Войти
Закрыть

Грецька релігія та міфологія. Олімпійські ігри

6 Клас , Всесвітня історія 6 клас Щупак, Піскарьова 2019

 

Зверніть увагу!!!
 
Ви переглядаєте матеріал до підручника "Всесвітня історія 6 клас Щупак, Піскарьова 2019", якщо раптом вам потрібні ВІДПОВІДІ до цієї теми:
 
 

§ 37. Грецька релігія та міфологія. Олімпійські ігри

1. РЕЛІГІЯ ДАВНІХ ГРЕКІВ. ОЛІМПІЙСЬКІ ІГРИ

Релігія Давньої Греції зародилася з міфології. Міфи Давньої Греції дають найкраще уявлення про релігійні вірування давніх греків. Головними богами в Греції були Олімпійські боги, які «жили» на горі Олімп. За переказами, олімпійські боги захопили владу над світом, поборовши своїх батьків-титанів.

Грецька міфологія вважала, що світ вічний. Грецькі боги схожі на людей, їхній спосіб життя мало чим відрізнявся від людського, їм притаманні всі людські риси, зокрема й негативні. Головна відмінність небожителів полягала в їхньому безсмерті та надприродній могутності.

Релігія греків мала політеїстичний характер, оскільки в релігійному світі діяли численні божества. Олімпійський пантеон очолював отець і повелитель усіх богів і людей Зевс.

Водночас із олімпійськими богами в давньогрецькій міфології діяли герої — народжені від союзу богів і людей. Найвідомішими героями були Ахіллес (уславився як герой Троянської війни) та Геракл. Обоє були непереможними воїнами. Так греки намагалися ствердити ідею можливості людини сперечатися з богами, викликати їх на змагання тощо.

Зевс (античне зібрання, Берлін)

Гера (Лувр, Париж)

1. Прочитайте текст параграфа й визначте, як вплинули на формування пантеону богів життя та заняття населення Давньої Греції.

2. Що з ілюстрацій свідчить про антропоморфний (людиноподібний) характер релігійних уявлень греків?

3. Якими рисами скульптори наділили божество, щоб відобразити його характер?

Пізнавально й цікаво

Чи могли греки змінити долю?

Три сліпі мойри тчуть з одиничних ниток загальний візерунок долі людини:

Клото («грядуща») спрядала нитку життя з того, що потрапляло їй у пальці (нагадаємо, вона була сліпа і тому не могла вибирати);

Лахесис («дає жереб») проводила нитку через мінливості долі, тягла в різні боки, переплітала з нитками інших людей, вплітаючи в загальний візерунок доль;

Антропос («невідворотна») перерізувала пряжу навмання, розриваючи нитки доль і обриваючи людське життя. Звідси ясно — у сліпих пряль неможливо попросити поліпшити долю, не допоможуть ні вмовляння, ні молитви, ні щедрі дарунки. Мойри сліпі, тому діють, нічого не бачачи. Тобто змінити нічого не можна, можна тільки «підслухати долю», як говорили греки,«по шелесту і натягу нитки».

Мойри прядуть нитку життя (робота скульптора Йоганна Готтфріда Шадова, Державний музей м. Берліна, Німеччина)

2. ЯК ГРЕКИ «СПІЛКУВАЛИСЯ» З БОГАМИ

Особливості давньогрецького культу зумовлювалися сприйняттям богів як могутніх, але зрозумілих істот, що могли за певних умов виконувати прохання людей.

Піфія (жриця) здійснює передбачення — віщує майбутнє

Толос (культова споруда) в Дельфах — місті, де здійснював пророцтва оракул

Храм Зевса в Олімпії (сучасна реконструкція)

Принесення жертви богам (червонофігурний розпис на кратері)

1. Визначте, як давні греки «спілкувалися» з богами.

2. Як греки намагалися привернути увагу богів до себе?

3. Як ви думаєте, чи збереглися до нашого часу окремі атрибути давньогрецьких релігійних практик?

3. ОЛІМПІЙСЬКІ ІГРИ

Одним з найпопулярніших занять у греків були спортивні змагання. Головними змаганнями були Олімпійські ігри — присвячені богові Зевсу, вони відбувалися в Олімпії. Ігри були започатковані в 776 р. до н. е., їх влаштовували кожні чотири роки. До участі в іграх допускали тільки громадян Афін, серед глядачів не мали права бути жінки.

Під час проведення Олімпійських ігор у всіх грецьких державах припинялися війни. Нагородою для переможця був вінок з маслинових гілок.

Олімпійські види спорту

1. Визначте, які олімпійські види спорту зображено на малюнку.

2. Якими якостями володіли давньогрецькі спортсмени?

Пізнавально й цікаво

У 394 р. н. е. римський імператор Феодосій I проголосив християнство офіційною релігією і, оголосивши олімпійські ігри джерелом язичництва, заборонив їх. Лише в 1896 р. завдяки зусиллям французького громадського діяча П'єра де Кубертена та його однодумців було відновлено проведення Олімпіад. Місцем проведення перших Ігор стала столиця Греції — Афіни. Відтоді кожні чотири роки на вівтарі Олімпії запалюють олімпійський вогонь, який передають до місця проведення наступної Олімпіади.

П'єр де Кубертен — ініціатор відродження Олімпійських ігор

Олексій Бутовський — українець, один із засновників Олімпійських ігор сучасності, член першого Міжнародного олімпійського комітету

Серед учасників і переможців Олімпійських ігор були відомі вчені та мислителі, зокрема Демосфен, Демокріт, Платон, Аристотель, Сократ, Піфагор, Гіппократ. Піфагор був чемпіоном з кулачного бою, а Платон — у панкратіоні (поєднання боротьби і бою навкулачки).

Олімпійські ігри (антична гравюра)

1. Які елементи ілюстрації свідчать про те, що Олімпійські ігри були святом?

2. Змагання з якого виду спорту зображено на малюнку?

ЗНАЮ й РОЗУМІЮ: запитання та завдання

I. Знаю нове

  • 1. Розгадайте головоломку: визначте, які з малюнків відповідають змісту ребусів.

  • 2. Поясніть зміст понять: політеїзм, антропоморфний.
  • 3. Як проведення Олімпійських ігор впливало на життя народу Греції?
  • 4. Як у релігійних уявленнях греків відобразилося їхнє повсякденне життя та заняття?
  • 5. Виконайте інтерактивну вправу «Релігія давніх греків». Для цього скористайтеся QR-кодом або посиланням: https://learningapps.org/watch?v=pro146ae319.

II. Обговорюємо в групі

  • 1. Чому виникла ідея відродити Олімпійські ігри в наш час?
  • 2. Уважно розгляньте хмаринку слів та виконайте завдання:
  • а) побудуйте зі слів два крилаті вислови та поясніть їхні значення;
  • б) назвіть, за допомогою яких слів можна розповісти про релігію давніх греків, а також про Олімпійські ігри.

III. Мислю творчо

  • Придумайте задачі на лічбу часу, використовуючи факти з історії Олімпійських ігор та історії давніх Єгипту, Межиріччя, Індії, Китаю, кочових народів у Північному Причорномор'ї.
скачать dle 11.0фильмы бесплатно
 
Даний матеріал відноситься до підручника "Всесвітня історія 6 клас Щупак, Піскарьова 2019", створено завдяки МІНІСТЕРСТУ ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ (МОН)

Зверніть увагу!!!
 
Ви переглядаєте матеріал до підручника "Всесвітня історія 6 клас Щупак, Піскарьова 2019", якщо раптом вам потрібні ВІДПОВІДІ до цієї теми:
 
 

Коментарі (0)

Додавання коментаря

  • оновити, якщо не видно коду