"Венеціанський купець" сюжет

 

«Венеціанський купець» (англ. The Merchant of Venice) – одна з найбільш відомих п’єс Вільяма Шекспіра, написана, імовірно, в 1596 році. Номінально п’єса позначена як комедія, проте трагедія одного з головних героїв змушує розцінювати даний твір скоріше як драму.

“Венеціанський купець” сюжет

Дія відбувається частково у Венеції, частково – в Бельмонті. Молодий Бассаніо, що знаходиться в боргах, вирішив одружитися на багатій красуні Порції і просить допомоги у свого друга – венеціанського купця Антоніо. Антоніо не відмовляє йому і позичає гроші у єврея-лихваря Шейлока. За умовами векселя, якщо він не поверне борг в строк, то Шейлок має право вирізати фунт м’яса з тіла купця.

Бассаніо, отримавши необхідну суму, відправляється до Порції, де він вгадує скриньку (за заповітом її батька, чоловіком його дочки може стати тільки той, хто вибере вірну з трьох скриньок) і одружується з нею. З ними відправляється і його друг Лоренцо з дочкою Шейлока Джесікою, що втекла від свого батька. Тим часом кораблі Антоніо зазнають аварії, і термін сплати за векселем закінчується. Бассаніо, дізнавшись про це, кидається на допомогу своєму другові. Для вирішення питання з оплатою векселя відбудеться засідання суду. Суд визнає законним право Шейлока на отримання неустойки, однак просить його бути милосердним, але Шейлок, ненавидівши Антоніо, залишається невблаганний.

Порція і її служниця Неріссо, таємно покинувши свій маєток, приїжджають на засідання суду під виглядом законознавця і його писаря. Порції вдається повернути справу так, що Шейлок з позивача виявляється обвинуваченим у замаху на життя християнина. Суд дарує життя єврею, але половина його стану відходить до Антоніо, до того ж, за умовами помилування, Шейлок змушений буде прийняти християнство.

Vchys: ГДЗ, Решебники , Ответы, Реферати, Твори, ПрезентаціїГДЗ, Решебники и Ответы