Характеристика жіночих образів героїв роману «Герой нашого часу» М. Лермонтова

 
Бєлінський назвав роман «Герой нашого часу» «криком страждань» і «сумної думою» про 30-х роках XIX століття. Цю епоху з повною підставою називали епохою лихоліття, що настала в Росії після розгрому повстання декабристів. Тяжкий час породжували похмурі характери. Бездуховність породжує зло і несе його в усі сфери життя. Особливо боляче це зло відбивається на долях людей.

Жіночі образи в романі відтіняють холодність, суперечливість характеру головного героя.

Горда чорноока красуня Бела, «дочка гірських ущелин», гаряче і сильно полюбила Печоріна. Вона мовчазно, з почуттям власної гідності відкидає Печоріна, байдуже ставиться до його подарунків . «Я не раба його», – гордо каже вона. Але, полюбивши, вона жертвує всім: рідним домом, батьком, честю: «У мене немає рідних» . Все її життя зосередилося на любові. Її чуйна, щира натура не могла миритися з холодністю Печоріна. А він скоро охолов до неї, у порівнянні з її пристрасною любов’ю захоплення Печоріна виявилося неглибоким і несерйозним. «Любов дикунки» , її простосердеччя і неуцтво йому так само набридли, як і кокетування знатної панночки: «Я за неї віддам життя , – тільки мені з нею нудно».

Важко страждає від зустрічі з Печоріним і княжна Мері. Княжна повна протилежність Белі. Якщо Бела скупа у своїх висловлюваннях, то княжна Мері «жартувала дуже мило, її розмова була гострою, без претензії на гостроту, живою і вільною, її зауваження іноді глибокі». Вона не дурна, романтично налаштована. Її цікавить все загадкове і таємниче. 


Спочатку її уяву полонив Грушницький своїми уявними нещастями й ефектними фразами. Але вона віддає серце загадковому, розчарованому, зухвалому Печоріну. Вина Печоріна, несхожість на оточуючих її шанувальників зацікавлюють її. Вона полюбила його, але не зрозуміла його бунтівної, суперечливою душі. Мері живе законами світського суспільства, підходить до нього з моральними мірками.

Печорін не може знайти забуття в жіночої любові . «Я все це знаю вже напам’ять – ось що нудно! » Водночас душа його хоче любові. Йому властиві живі пориви серця, людяність. Гостре співчуття викликає у нього «безмовне страждання» Мері. Але тихе сімейне щастя не для нього. «Ні, я не ужився б з цією часткою», – зізнається він. Печорін говорить про себе з гіркотою і незадоволеністю: «Моя любов нікому не принесла щастя, тому що я нічим не жертвував для тих , кого любив: я любив для себе, для власного задоволення». Саме так любив Печорін Віру – єдину жінку, до якої він відчував сильне почуття.

Віра любить беззавітно, самозабутньо, її любов не знає кордонів, вона переступає через заборони суспільства. Заради нього вона готова на будь-яку жертву. Віра розуміє не тільки достоїнства, але і недоліки Печоріна. Тільки така любов, безмежна, покірна, жертовна, і може розкрити запекле серце Печоріна. У відносинах з Вірою він хоч би частково стає таким, яким створила його природа, – людиною, яка глибоко відчуває і переживає.

Холодний, егоїстичний, глузливий Печорін, який сміється над усім на світі, особливо над почуттями, стає щирим, коли справа стосується Віри. «Спогад про неї залишиться недоторканним у душі моїй… Вона єдина жінка, яку я не в силах обдурити», – зізнається собі він. Утрата Віри – це, мабуть, найбільша втрата, але його особистість з цією втратою ніяк не змінюється. Він як і раніше залишається холодним, байдужим, розсудливим егоїстом. Однак під цією маскою егоїста проступає істотна риса «героя нашого часу» – глибина людського почуття.
Vchys: ГДЗ, Решебники , Ответы, Реферати, Твори, ПрезентаціїГДЗ, Решебники и Ответы