Войти
Закрыть

Падіння Західної Римської імперії

6 Клас , Всесвітня історія 6 клас Голованов (інтегрований курс) 2019

 

§ 46. Падіння Західної Римської імперії

Установіть відповідність між поняттями та поясненнями.

  • 1. Варвари
  • 2. Гуни
  • 3. Сармати
  • а) об'єднання кочових племен Центральної Азії, які в IV ст. н. е. вдерлися на територію Європи
  • б) так елліни називали всіх нееллінів, а також народи, які поступалися їм у суспільному розвиткові
  • в) войовничі племена, які в ІІІ ст. до н. е. стали насуватися зі сходу на землі скіфів

1. Варвари і Рим

Найнебезпечнішими ворогами Римської імперії в І ст. н. е. були племена варварів. Значною силою та могутністю серед них виокремлювалися готи, які поділялися на остготів і вестготів. Вони завдавали відчутних ударів Римській імперії. Для стримування варварської навали імперія змушена була утримувати величезну армію — близько 140 тис. осіб прикордонних військ і 125 тис. вояків польової армії, що, безумовно, впливало на оборонну здатність імперії.

ВЕЛИКЕ ПЕРЕСЕЛЕННЯ НАРОДІВ — назва масових зрушень варварських племен у напрямку Римської імперії в IV ст.

На початку IV ст. сталося зрушення з місця величезних мас варварських народів, які перебували на ранньому, первісному ступені розвитку. Залишаючи обжиті місця, де вони оселилися тисячі років тому, племена, згуртовані в родові об'єднання, переселялися на інші землі, часом на значну відстань. Історики називають це Великим переселенням народів.

Із глибини степів Середньої Азії на захід, на територію Європи, посунули племена гунів. Вони пішли в степи, що на півночі від Чорного моря, і тим самим зрушили з місця сарматів та остготів, які подалися, своєю чергою, на землю вестготів. Вестготи під тиском сусідів зі сходу почали шукати притулку на території Римської імперії. Імператор дозволив перейти східні кордони й оселитися на землях імперії. Переселенцям, за угодою належала допомога в харчуванні та необхідних товарах.

Але розбещені римські чиновники привласнили те, що мало належати вестготам, вони наживалися, обдурюючи простодушних варварів. Серед переселенців почався голод. Дехто з них змушений був продавати в рабство своїх родичів і себе.

Таке становище, урешті, призвело до вибуху повстання серед вестготів, яких охоче підтримали інші варвари, а також численні раби і колони, яким було за що ненавидіти римську владу. На придушення повстання рушили легіони на чолі з імператором Валентом. У 378 р. відбулася велика битва при Адріанополі.

Римські легіони на той час значною мірою втратили колишню силу, тепер вони вже були схожі більше на варварські натовпи, ніж на славетні війська часів Юлія Цезаря. Велика римська армія зазнала цілковитої поразки. Під час утечі загинув і сам імператор Валент. Вестготи пересунулися на Балканський півострів і там самочинно розселилися. На Рим вони так і не пішли. Поки що в цьому не було потреби.

2. Захоплення Рима варварами

Настали часи, коли варвари перетворилися на господарів Римської імперії. У 401 р. племена вестготів на чолі з Аларіхом напали на Італію. До варварів пристали десятки тисяч рабів і колонів. Поступово заволодівши північними територіями Італії, вестготи зламали опір римської армії, підійшли до Рима й узяли його в облогу. Столиця імперії мала сильні укріплення, але вони її не врятували. Якось уночі раби відчинили міську браму, і готи ввірвалися на вулиці Рима. Сталося це в 410 році.

З часів навали на чолі з Бреном Рим уперше захопили вороги. Готи піддали столицю імперії варварському знищенню. Ця подія справила жахливе враження. Місто, що було володарем половини світу, тепер стало здобиччю дикунських племен.

Через кілька днів Аларіх подався на південь, але на десятий день після виходу з Рима раптово помер. Готи поховали вождя разом зі скарбами на дні однієї з річок. Місце поховання та сховок величезних скарбів Рима й досі залишається невідомим.

Аларіх під стінами Рима. Французька мініатюра XV ст.

У 440-х роках за часів царювання Аттіли (434-453 рр.) племена гунів різко посилилися. Скориставшись із послаблення Візантії та Західної Римської імперії, гуни напали на них. Візантійцям удалося відкупитися золотом і спрямувати ворожу силу в напрямку до сусідньої Західної Римської імперії. Для відсічі гунам римляни уклали союз із місцевими варварами — франками, аланами, бургундами, вестготами. На чолі об'єднаного війська було поставлено полководця Флавія Аеція. У попередні роки Аецій охоче набирав гунів до своїх легіонів і мав з ними добрі стосунки. Тепер їм довелося зустрітися на полі бою.

Цікавинка про Аттілу — за посиланням https://is.gd/fvU85g або QR-код

У червні 451 р. між римлянами та гунами в Галлії відбулася грандіозна битва на Каталаунських полях (біля м. Труа). За свідченням готського історика Йордана, у битві брали участь понад 165 тис. воїнів (за іншими відомостями — близько 300 тис.). У цій битві гуни зазнали поразки. Їхнє величезне, але нетривке державне утворення почало розпадатися, а після смерті Аттіли в 453 р. остаточно розвалилося. Після зникнення загрози з боку гунів одночасно розпався і союз Римської держави з варварами. Вестготи поновили свої завоювання в Південній Галлії та Іспанії.

3. Утворення варварських королівств на території імперії

Після вторгнення на територію Римської імперії варвари, як правило, утворювали на ній свої держави. Після смерті Аларіха вождем готів став його племінник Атаульф, який продовжив просування готів римською територією. Римські імператори змушені були примиритися з наявністю на їхніх теренах варварських держав.

ВАНДАЛИ — група східногерманських племен.

Вандали захопили значну частину Африканського узбережжя. У 418 р. в Аквітанії утворилося перше варварське королівство вестготів; у 429 р. в Африці на чолі з королем Гензеріхом — королівство вандалів. У 443 р. на південному сході Галлії сформувалося королівство бургундів. На півдні Британії вже існувало королівство англосаксів.

Певний час зберігалась ілюзія залежності цих нових королівств від римських імператорів, але насправді варварські королі виконували імператорські накази лише тоді, коли це збігалося з їхніми інтересами. До 450 р. римляни зберігали імперію, у якій варварські королівства були її складовими.

4. Захоплення Рима вандалами

Після подолання загрози з боку гунів римляни відчули певне полегшення. Але незабаром з Північної Африки на Італію насунула нова загроза у вигляді племен вандалів. У 455 р. вони без зусиль заволоділи Римом, який нікому було захищати. Протягом чотирнадцяти днів вандали грабували місто. Вони не залишили в старовинних палацах ні золота, ні срібла, ні навіть міді. Усе, що не змогли взяти із собою, знищили. Відтоді поняття «вандалізм» означає жорстоке, безцільне винищення культурних цінностей.

5. Падіння Західної Римської імперії

Імператор Юлій Майоріан (457-461 рр.) зробив останню спробу зміцнити імперію. Він упорядковував збирання податків, поліпшував життя землевласників, відновлював міста. Щоб полегшити фінансові справи в провінціях, Майоріан скасовував певні борги. За його часів зміцнилося становище римлян у Галлії та Іспанії.

Міць імперії почала відроджуватися. Однак у цьому не були зацікавлені ані римська знать, ані варварські королі, яким заважала сильна влада. Майоріана вбили, разом з ним була втрачена надія римлян на відновлення імперії. Почалася низка швидких змін імператорів на троні, влада яких поступово втрачала навіть зовнішні ознаки.

Імператори стали залежними від волі варварських вождів, яким довіряли імператорську варту. У 476 р. германський вождь, командир гвардії Одоакр, усунув від влади 16-річного імператора Ромула Августула, відіславши його до свого маєтку. Іронія долі полягала в тому, що останній імператор мав ім'я колишнього засновника міста Рима й першого царя Римської держави — Ромула. З падінням останнього імператора зникло саме поняття — Західна Римська імперія. Корону та пурпурну мантію імператора відправили до Константинополя на знак того, що в Римі імператора більше немає.

В Італії утворили королівство — державу Одоакра. Столиця половини світу байдуже поставилася до падіння Західної Римської імперії, якою завершився найдовший відрізок історії людства — історія Стародавнього світу.

  • 1. Як відбувалося Велике переселення народів? Як воно позначилося на долі Римської імперії?
  • 2. Від якої події утворилося поняття «вандалізм»? Яка його суть?
  • 3. Пригадайте, коли галли захопили Рим. Підрахуйте, скільки років минуло між галльським і вестготським завоюваннями Рима.
  • 4. Як і коли відбулося падіння Західної Римської імперії?
  • 5. Чому загибель Західної Римської імперії поклала кінець історії Стародавнього світу?

Навчальний матеріал «Культура Давнього Риму» подано для ознайомлення на розсуд учителя. Посилання https://is.gd/6WIrUI або QR-код

скачать dle 11.0фильмы бесплатно
 

Коментарі (0)

Додавання коментаря

  • оновити, якщо не видно коду