"Гамлет" характеристика Полонія

 

Полоній – герой п’єси Шекспіра “Гамлет”.

“Гамлет” характеристика Полонія

Полоній – канцлер колишнього і теперішнього короля. Інтриги, лицемірство, хитрість стали нормою його поведінки в палаці і у власному будинку. Все у нього підпорядковане розрахунку. Того ж він вчить і інших, на приклад, сина Лаерта. Недовіра до людей поширюється у нього навіть на власних дітей. Слугу він посилає шпигувати за сином, доньку Офелію робить пособницею у стеженні за Гамлетом, нітрохи не турбуючись про те, як ранить цим її душу і як принижує її гідність. Йому ніколи не зрозуміти щирого почуття Гамлета до Офелії, і він губить його своїм вульгарним втручанням.

Все життя намагаючись прислужитися своїм володарям (байдуже, кому – Гамлету або Клавдію), Полоній у своєму бажанні бути при владі доходить до краю, навіть смерть він прийме за короля. Наявність ситуації унаочнює фантасмагорію мрії вельможі: за хвилину до смерті його прийняли за короля!

Полоній – істинний васал, він виконує волю свого сюзерена, тим не менш ревно оберігає і власні інтереси. Царедворець зі стажем, він легко нехтує моральними правилами, формально згадуючи про них тільки в ритуальній батьківській розмові. Канцлер не вважає, що, збираючись підслуховувати розмову Гамлета і королеви, він приймає якісь правила. Вони для нього взагалі не є чимось суттєвим, тобто чимось таким, за що людина може поплатитися життям. Для нього важливо інше: дізнатися, що в думках у принца і прислужитися королю.

Помирає він від руки Гамлета, як шпигун, що підслуховує розмову королеви з сином. Гамлет сприймає смерть канцлера лише як справедливе покарання за підлий вчинок.


Vchys: ГДЗ, Решебники , Ответы, Реферати, Твори, ПрезентаціїГДЗ, Решебники и Ответы