Войти
Закрыть

Цивілізація долини Нілу

6 Клас , Всесвітня історія 6 клас Дудар, Гук 2019

 

§ 5. Цивілізація долини Нілу

Історія Давнього Сходу цікава і загадкова, адже донині дослідники не можуть розгадати багатьох таємниць з історії Єгипту, Дворіччя, Індії та Китаю. Але, незважаючи на ці білі плями, світова спільнота завдячує Давньому Сходу багатьма досягненнями: абетковим письмом, що його винайшли фінікійці, розробленою давніми індійцями математичною символікою й системою чисел, яку нині ми називаємо арабською, досягненнями вавилонської астрономії, удосконаленим давньоєгипетським календарем, компасом, папером, порохом, системою конкурсних іспитів. Щоб краще зрозуміти, як люди Давнього Сходу здійснили такі важливі відкриття і винаходи, ми ознайомимося з історією місцевих цивілізацій.

Пригадайте, що ви знаєте про сучасний Єгипет. Назвіть кілька слів, які асоціюються у вас із цією країною.

Розгляньте карту Давнього Єгипту. Які природні умови були сприятливими для розвитку людини, а які, навпаки, ускладнювали цей процес?

Землі Єгипту лежать у північно-східній частині Африканського континенту й омиваються Середземним та Червоним морями. Його клімат не схожий на український: спека тримається весь день, а вночі трапляються навіть заморозки. Більшу частину території Давнього Єгипту займали пустелі: Лівійська, Нубійська та Сахара (найбільша у світі). Серед розпечених пісків подекуди зберігалися оази з квітучими рослинами, пальмами і джерелами.

Із півдня на північ землями Єгипту через пустелі несе свої води найдовша річка світу — Ніл. Вона бере початок у горах і витікає з величезного озера Вікторія. Через тисячі кілометрів Ніл впадає до Середземного моря. Його гирло розгалужується на велику кількість невеличких річок-рукавів, які утворюють дельту.

Знайдіть на карті Єгипту (с. 35) дельту Нілу Поміркуйте, чому людям було вигідно поселятися в ній або поблизу.

Бог Хапі

З давніх-давен територію у дельті Нілу називають Нижнім Єгиптом. Вище за течією простягається Верхній Єгипет. Добробут, а іноді й виживання єгиптян залежали від річки. У червні вода в ній починала прибувати — і Ніл виходив з берегів, затоплюючи рівнинні землі. У цей час природа оживала: посеред води виростали цілі ліси папірусу, прилітала велика кількість птахів. Давні єгиптяни вважали, що керував розливами Нілу бог Хапі.

На початку вересня вода поступово починала спадати — і до листопада Ніл повертався у свої береги. Після повені у долині залишався родючий намул. Цю частину країни по обидва береги річки давні єгиптяни називали Та-Кемет, що у перекладі означає Чорна Земля. Протягом трьох-чотирьох місяців після повені погода була стійкою та сприятливою для рослинності. Уся долина річки вкривалася зеленню й розквітала.

Розгляньте зображення бога Хапі. Як воно пов'язане із природними особливостями Давнього Єгипту?

Прочитайте текст молитви. Яку географічну назву необхідно вписати на місці пропуску?

Повсякдення й господарське життя

Предки сучасних єгиптян заселили долину Нілу в V тис. до н. е. — в епоху неоліту. Вони одомашнили вівцю і козу, пізніше — качку, гуску і велику рогату худобу, почали вирощувати пшеницю, фінікові пальми, виноград, льон. Відтак сільське господарство стало основою єгипетської цивілізації, але дуже залежало від розливів Нілу. Щоб вони не спричиняли руйнувань, єгиптяни навчилися контролювати рівень води за допомогою дамб (земляних насипів) і каналів. Дамби стримували потоки води під час сильних розливів, а канали відводили потоки до віддалених сільськогосподарських ділянок. Відтак зростала площа орних земель. Іригаційне (зрошувальне) землеробство базувалося на відведенні води до полів, яким не вистачало вологи, за допомогою спеціальної системи каналів. Так вдавалося підвищувати родючість ґрунтів.

Розгляньте малюнок 18. Поміркуйте, чи міг один рід розбудувати систему каналів по всьому Давньому Єгипту.

Що необхідно для того, аби зрошувальні канали працювали?

Житла єгиптяни будували з цегли-сирцю, завдяки якій у приміщеннях навіть у полуденну спеку зберігалася комфортна прохолода. У кожному будинку була кухня з відкритим дахом. Стіни фарбували в білий колір або завішували килимами з льону.

Чим зумовлений такий вигляд поселень?

Розгляньте малюнок 19. Які види ремесла зображено на ньому? Поміркуйте, які всесвітньовідомі пам'ятки давньоєгипетської культури було створено завдяки праці ремісників.

У Єгипті розвивалося ткацтво. Місцеві ремісники навчилися виготовляти якісні тканини з льону та фарбувати їх у різні кольори — червоний, синій, зелений, — однак улюбленим залишався білий. Високого рівня досягло гончарство. Для виготовлення предметів із глини ремісники опанували гончарний круг. Готові вироби просушували та прикрашали витонченими малюнками. Посуд обпалювали у спеціальних печах.

Єгиптяни вміли гарно обробляти камінь і дерево. Згодом навчилися виготовляти скло й обробляти та плавити метал (мідь, олово, золото, а пізніше й бронзу). Ремісничі інструменти були різноманітними, але завжди простими. Найскладнішими вважалися теслярні та столярні знаряддя. Із бронзи єгиптяни виготовляли хірургічні інструменти.

Важливу роль у господарстві Давнього Єгипту відігравали допоміжні заняття. Розгляньте малюнки 20, 21. Які процеси на них зображено? Охарактеризуйте, що давали такі заняття давнім єгиптянам.

Мал. 20

Мал. 21

Ріка Ніл була важливою транспортною артерією. Нею великі баржі перевозили кам’яні брили масою у кілька сотень тонн. Для особистих потреб єгиптяни будували маленькі човни з папірусу. Із часом вони навчилися будувати великі кораблі, що рухалися відкритим морем за допомогою вітрил і весел.

Виконайте онлайн-вправу.

Підсумки

Завдяки невичерпній родючості землі сільське господарство було основою цивілізації Давнього Єгипту. Розливи Нілу надавали ґрунту родючості й вологи. До посушливих місць воду постачали за допомогою іригаційної системи. Однак природні особливості дещо стримували розвиток економіки: у давніх єгиптян не було стимулу для вдосконалення технологій. Ніл наносив мул, у який одразу висівали зерно. Кількість вирощеного зерна зростала завдяки розширенню посівних площ, а не підвищенню врожайності.

Домашнє завдання

1. Підтвердіть або спростуйте висновок «батька історії» — давньогрецького вченого Геродота про те, що «Єгипет є даром Нілу». Аргументуйте свою відповідь.

2. Творче завдання на вибір:

  • Складіть кросворд на тему «Господарське життя Давнього Єгипту».
  • Опишіть один день із життя давнього єгиптянина. Зверніть увагу на його побут, їжу, одяг, взуття. Уявіть, яким був його відпочинок.
  • Підготуйте повідомлення про роль папірусу у житті давніх єгиптян. Доберіть ілюстрації в Інтернеті.
скачать dle 11.0фильмы бесплатно
 
Даний матеріал відноситься до підручника "Всесвітня історія 6 клас Дудар, Гук 2019", створено завдяки МІНІСТЕРСТУ ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ (МОН)

Коментарі (0)

Додавання коментаря

  • оновити, якщо не видно коду