"Гамлет" характеристика Гертруди

 

Образ Гертруди в п’єсі “Гамлет” Шекспіра вельми суперечливий.

“Гамлет” характеристика Гертруди

Гертруда – мати Гамлета, королева. Гертруда – слабко вольова, хоча і недурна жінка, чудово знайома з усіма тонкощами управління країною. За величністю і зовнішньою чарівністю не відразу визначиш, що в королеві немає ні подружньої вірності, ні материнської чуйності.

Народ Данії далекий і чужий королеві. Коли разом з Лаертом в палац вриваються люди, незадоволені королем, вона кричить їм: «Назад, паскудні датські собаки!»

Дошкульні, відверті докори Гамлета, адресовані королеві-матері, справедливі. І хоча наприкінці трагедії її ставлення до Гамлета теплішає, випадкова загибель королеви не викликає співчуття у читачів, так як вони бачать в ній непряму підсобниць Клавдія, яка сама опинилася мимовільною жертвою його чергового лиходійства.

Але на її поведінку можна подивитися і з іншого боку. Раптова смерть короля завдала сильного удару по трону, норвезький сусід вирішив, що “королівство занепало”, можливий реванш. Новий король ще не утвердився, йому потрібна була підтримка і всередині країни. Можна припустити, що Гертруда, нічого не знаючи про деталі загибелі чоловіка, зробила важливий політичний хід: жертвуючи своїм реноме, вона всього лише через місяць після похорону виходить заміж за нового короля, прекрасно розуміючи поспішність шлюбу, про що вона потім каже Клавдію. Цим же вчинком вона зміцнює становище улюбленого сина як спадкоємця престолу: адже якби Гертруда відійшла від влади, то у Клавдія могли б з’явитися свої спадкоємці. До речі, і Клавдій зізнається, що одружився з нею, “спираючись на мудрість” своїх придворних. Не виключено, що Гертруда, враховуючи відсторонення принца від двору, його вразливість, обожнювання батька, не стала розповідати Гамлету справжні мотиви свого шлюбу. Важливо відзначити, що в п’єсі немає жодної репліки, в якій королева говорила б про свої почуття до Клавдія. Невипадково тому в деяких виставах і фільмах, де образ Гертруди малюється штамповано, її любовні стосунки з королем демонструються лише грою без слів.


Vchys: ГДЗ, Решебники , Ответы, Реферати, Твори, ПрезентаціїГДЗ, Решебники и Ответы