"Мобі Дік або Білий Кит" аналіз

 

Г. Мелвілл “Мобі Дік або Білий Кит” аналіз твору

Автор – Герман Мелвілл

Рік написання – 1850-1851

Жанр – роман

Головні герої: Капітан Ахав, Ізмаїл, Квікег, Мобі Дік, Капітан Воплі, Старбек, Стабб, Елайджа

Одна з важливих проблем книги – проблема влади, волі вождя, лідера, силу і небезпечність якої письменник розкриває так яскраво у постаті, вчинках, словах фанатичного месника Ахава. Також письменник розкриває проблеми існування людини.

“Мобі Дік”: історія написання

Про історію «Ессекса» Герман Мелвілл дізнався від Вільяма Чейза, сина Оуена Чейза. Коли Вільям дав почитати повість свого батька Мелвіллу, записки справили на Германа Мелвілла таке велике враження, що він вирішив написати твір, основним сюжетом якого було саме полювання людини на кита і перемога у цій боротьбі останнього. До того ж, образ головного героя роману, юнака Ізмаїла, багато в чому списаний із самого Мелвілла.

1851 року роман «Мобі Дік, або Білий кит» був надрукований, але успіху не мав. Книга присвячувалася письменнику Натаніелю Готорну. Тільки згодом «Мобі Дік» був визнаний шедевром американської літератури.

“Мобі Дік” сюжет

Юнак на ім’я Ізмаїл, шукаючи пригод та заробітку, потрапив на китобійне судно «Пеквод», капітаном якого є досвідчений моряк Ахав. Ніхто на кораблі навіть не здогадується, що єдиною метою капітана в цьому плаванні є смерть кита Мобі Діка (так його прозвали моряки). Цей кит є найзапеклішим ворогом китобійних суден, він знищив не один десяток кораблів та матросів. І саме він відкусив ногу капітану Ахаву кілька років тому.

Ахав хоче помститися тварині і йому байдуже яким чином і якою ціною. В його уяві «Мобі Дік» — Зло. Команда, коли дізналася про справжні наміри Ахава, спочатку виступає проти цього і хоче повернути судно назад до порту. Але згодом більшість матросів погодилася з капітаном і вирішила таки вбити кита.

Наприкінці твору їм вдається наздогнати Мобі Діка, але кит знищує корабель «Пеквод», вельботи з матросами і самого капітана Ахава. Живим залишається лише Ізмаїл…

Перемога Мобі Діка символізує велич та страх людини перед природою, що має незбагненні для людства сили, котрі не можна скорити.

Ви можете допомогти своїм одноліткам, розширивши аналіз твору “Мобі Дік і білий кит”, через форму коментарів нижче.


Vchys: ГДЗ, Решебники , Ответы, Реферати, Твори, ПрезентаціїГДЗ, Решебники и Ответы