Войти
Закрыть

Завершальний урок 9 клас Міщенко 2017

9 Клас , Українська література 9 клас Міщенко 2017

 

Завершальний урок

Яскравим і незабутнім був цьогорічний курс української літератури. Багато цікавого й корисного почерпнули ви з нетлінних творів вітчизняного красного письменства та перекладів з давньоєврейської літератури. На часі - ознайомлення з творами письменників-земляків, тих, що народилися у вашому рідному краї, місті, селищі. Це ви маєте зробити вже самостійно, а також уміти висловити свої міркування щодо прочитаного.

Варто й перевірити, наскільки міцно засвоєні вами твори, які вивчалися протягом року. Прочитайте цитати і висловте припущення, якій особі чи явищу вони присвячені, а відтак розкажіть про цю людину, явище, книгу, про все, що вам запам’яталося з курсу літератури 9-го класу.

1. Благословенна ти в віках,

Як сонце наше благовісне,

Як віщий білокрилий птах,

Печаль і радість наша, пісне.

(Максим Рильський)

2. «Я хочу, щоб її переклали всіма мовами, щоб не лише шотландці й ірландці, а й турки та араби могли читати й розуміти її. Я дуже хочу, щоб хлібороб наспівував її, ідучи за плугом, щоб ткач виводив її псалми під дзижчання свого човника, а мандрівник забув про втому, згадуючи її притчі» (Еразм Роттердамський).

3. «З-поза жартівливої форми талановитої пародії, що описувала пригоди запорозьких гультіпак, висувалися інші образи і спомини; саме тоді наші запорожці блукали світами, не знаходячи собі пристановища, - і гіркі гадки мусіли наводити спомини, що викликало се байдуже нібито оповідання про троянських бурлак!» (Михайло Грушевський).

4. «Письменник-новатор першим довів здатність української мови забезпечити високий розвиток усіх літературних жанрів» (Олесь Гончар).

5. Кругом твого стовпа зібрались мертві душі,

Ті, що не встиг сси пером живописати:

Пани, попи, жиди, педанти довговуші,

Та й заходилися гуртом тебе вітати,

Мов предсідателя казенної палати.

(Пантелеймон Куліш)

Навчальний рік завершився, отримано останні оцінки й перегорнуто останню сторінку книги. Але шлях пізнання рідної літератури, серйозний, дорослий шлях, тільки-но розпочався. І наступного року на вас чекатиме ще більше цікавих зустрічей і вражень.

ВЕСЕЛИХ ВАМ КАНІКУЛ І ДОЛЕНОСНИХ ЗУСТРІЧЕЙ З ЇЇ ВЕЛИЧНІСТЮ КНИГОЮ!

скачать dle 11.0фильмы бесплатно
 
Даний матеріал відноситься до підручника "Українська література 9 клас Міщенко 2017", створено завдяки МІНІСТЕРСТУ ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ (МОН)

Коментарі (0)

Додавання коментаря

  • оновити, якщо не видно коду