Войти
Закрыть

Любов Пономаренко (народилася 1955 р.)

7 Клас , Українська література 7 клас Авраменко 2020

 

Любов Пономаренко

(народилася 1955 р.)

Сучасна українська письменниця.

Найвідоміші твори: «Тільки світу», «Дерево облич», «Синє яблуко для Ілонки».

Лауреат Премії імені Олеся Гончара (2000).

Любов Пономаренко народилася 25 травня 1955 р. в с. Іванківцях, що на Чернігівщині. Закінчила Ніжинський державний педагогічний інститут ім. Миколи Гоголя.

Усе життя письменниці пов'язане з філологією: працювала вчителем російської мови й літератури, у редакціях газет Чернігівщини та Полтавщини. Нині письменниця живе в м. Гребінці Полтавської області.

Твори Л. Пономаренко передовсім вражають небуденним внутрішнім напруженням та енергетикою, у них авторка досліджує складні питання сьогоднішнього буття, тонко відчуває людську душу.

Пропонуємо вам ознайомитися з незвичайним твором Л. Пономаренко — «Гер1 переможений». Події, зображені в ньому, відбуваються в повоєнній Україні, зруйновані міста якої відбудовували переможені німецькі солдати. Авторка порушила важливу проблему, яка схвилює навіть найчерствішу душу. В оповіданні йдеться про любов до людей. Отож, прочитавши цей цікавий і зворушливий твір, поміркуйте над тим, що для людини найцінніше.

1 Гер (нім.) — пан.

ГЕР ПЕРЕМОЖЕНИЙ

Новела

Полонені німці зводили цей квартал з любов'ю і розпачем. Спочатку вони тільки боялися, брутальна лайка зависала на вустах, коли охоронець чіплявся поглядом і байдуже погиркував: «Шнель, бидлото, шнель!» Вони не любили цей народ, не любили будинки, які мали тут поставити, але тільки-но звівся фундамент, як щось трапилося з кожною цеглиною: цеглини лагідно лягали в руки, не обривали м'язи й не дряпали шкіру, немовби розмовляли з полоненими про те, що цей будинок міг би бути їхнім, стояти на околиці Лейпцига.

Коли протала земля, Фрідріх скопав маленьку грядочку, обгородив її камінням і посіяв нагідки. Де він узяв те насіння, невідомо, але ми, діти, добре пам'ятаємо, як він клав між грудочками зернини, як потім притоптував їх і, повернувшись до нас, усміхався: «Гут... кіндер... гут». А коли німців повели в барак, ми розвоювали ту землицю, розкидали каміння, зробили з паличок хрест, зв'язали його травою і поставили на грядці. Уранці, коли їх вивели на роботу, ми ще спали, але навіть крізь сон я чула, як скреготіли в розчині лопати, як стукали дужками відра, як надсадно бухикав Фрідріх і гиркав охоронець.

Місто давно не сердилося на німців, удови жаліли їх і роздивлялися картки їхніх дружин і дітей, часом приносили щось з одягу — старий піджак або картуз — і ще варену картоплю, на що ті всміхалися, дякували, називаючи вдів «фрау».

У Фрідріха теж була фотокартка двох дівчаток у білих сукенках і білих черевичках, він не раз нам тикав ту дивовижу, чи, забувши, що ми вже бачили, а чи хотів похизуватися, які в нього чепурні діти. І ми у відповідь цілу весну й ціле літо топтали та розкидали його грядку, його маленьку державку в нашому злиденному місті. Він до того бридко кашляв, до того був худий, гнилозубий і брудний, що ми не могли його не дражнити. Ми любили ціляти в нього грудками, любили, коли він садив нас на коліна та співав своїх дурних німецьких пісеньок.

Під осінь німець уже не садив грядку, ходив хитаючись і харкав кров'ю. Охоронець замість «шнеляти» простягав йому цигарку й дозволяв лежати під стіною.

Фрідріх робив тільки прикраси зі шматочків цегли — сонця і квіти, він чіпляв їх понад вікнами другого поверху так, що самотні жінки подовгу стояли, роздивлялися і навіть сплакували.

Одного ранку його знайшли під стіною барака, де він стояв спиною до людей, понуривши голову.

— Бидлото, тобі що — немає нужника? — гиркнув охоронець і тут же осікся: від шиї до коробки сіріла мотузка.

Коли зняли його й узяли на руки, то здивувалися, що немає в ньому тіла. Його поховали за містом, укинувши в яму й навіть не насипавши горба.

Осінь видалася теплою, у кінці листопада ми перейшли в новий дім. Якось посеред грудня я сиділа на вікні й раптом побачила квітку. Пролітав перший сніжок, а вона цвіла собі під вікном. Була велика й кошлата, не квітка, а пів соняха. Я одяглася, вискочила на подвір'я, простягла руку, щоб зірвати, і відсіпнула. Поруч з нагідкою стояв зроблений із паличок і зв'язаний нами хрест...

Минуло пів століття. За цей час у будинку не тріснула жодна стіна, не струхла й не всохла підлога. Якось син вирішив повісити на стіні поличку. Стіна не піддавалася дрилю, а потім дриль шурхнув у якийсь отвір. Коли вибили цеглину, вийняли з отвору рукавицю. У рукавиці лежала фотокартка двох дівчаток у білих сукенках. Дриль пошкодив їм черевички, але дівчатка дивилися на нас, мов живі, і запитували:

— Ви не знаєте, де наш тато?..

Зауважте

Зрозуміти зміст речення Коли зняли його й узяли на руки, то здивувалися, що немає в ньому тіла допоможе фразеологізм бути в тілі (бути при тілі), який має таке значення: не худий, у міру повний (про людину). Отже, немає в ньому тіла потрібно розуміти як характеристику дуже худої, виснаженої хворобою людини.

Теорія літератури

Новела

Твір Л. Пономаренко «Гер переможений» розповідає про подію, отже, він належить до епічних. Ви, мабуть, помітили, що твір невеликий за обсягом, проте в ньому глибоко й тонко передано внутрішній світ, переживання героя, на двох сторінках викладено життєву людську трагедію.

Невеликий розповідний твір про якусь незвичайну життєву подію з несподіваним закінченням називають новелою (з латин. новий).

Специфічними ознаками новели є лаконізм, яскравість і влучність художніх засобів. Здебільшого героями новел є особистості, які потрапили в незвичайні життєві обставини. Автор зосереджує увагу на зображенні внутрішнього світу героя, його переживань і настроїв. Сюжет новели простий, динамічний, містить елемент несподіванки.

1. Новела як літературний жанр має

  • А алегоричний зміст і мораль
  • Б повчальний характер і віршовану форму
  • В динамічний сюжет і незвичайне закінчення
  • Г трагічний кінець і фантастичні елементи

2. Поруч з посадженою Фрідріхом нагідкою героїня-оповідачка посеред грудня побачила

  • А пів соняха
  • Б зв'язаний хрест
  • В фотокартку німця
  • Г квіти зі шматочків цегли

3. Установіть відповідність.

4. Чим новела як літературний жанр відрізняється від оповідання й повісті?

5. Як називається історична подія, після завершення якої відбуваються події в новелі? Скільки років минуло після завершення цієї війни?

6. Прокоментуйте такі рядки з тексту новели.

Ми любили ціляти в нього грудками, любили, коли він садив нас на коліна та співав своїх дурних німецьких пісеньок.

7. Чому німець-нападник викликає в читача співчуття?

8. Як характеризує Фрідріха те, що він любив садити квіти й робити прикраси зі шматочків цегли?

9. Назвіть рису характеру полоненого німця, яка найяскравіше виписана у творі.

10. Поясніть, як ви розумієте назву новели.

11. Поділіть текст новели на сюжетні елементи.

12. Поміркуйте над рядками з новели Л. Пономаренко «Гер переможений».

Місто давно не сердилося на німців, удови жаліли їх і роздивлялися картки їхніх дружин і дітей, часом приносили щось з одягу — старий піджак або картуз — і ще варену картоплю, на що ті всміхалися, дякували, називаючи вдів «фрау».

Візьміть участь у диспуті на тему «Чому люди пробачають жорстокість?».

  • 1. Поділіть текст новели Л. Пономаренко «Гер переможений» на частини за змістом, доберіть до кожної з них заголовок і запишіть у зошит.
  • 2. Згадайте, що таке художня деталь (див. с. 147-148) і яку роль вона виконує в літературному творі. Розкрийте значення художніх деталей з новели Л. Пономаренко «Гер переможений» і запишіть їх у зошиті.

Насіння нагідок — ... .

Хрест — ... .

Фотокартка — ... .

Прикраси з цегли — ... .

Квітка під вікном — ... .

Барак — ... .

Новий дім — ... .

  • 3. Напишіть невеликий роздум (обсяг 0,5-1 с.) на тему «Яку роль відіграє гуманізм1 і толерантність2 у розвитку людства?». Проілюструйте свої думки прикладами з новели Л. Пономаренко «Гер переможений».

1 Гуманізм — ставлення до людини, пройняте турботою про її благо, повагою до її гідності; людяність.

2 Толерантність — поблажливість, терпимість до чиїхось думок, поглядів, вірувань тощо.

Німецькі полонені відновлюють залізничну станцію. Фото. 1947 р.

На дозвіллі

Радимо прочитати оповідання О. Довженка «Воля до життя». У ньому йдеться про вияв високих духовних якостей людини під час Другої світової війни.

скачать dle 11.0фильмы бесплатно
 
Даний матеріал відноситься до підручника "Українська література 7 клас Авраменко 2020", створено завдяки МІНІСТЕРСТУ ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ (МОН)

Коментарі (0)

Додавання коментаря

  • оновити, якщо не видно коду