Характеристика Троєкурова "Дубровський"

 

Образ Троєкурова в романі Пушкіна “Дубровський” – втілення негативних рис дворянства.

Характеристика Троєкурова “Дубровський”

Троєкуров Кирило Петрович – один з головних негативних персонажів в романі А. С. Пушкіна «Дубровський», багатий поміщик-самодур, батько Маші Троєкурової. Троєкуров настільки розбещений грошима і своїм знатним становищем, що поводиться розпущено і привільно. Він усвідомлює свою владу над людьми і любить зневажати ними. Всі сусіди його побоюються, крім відставного поручика Дубровського. Той з ним у дружніх відносинах і не лабузниться перед ним, за що Троєкуров його і поважає. Однак самодурство Троєкурова призводить до їх подальшої сварки. В першому розділі один з його псарів відкрито грубить Андрію Гавриловичу, тим самим посваривши двох друзів. Коли Дубровський в листі просить покарати цього невігласа, Троєкуров ігнорує його прохання, через що розгорається неабияка ворожнеча. Свій вільний час герой проводить в пияцтві, обжиранні, занятті псарнею, приниженні людей і т.д.

При всьому цьому Троєкуров – не природжений лиходій. Він дуже довго дружив з батьком Дубровського. Посварившись з ним на псарні, Троєкуров мстить другу з усією силою свого самодурство. Він за допомогою хабарів відсудив у Дубровских маєток, довів колишнього друга до божевілля і смерті. Але самодур Троєкуров відчуває, що зайшов надто далеко. Відразу після суду він їде миритися з другом. Але спізнюється: батько Дубровського при смерті, а син проганяє його геть. Образом Троєкурова Пушкін показує, що біда не в самому поміщику, а в соціальному устрої російського життя (кріпосне право, всесилля дворян). Воно розвиває в непросвіченому дворянині віру в свою безкарність і безмежні можливості («У тому-то й сила, щоб без усякого права відняти маєток»).

Навіть любов до дітей спотворюється в Троєкурова до межі. Незважаючи на те, що він дуже любить доньку Машу, в підсумку він робить її нещасною, віддавши заміж за п’ятдесятирічного старого – князя Верейського. Він розуміє, що Маша не хоче цього шлюбу, але так як старий багатий і впливовий, вважає своє рішення правильним. Додатково до всього, він замикає Машу до весілля, аби та не втекла з Дубровським-молодшим.

Vchys: ГДЗ, Решебники , Ответы, Реферати, Твори, ПрезентаціїГДЗ, Решебники и Ответы