Войти
Закрыть

Періодизація історії Давнього Єгипту

6 Клас , Всесвітня історія 6 клас Гісем (інтегрований курс) 2019

 

Зверніть увагу!!!
 
Ви переглядаєте матеріал до підручника "Всесвітня історія 6 клас Гісем (інтегрований курс) 2019", якщо раптом вам потрібні ВІДПОВІДІ до цієї теми:
 
 

§ 21. Періодизація історії Давнього Єгипту

ПРИГАДАЙТЕ

1. Періодизація історії Єгипту. Єгипетська цивілізація існувала майже 3 тис. років. Вона не була сталою: спосіб життя людей, мистецтво, навіть релігія зазнавали поступових змін. Так само протягом усього часу не існувало неперервної єдиної держави. Були часи, коли Єгипет перебував під владою інших держав.

ПЕРІОДИ ІСТОРІЇ ДАВНЬОГО ЄГИПТУ

Голова статуї жінки-фараона Хатшепсут.

Монотеїзм — віра лише в одного бога.

Зображення фараона Ехнатона та його родини, що поклоняються богу сонця Атону.

Вчені умовно поділяють історію Давнього Єгипту на великі періоди — Старе, Середнє, Нове та Пізнє царства. Під «царством» мається на увазі період стабільності, коли Верхній та Нижній Єгипет було об’єднано під владою єдиного фараона. Перехідні періоди позначають час нестабільності, коли Єгипет не мав єдиного правителя.

2. Військова справа. У всі часи єгипетські правителі організовували грабіжницькі походи на сусідні землі. Найчастіше від них потерпали Нубія (країна на південь від Єгипту, де добували золото) та міста вздовж східного узбережжя Середземного моря. Будь-який військовий похід фараон мав очолювати особисто. Він їхав у колісниці попереду війська, вбраний в обладунок і блакитну корону.

Єгипетське військо складалося з піхоти та бойових колісниць. Верхової їзди єгиптяни не знали. Також до єгипетського війська брали найманців-лучників із Нубії.

Бойове спорядження фараона (1) і пересічного піхотинця (2).

Єгипетська колісниця.

Приблизно в 1258 р. до н. е. між єгиптянами та хетами відбулася битва поблизу міста Кадеш. Дві великі держави того часу — Єгипет і Хетське царство — сперечалися за право контролювати землі на східному узбережжі Середземного моря. У цій битві не було переможця. Битву поблизу Кадеша називають останньою битвою бронзового віку, оскільки хети були першим народом, який навчився обробляти залізо. Проте важлива вона передусім тим, що після неї між фараоном Рамзесом II і хетським царем Хаттусілі III було укладено перший у світі мирний договір, записаний на срібній дощечці. Відтоді між державами встановилися на вічні часи мир, дружба і братерство.

Битва поблизу Кадеша. На передньому плані хетська колісниця. Сучасний малюнок.

Хетська копія мирного договору, виставлена на огляд біля штаб-квартири ООН у Нью-Йорку (США).

Висновки

  • Історію Давнього Єгипту поділяють на періоди: Старе, Середнє, Нове та Пізнє царства.
  • Єгипет часто вів війни із сусідами за можливість володіти землями.
  • Командувачем єгипетського війська був фараон. Його головною ударною силою були бойові колісниці.

Запитання та завдання

1. Користуючись таблицею на с. 66, виконайте завдання.

  • 1) Укажіть дати, які позначають початок і завершення історії Давнього Єгипту. Як довго розвивалася Єгипетська цивілізація?
  • 2) Назвіть основні періоди історії Єгипту. Коли розпочався кожен із них?
  • 3) Назвіть імена фараонів, які правили в період Старого царства та Нового царства.
  • 4) Назвіть найбільш важливу, на вашу думку, подію в кожному періоді історії Давнього Єгипту. Поясніть свою відповідь.

2. Чим завершилася битва поблизу міста Кадеш?

3. Напишіть короткий підсумок історії Давнього Єгипту. Додайте до нього імена найвидатніших фараонів та найважливіші історичні події, що відбулися під час їх правління.

скачать dle 11.0фильмы бесплатно
 
Даний матеріал відноситься до підручника "Всесвітня історія 6 клас Гісем (інтегрований курс) 2019", створено завдяки МІНІСТЕРСТУ ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ (МОН)

Зверніть увагу!!!
 
Ви переглядаєте матеріал до підручника "Всесвітня історія 6 клас Гісем (інтегрований курс) 2019", якщо раптом вам потрібні ВІДПОВІДІ до цієї теми:
 
 

Коментарі (0)

Додавання коментаря

  • оновити, якщо не видно коду