Характеристика Миколи Ростова "Війна і мир"

 

Образ Миколи Ростова в романі “Війна і мир” – відкритий, веселий, доброзичливий, готовий до самопожертви гусар. Характеристика Миколи Ростова з цитатами наведена в цій статті.

Характеристика Микола Ростов

Ростов Микола – син графа Ростова, брат Віри, Наталки та Петі, офіцер., гусар; в кінці роману чоловік княжни Марії Болконської. «Невисокий кучерявий молодий чоловік з відкритим виразом обличчя», в якому бачилися «стрімкість і захопленість». Миколі Ростову письменником додані деякі риси батька, М. І. Толстого, учасника війни 1812 р. Герой відрізняється багато в чому тими ж рисами відкритості, веселості, доброзичливості, самопожертви, музикальності і емоційності, що і всі Ростови. Будучи впевнений в тому, що він не чиновник і не дипломат, Микола на початку роману залишає університет і поступає в Павлоградський гусарський полк, в якому на довгий час зосереджується все його життя. Він бере участь у військових кампаніях та Вітчизняній війні 1812 р Перше бойове хрещення М. приймає при переправі через Енс, не будучи в змозі поєднати в собі «страх смерті та носилок і любов до сонця і життя». У Шенграбенскій битві він йде в атаку занадто хоробро, але, будучи поранений у руку, губиться й залишає поле бою з думкою про безглуздість смерті того, «кого так люблять усі».

Пройшовши ці випробування, Микола стає хоробрим офіцером, справжнім гусаром; він зберігає почуття обожнювання государя і вірності своєму обов’язку. Відчуваючи себе у рідному полку як вдома, як в якомусь особливому світі, де все просто і ясно, Микола Ростов опиняється і там невільним від вирішення складних моральних проблем, як, наприклад, у випадку з офіцером Теляніним. У полку Микола Ростов стає «цілком загрубілим» добрим малим, але залишається чуйним і відкритим для тонкого почуття. У мирному житті він поводиться як справжній гусар.

Його довго триваючий роман з Сонею завершується шляхетним рішенням Миколи одружитися на безприданниці навіть всупереч волі матері, однак він отримує від Соні лист із поверненням йому свободи. У 1812 р під час однієї з поїздок Микола знайомиться з княжною Марією і допомагає їй виїхати з Богучарова. Княжна Марія вражає його своєю лагідністю та одухотвореністю. Після смерті батька Микола Ростов виходить у відставку, приймаючи на себе всі зобов’язання і борги покійного, піклуючись про матір та Соню. При зустрічі з княжною Болконською він з благородних спонукань намагається уникати її, одну з найбагатших наречених, проте їх взаємне почуття не слабшає і увінчується щасливим шлюбом.

Vchys: ГДЗ, Решебники , Ответы, Реферати, Твори, ПрезентаціїГДЗ, Решебники и Ответы