Войти
Закрыть

Римська імперія. Октавіан Август

6 Клас , Всесвітня історія 6 клас Дудар, Гук 2019

 

§ 33. Римська імперія. Октавіан Август

Другий тріумвірат і загибель Римської республіки

Ще за життя Юлій Цезар проголосив своїм наступником племінника Октавіана Августа, який у момент загибелі Цезаря перебував на чужині. Диктатор заповів спадкоємцеві не тільки величезну державу, а й більшість свого майна. 25 відсотків статків Цезар заповів роздати римському народові. Але ця частина спадку дісталася Марку Антонію. Саме його сенатори призначили правителем держави.

Антоній відмовився виконати волю Цезаря. Тоді Октавіан продав свою частину спадку та власне майно і роздав отримані кошти римлянам. Після цього популярність Октавіана стрімко зросла.

Після нетривалої боротьби Октавіан і Марк Антоній змушені були примиритися, бо жоден із них не мав переваги над іншим. До їхнього союзу приєднався близький соратник Цезаря, намісник в Іспанії Лепід. Так виник другий тріумвірат. Союзники змусили сенат надати їм повноваження реформувати життя держави. Вони, як диктатор Сулла, запровадили проскрипції.

Проскрипції — списки осіб, оголошених поза законом. За видачу або вбивство занесеного до списків призначалася нагорода (навіть рабам), за приховування — страта. Майно особи, внесеної до такого списку, конфісковували, а її нащадки втрачали почесні права та стан.

Прочитайте уривок зі свідчень Плутарха.

Чому Сулла й учасники другого тріумвірату застосовували проскрипції проти римлян?

Чому римляни не повстали проти таких дій тріумвірів?

Проскрипції встановили в Римі терор і змусили надовго замовкнути всіх опозиціонерів. Однак боротьба за владу тривала. У 42 р. до н. е. тріумвіри у битві при Філіппах у Македонії розбили велике військо, яке зібрали вбивці Цезаря Брут і Кассій. Кассія було вбито, а Брут наклав на себе руки. Тріумвіри стали господарями держави і поділили її між собою: Антоній отримав східні провінції, Лепід — Північну Африку, а Октавіан — Іспанію, Галлію, Іллірію та Італію.

У 36 р. до н. е. Октавіан зібрав військо, захопив Північну Африку й усунув від влади Лепіда, після чого почав готуватися до війни з Марком Антонієм. Останній володів східними провінціями, зокрема Єгиптом, і був одружений з єгипетською царицею Клеопатрою. Подружжя об’єднало свої зусилля у боротьбі з Октавіаном. 2 вересня 31 р. до н. е. у морському бою поблизу мису Акцій (Північна Африка) флот Антонія та Клеопатри було розбито. Антоній не витримав ганьби і покінчив життя самогубством. Військо Октавіана увійшло до Єгипту. Римляни полонили Клеопатру. Дізнавшись, що Октавіан має намір відправити її до Рима і зганьбити, цариця наказала служниці принести отруйну змію, яка і вкусила Клеопатру.

Унаслідок перемоги Октавіана громадянська війна завершилася. І хоча республіканські установи не було ліквідовано, але влада в Римі тепер належала одній особі.

Поміркуйте, яким чином Октавіан Август зумів захопити владу в Римі.

Зважаючи на популярність Октавіана, сенат присвоїв йому титул імператора. Кмітливий і хитрий правитель залишив собі лише звання принцепса — першого серед сенаторів. Тому таку форму правління назвали принципатом, і вона зберігалася у Римі близько трьох століть.

Тридцять сім разів Октавіана обирали народним трибуном, незважаючи на його походження з патриціїв. Його почали називати Августом, що означає «звеличений богами». З часом це називання стало титулом.

У внутрішній політиці принцепс боровся за наведення громадського порядку, тому наказував жорстоко карати піратів, грабіжників і заколотників. Октавіан повернув рабів-утікачів їхнім господарям і відновив закон, за яким за вбивство господаря карали на смерть не тільки винного раба, а й усіх невільників, які під час злочину були в будинку.

Також Октавіан боровся з корупцією, збільшував кількість лояльних чиновників, які допомагали ефективно управляти велетенською державою. Він виділяв кошти на грандіозні будівництва, що забезпечували роботу ремісникам. Принцепс підтримував вільних землеробів як матеріально (наділяючи землею), так і на законодавчому рівні.

Поміркуйте, чому для Октавіана Августа було дуже важливо покращити соціально-економічне становище Риму.

Територіальне розширення Римської імперії

Дослідники зауважують, що Октавіан був обережним політиком і великих війн, особливо із сильними супротивниками, намагався не допускати. Він підтримував процес розширення кордонів Римської держави, але зумів уникнути війни з Парфянським царством і узяв під контроль Юдейське. Паннонію (сучасна Угорщина) та Германію (землі Німеччини) Октавіан проголосив новими провінціями. Проте територіальні надбання призвели до нових проблем — на підкорених територіях вибухали повстання. Октавіан мусив спрямовувати потужні військові сили на охорону кордонів держави. Зрештою, принцепс пишався тим, що дав римському народові бажаний мир.

Чим відрізнялася зовнішня політика Октавіана Августа від курсу Юлія Цезаря? Визначте основні здобутки Октавіана Августа у розбудові Риму.

Виконайте онлайн-вправу.

Підсумки

Правління Октавіана сприяло стабілізації усіх сфер суспільного життя. Сильна влада тримала у покорі рабів, протистояла невдоволенню громадян, оберігала країну від зовнішніх ворогів. Могутню державу за часів Октавіана почали називати Римською імперією.

Домашнє завдання

  • 1. Складіть історичний портрет Марка Антонія або Октавіана Августа.
  • 2. Поміркуйте, які причини призвели до зміни форми правління з республіканської на імперську.
скачать dle 11.0фильмы бесплатно
 
Даний матеріал відноситься до підручника "Всесвітня історія 6 клас Дудар, Гук 2019", створено завдяки МІНІСТЕРСТУ ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ (МОН)

Коментарі (0)

Додавання коментаря

  • оновити, якщо не видно коду