"Таємниця козацької шаблі" аналіз

 

“Таємниця козацької шаблі” аналіз

Автор – Зірка Мензатюк

Жанр. Пригодницька, детективна повість

Тема “Таємниця козацької шаблі”: зображення подорожі сім’ї Руснаків у пошуках реліквії – козацької шаблі; опис небезпечних, часом смішних пригод Наталочки Руснак; мандри різними історичними місцями, де відбувались важливі події, битви, зустрічі; шалені перегони, небезпечна, сповнена містики і захвату мандрівка замками України у пошуках коз ацької шаблі.

Ідея “Таємниця козацької шаблі”: утвердження значення історичної пам’яті для сучасної людини; повага до пам’яток історії та культури; формування національної свідомості, патріотичних почуттів, громадянської позиції, усвідомлення актуальності цих понять у нашому житті; уславлення мужності, героїзму, винахідливості, рішучості Наталки та її друзів; засудження сил зла, жорстокості, корисливості, лжепатріотизму.

Головні герої “Таємниця козацької шаблі”:

  • дружна родина Руснаків: тато, мама, їхня донечка Наталочка;
  • легкова машина на ім’я Машка;
  • дядько Богдан (історик, мандрівник і взагалі вельми цікавий чоловік);
  • національно свідомий, дуже патріотично налаштований привид;
  • пластуни зі Львова Северин та Василь;
  • родина національно несвідомих чортів: мати, батько та їхній син — молодий, чепурний чортик Антип;
  • «Добірне товариство», яке складалось із чортів, відьом та відьмаків, пан Щуровський (нині щур) колись був козаком, який зрадив своїх у бою під Берестечком; миршавий, дебелий.

“Таємниця козацької шаблі” сюжет і композиція

– Зав’язка. У пановій Богдановій квартирі на Русанівці уподобав собі з’являтися один привид, дуже патріотично настроєний. Саме він попередив про те, що має статися злочин: коштовну українську реліквію, старовинну козацьку шаблю мають за великі гроші продати за кордон. Де шукати реліквію привид пояснив жестами. Сім’я Руснаків на машині Машці вирушають на пошуки реліквії.

– Розвиток дій. У пошуках шаблі: від замку до замку з небезпечними пригодами

– Кульмінація. Разом із пластунами Северином та Василем Наталці вдається розгадати таємницю козацької шаблі. Зустріч всіх героїв у Хотинській фортеці. Намагання Миршавого продати шаблю Дебелому. Наступ привидів.

Розв’язка. Миршавий віддає шаблю Наталчиній матері. Наталочка отримує відзнаку пластунських вмілостей.

– Епілог – шабля в руках актора козака Андрія під час виконання вистави «Запорожець за Дунаєм»

Географічний маршрут подорожі сім’ї Руснаків: Київ → Дубно (Дубенський замок) → Тараканівський форт → Берестечко (Козацькі Могили) → Підгірці (Підгорецький замок) → Олесько (Олеський замок) → Кам’янець-Подільський (Кам’янець-Подільська фортеця) → Хотин (Хотинська фортеця)

Герої повісті шукали втрачену шаблю-реліквію, цінну річ, але вони і не підозрювали, що вже мали певні багатства: гордість за своїх предків, пошану до історичного минулого, любов до України


Vchys: ГДЗ, Решебники , Ответы, Реферати, Твори, ПрезентаціїГДЗ, Решебники и Ответы