Порівняльна характеристика Раскольникова і Свидригайлова

 

Порівняльна характеристика Раскольникова і Свидригайлова з роману Достоєвського “Злочин і кара” наведена в цій статті.

Порівняльна характеристика Раскольникова і Свидригайлова

1. Соціальний стан героїв.

Раскольников — студент, якого виключили з університету через неспроможність платити за навчання, походив із бідної міщанської сім’ї.

Свидригайлов — поміщик. Хоча Достоєвський і огортає його життя таємницею, відомо, шо Свидригайлов пройшов «життєву школу» у петербурзьких кублах, зненацька розбагатів, гроші та влада над кріпаками розбестили його.

2. Життєві ідеали.

Раскольников, створивши свою «теорію», прагне довести, шо він — не «твар тремтяча», шо він може змінити світ на краше навіть шляхом злочину.

Свидригайлов, прагнучи отримувати лише насолоду в житті, задоволення всіх його забаганок, заперечує будь-які моральні норми, виправдовує розпусту.

3. Ставлення до людей і життя.

Раскольников — дуже вразлива людина. Він глибоко сприймає чужий біль: матері, сестри Дуні, родини Мармеладових, незнайомої п’яної дівчини на вулиці.

Свидригайлов байдужий до чужого страждання. Він не переймається людським осудом: «Я нічиєю думкою особливо не цікавлюсь», — бо вважає, шо сила, яку дають гроші, все дозволяє.

4. Шляхи досягнення мети.

Раскольников, перевіряючи свою «теорію» на практиці, скоїв убивство.

Свидригайлов іде до своєї мети шляхом насильства. Він нікого не вбиває сокирою, але з його вини помирає його дружина Марфа Петрівна.

5. Герої у фіналі роману. «Теорія» Раскольникова зазнала краху. Герой, пройшовши через покаяння, духовно відроджується. Душа Свидригайлова, розбуджена коханням до Дуні, не витримує докорів совісті. Свидригайлов іде з життя.

III. Чи насправді одного поля ягоди? (Між внутрішнім світом Раскольникова і Свилригайлова — прірва. Проте Свидригайлов говорить Раскольникову: «Ми з тобою одного поля ягоди». Що ж спільного між ними? Хибна «теорія» Раскольникова і насправді зближує страждальця за людей і циніка, шо відкидає всі етичні норми, бо, керуючись цією «теорією», можна виправдати кожне злодіяння.)


Vchys: ГДЗ, Решебники , Ответы, Реферати, Твори, ПрезентаціїГДЗ, Решебники и Ответы