Характеристика Болконської Лізи "війна і мир"

 

Образ Болконської Лізи в романі “Війна і мир” – повна здоров’я і жвавості, гарненька майбутня матір. Характеристика Болконської Лізи з цитатами наведена в цій статті.

Характеристика Болконська Ліза

Болконська Ліза – дружина князя Андрія, за якої у світлі закріпилося ім’я «маленької княгині». «Її гарненька, з ледь чорнілими вусиками верхня губка була коротка по зубах, але тим миліше вона відкривалася і тим ще миліше витягувалася іноді й опускалася на нижню. Як це завжди буває у цілком привабливих жінок, недолік її – короткість губи і напіввідкритий рот – здавалися її особливою, власне її красою. Всім було весело дивитися на цю повну здоров’я і жвавості, гарненьку майбутню матір, що так легко переносила своє становище ».

Образ Лізи склався у Толстого в першій редакції і залишався без змін. Як прототип маленької княгині послужила дружина троюрідного брата письменника княгиня Л. І. Волконська, уроджена Трузсоном, деякі риси якої і були використані Толстим. «Маленька княгиня» користувалася загальною любов’ю через свою постійну жвавість і люб’язність світської жінки, яка і не мислила свого життя поза світу. У взаємовідносинах з чоловіком її відрізняє повне нерозуміння його прагнень і характеру. Під час суперечок з чоловіком її обличчя через підняту губку брало «звірячий, білячий вираз», проте князь Андрій, каючись в одруженні на Лізі, в розмові з П’єром і батьком відзначає, що це одна з рідкісних жінок, з якими «можна бути спокійним за свою честь ».

Після від’їзду Болконського на війну Ліза живе в Лисих Горах, відчуваючи постійний страх і антипатію до свекра і дружньо сходячись ні з зовицею, а з пустою і легковажною компаньйонкою княжни Марії, мадемуазель Бурьєн. Ліза вмирає, як і передчувала, під час пологів, в день повернення, князя Андрія, що вважався убитим. Вираз її обличчя перед самою смертю і після ніби говорить про те, що вона всіх любить, нікому не робить зла і не може зрозуміти, за що страждає. Її смерть залишає відчуття непоправної вини у князя Андрія і щиру жалість у старого князя.

Vchys: ГДЗ, Решебники , Ответы, Реферати, Твори, ПрезентаціїГДЗ, Решебники и Ответы