Войти
Закрыть

Глибини перекладної літератури: Біблія. Легенда про Вавилонську вежу

9 Клас , Українська література 9 клас Коваленко, Бернадська 2017

 

Легенда про Вавилонську вежу

Легенда про Вавилонську вежу розвиває тему людського гріха. Уперше гріхопадіння здійснили первісні люди Адам і Єва, за що Господь вигнав їх із раю. Але людина не зрозуміла, що вона була вінцем Божого творіння й у ній закладено образ самого Творця, не покаялася й не змінилася. На прикладах історії єврейського народу Біблія передає думку, що, здійснюючи гріховні вчинки, люди спотворюють у собі образ Божий, порушують гармонію у Всесвіті, закладену при створенні світу. Але Господь любить своє творіння й не хоче, щоб цей образ загинув, тому наставляє людину. Наприклад, Біблія описує страшні картини людського гріхопадіння та розплату за це. У людському розумінні Бог навчає жорстоко, наприклад, посилає Всесвітній потоп і знищує людство або роз'єднує людей під час побудови Вавилонської вежі.

Зміст легенди. В 11 главі Книги Буття наведено легенду про Вавилонську вежу. У ній розповідається про події, які відбулися на землі невдовзі після Всесвітнього потопу. Тоді люди були ще згуртовані й розмовляли однією мовою. Впевнені у своїй силі, вони вирішили побудувати вежу до неба, щоб лишити по собі пам'ять на віки і прославити себе. Не сподобалася Богові їхня зухвалість, уклав він їм в уста різні мови, після чого люди не змогли порозумітися й добудувати вежу. Вона із часом розвалилася, а місто назвали Вавилоном, тобто «змішанням».

Ідея твору: засудження гордині людей як одного зі смертних гріхів, заклик у всіх справах покладатися на Господню волю.

Українська фразеологія фіксує два вислови, пов'язані з легендою: «вавилонська вежа» у значенні справи, яку ніколи не буде завершено; і «вавилонське стовпотворіння», коли хочуть сказати про хаос і безлад.

У сучасній літературі образ Вавилонської вежі набуває широкого узагальнення для зображення безладу, невпорядкованості, або, як у Юрія Клена, примарності мрій і бажань:

Вигадуєш ти Вавилонські вежі,

Роздмухуєш бажань пекельний жар,

Та утікає крізь твої мережі

Шумка вода розпливчастих примар.

Пітер Брейгель Старший. Вавилонська вежа

Будівля Європарламенту

• Поясніть, чому будівля Європарламенту має форму Вавилонської вежі.

скачать dle 11.0фильмы бесплатно
 

Коментарі (0)

Додавання коментаря

  • оновити, якщо не видно коду

Навігація