… мова йде про якогось лихваря. Обличчя цієї людини … його жовтувата блідість нагадувало колір срібла, з якого злізла позолота. Волосся в мого лихваря було зовсім пряме, завжди акуратно причесане і з сильною сивиною – попелясто-сіре.

Риси обличчя, нерухомі, безпристрасні, як у Талейрана, здавалися відлитими з бронзи.

Очі, маленькі і жовті, як у тхора, і майже без вій, що не виносили яскравого світла, тому він захищав їх козирком пошарпаного картуза.

Гострий кінчик довгого носа, поритий ряботинням, походив на свердлик, а губи були тонкі, як у алхіміків та древніх строків на картинах Рембрандта і Метс.

Говорив цей чоловік тихо, м’яко, ніколи не гарячкував. Вік його був загадкою: я ніколи не міг зрозуміти, постарів він до часу або ж добре зберігся і залишиться моложавим на віки вічні.
Це був якийсь чоловік-автомат, якого заводили щодня. ..ця людина під час розмови раптом замовкала, вичікуючи, поки не стихне шум проїжджаючого під вікнами екіпажу, так як не бажав напружувати голос. За прикладом Фонтенеля, він беріг життєву енергію, придушуючи в собі всі людські почуття. ..До вечора людина-вексель ставала звичайною людиною, а злиток металу в його грудях – людським серцем. Якщо він бував задоволений пройшовшим днем, то потирав собі руки, а з глибоких зморщок, що борознили його обличчя, начебто піднімався димок веселості, – право, неможливо зобразити іншими словами його німу посмішку, гру лицьових мускулів, що виражала, ймовірно, ті ж відчуття, що і беззвучний сміх Шкіряної Панчохи. Завжди, навіть у хвилини найбільшої радості, говорив він односкладово і зберігав стриманість.

Цитати про любов Гобсека до золота і грошей

“Золото – ось духовна цінність нинішнього суспільства”.

“Ви всьому вірите, а я нічому не вірю. Ну що ж, збережіть свої ілюзії, якщо можете. Я вам зараз підведу підсумок людського життя. Те, що в Європі викликає захват, в Азії карається, Те, що в Парижі вважається пороком, за Азарськими островами визнається необхідністю. Немає на землі нічого міцного, є тільки умовності, і в кожному кліматі вони різні … усілякі наші моральні правила та переконання – порожні слова … Ось поживіть з моє, дізнаєтеся, що з усіх земних благ є тільки одне, досить надійне, щоб коштувало людині гнатися за ним. Це … золото.

У золоті зосереджені всі сили людства … А що стосується моралі людина скрізь однакова: скрізь йде боротьба між бідними і багатими, скрізь. І вона неминуча. Так краще вже самому тиснути, ніж дозволяти, щоб інші на тебе тиснули “.


Гобсек каже:

“У мене погляд, як у господа бога: я читаю в серцях”.

Цитати про випробуваннях в житті Гобсека

“Мати прилаштувала його юнгою на корабель, і в десятирічному віці він відплив в голландські володіння Ост-Індії, де і поневірявся двадцять років. Зморшки його жовтуватого обличчя зберігали таємницю страшних випробувань, раптових жахливих подій, несподіваних удач, романтичних мінливостей, безмірних радощів, голодних днів, потоптаної любові, багатства, розорення і знову нажитого багатства, смертельних небезпек, коли життя, що висіло на волосині, рятували миттєві і, бути може, жорстокі дії, виправдані необхідністю. “

Перед відвідуванням Гобсека Максимом де Трай лихвар готує пістолети, кажучи:

“… я впевнений у своїй влучності, тому що мені траплялося і на тигра ходити і на палубі корабля битися в абордажній сутичці не на життя, а на смерть …”

В розмові Дервиля з графом де Ресто стряпчий так говорить про минуле Гобсека:

“Я нічого не знаю про його минуле. Можливо, він був корсаром; можливо, блукав по всьому світлу, торгував діамантами або людьми, жінками або державними таємницями; але я глибоко впевнений, що жодна душа людська не отримала такого жорстокого загартування у випробуваннях, як він “.

Дервіт в розмові з графом де Ресто говорить про Гобсека:

“… поза цими справами він людина самої делікатної чесності у всьому Парижі”.


Vchys: ГДЗ, Решебники , Ответы, Реферати, Твори, ПрезентаціїГДЗ, Решебники и Ответы