Войти
Закрыть

Стародавня Індія

6 Клас , Всесвітня історія 6 клас Мороз (інтегрований курс) 2019

 

§ 19. Стародавня Індія

1. Географічне положення та природні умови Стародавньої Індії

У Південній Азії, на півострові Індостан, існувала величезна країна - Стародавня Індія1. Береги Індії із заходу омиваються Аравійським морем, зі сходу - Бенгальською затокою, а з півдня - Індійським океаном. На півночі країна оточена найвеличнішою у світі гірською системою - Гімалаями, які відокремлюють Індію від іншого світу. Там беруть початок дві великі річки Індії - Ганг, який тече на схід, та Інд, що тече на захід.

1 Тепер на цій території п'ять держав — Індія, Пакистан, Непал, Бангладеш, Шрі-Ланка.

• Пригадайте, як природні умови впливали на життя та заняття населення стародавніх держав. Чому перші держави виникали в долинах великих річок?

Природа Індії вражає пишнотою й різноманіттям: в країні є степи, пустелі, тропічні ліси, плоскогір’я, гори. Там водяться тигри, пантери, слони, ведмеді, буйволи, носороги, леопарди, мавпи, багато змій - величезні пітони, отруйні кобри та гадюки.

Тропічний ліс Індії

• Працюймо з картою!

Приготуйте фізичну й контурну карти Стародавньої Індії. Знайдіть на фізичній карті географічні назви, виділені в тексті підручника курсивом, та позначте їх на контурній.

На північному заході, у долині річки Інд, переважав сухий клімат. Земля вкривалася пишною зеленню лише після розливів Інду, який приносив зі своїми водами родючий мул.

Південна Індія відрізана від інших областей ланцюгом гір. Велику частину Південної Індії займає плоскогір'я, багате на поклади міді та заліза, а піски деяких тутешніх річок були багаті на золото. Дощі тут випадають нерегулярно.

Найвища точка Землі - гора Джомолунгма, Гімалаї

Північно-Східна Індія розташована в зоні тропіків. З червня по вересень тут ідуть рясні дощі, а розливи Гангу приносять родючий мул. Утім, затяжні дощі часом призводили до руйнівних повеней. Долину річки вкривають вічнозелені тропічні ліси - джунглі. Тому для заняття землеробством тут потрібно було вирубувати ліси та чагарники. А для цього необхідні міцні залізні знаряддя праці.

Річка Ганг

• Поміркуйте!

Чим різниться природа Стародавньої Індії та Стародавнього Єгипту, Дворіччя? Що між ними подібного?

• Працюймо разом!

На основі прочитаного тексту зробіть припущення, яким заняттям населення сприяли природно-географічні умови Індії.

2. Що відомо про Індську цивілізацію?

Територія Індії була населена з дуже давніх часів. Перші поселення землеробів у західній частині долини Інду з’явилися в IV тис. до н. е. А вже в середині ІІІ тис. до н. е. вони охоплювали майже всю долину річки. Під час археологічних розкопок було виявлено залишки понад 500 таких поселень. Найвідоміші з них - міста Мохенджо-Даро та Хараппа.

Вчені називають величезну міську цивілізацію, що склалася в Північно-Східній Індії, по-різному: Індською, Хараппською, Доведійською. Існувала вона впродовж 2300-1700 рр. до н. е. Про державний устрій Індської цивілізації вченим майже нічого не відомо.

• Працюймо в парі!

На основі тексту та ілюстрацій визначте, якими були основні заняття населення Індської цивілізації.

Вже в III тис. до н. е. мешканці Індської цивілізації мали писемність з ієрогліфів. Однак прочитати ці написи дотепер не вдалося, бо всі вони надто короткі, а мова написів вченим майже невідома. Написи, які збереглися (на печатках, амулетах, зброї, знарядді), в основному присвячувались богам або вказували власника цієї речі. Археологами була знайдена череп’яна чорнильниця. Тобто матеріалом для писання імовірно служила тканина, кора або щось інше, що не збереглось до наших днів. Тож основне джерело про історію Індської цивілізації - археологічні знахідки.

Печатки-амулети із Мохенджо-Даро з малюнками і написами

Відомо, що населення Індської цивілізації вирощувало пшеницю, ячмінь, горох, дині, цукрову тростину, рис, бавовну та ін. Ґрунт обробляли за допомогою примітивного плуга. Під час жнив користувалися мідними серпами.

Жителі давніх індських поселень утримували свійських тварин: корів, овець, свиней, биків - короткорогих і горбатих зебу, буйволів, кіз, можливо, і приручених слонів, а також птицю - курей і павичів. Займалися ще полюванням та рибальством.

Високого розвитку в містах досягли ремесла: гончарство, ткацтво, будівництво, ковальство, суднобудування, виробництво фаянсу тощо. Пересувалися мешканці Індської цивілізації на двоколісних візках, запряжених биками. По воді плавали на човнах і вітрильних суднах.

У містах велася жвава торгівля. Жителі стародавніх міст торгували з Південною Індією, Персією, Середньою Азією, Дворіччям. Вивозили бавовняні тканини, золото, слонову кістку, цінну деревину, а купували метали, коштовне каміння тощо.

На початку II тис. до н. е. жителі поступово залишають свої міста. З часом вони прийшли в занепад, і їх занесло піском. Про міста забули на 3,5 тисяч років, доки 1922 р. їх знайшли археологи. Історики ще остаточно не встановили причини запустіння цих міст. Можливо, була епідемія малярії, різка зміна природних умов (екологічна катастрофа) тощо. Загибеллю цих двох міст - Мохенджо-Даро і Хараппа завершується найдавніший період історії Індії.

3. Якими були повсякденне життя та побут населення Мохенджо-Даро за археологічними джерелами?

Використовуючи QR-код, ознайомтеся з матеріалом про повсякдення та побут населення Мохенджо-Даро. Визначте, в чому особливості забудови цього міста. Чим це було обумовлено?

http://bit.ly/2wulxaX

Візок з подвійною упряжжю (іграшка, знайдена археологами при розкопках Індської цивілізації)

Розкопані археологами руїни Мохенджо-Даро

4. Які особливості Ведійської цивілізації та держави Маур'їв? Нова цивілізація Стародавньої Індії постала в Північно-Східній Індії, у долині Гангу. Її виникненню сприяв прихід в Індію у середині II тис. до н. е. племен аріїв, які вели напівкочовий спосіб життя.

Арії поступово розселилися по всій Північно-Східній Індії та перейшли до осілого способу життя. Цьому також сприяло поширення знарядь праці із заліза. Легше стало розчищати джунглі, осушувати болота, будувати канали. Переходячи до землеробства та осілості, арії змішалися з місцевим населенням. Виникла нова цивілізація, яку вчені називають Ведійською, бо саме тоді було складено священні тексти Вед1.

1 Веди — релігійні збірки священних гімнів, наспівувань, жертовних молитов на честь арійських богів. Вони написані санскритом і відносяться до II тис. до н. е. Веди містять також факти тогочасної історії, тому мають велике значення для вивчення історії, вірувань і поглядів населення Стародавньої Індії.

Проіснувала Ведійська цивілізація з кінця II тис. до н. е. до середини І тис. до н. е. У цей період не було стабільності - племена часто переселялися на інші місця, виникали і розпадалися царства. І лише у VIII ст. до н. е. в долині Гангу починають з’являтися міста. Вони були меншими за міста Індської цивілізації і не такими впорядкованими. У середині І тис. до н. е. там налічувалося понад 15 держав (князівств).

Протягом IV—III ст. до н. е. розрізнені князівства об’єдналися в єдину державу Маур’їв (за родовим іменем індійського царя з роду Маур’я), яка охоплювала майже всю Індію, за винятком крайнього півдня. Її столиця Паталіпутра вражала грецьких мандрівників розкішними палацами і храмами. За їхніми свідченнями, місто було обнесене мурами та мало 64 воріт і 570 оборонних веж. Колони царського палацу були прикрашені позолоченими виноградними лозами і птахами зі срібла. Коли правитель під час урочистостей виходив з палацу, його супроводжували жерці, почет і музиканти, а задля пишноти виводили приручених левів, тигрів, пантер і слонів.

Утім, держава Маур’їв проіснувала не надто довго. Її правителям так і не вдалося об’єднати населення в єдиний народ. Індійці вважали себе членами насамперед власного племені, а вже потім - підданими царів з роду Маур’я. Вже в II ст. до н. е. держава Маур’їв розпалася.

ПЕРЕВІРТЕ ЗАСВОЄНЕ НА УРОЦІ

ЗНАЮ

  • 1. Які великі річки протікають територією Індії?
  • 2. Які цивілізації існували на території Стародавньої Індії?
  • 3. Назвіть основні заняття населення Індської цивілізації.

РОЗУМІЮ

  • 1. Якими були природні умови Стародавньої Індії? Які труднощі виникали і як людина їх переборювала?
  • 2. Висловіть судження, чому держава Маур’їв була недовговічною.
  • 3. Які зміни відбулися в Індії з приходом аріїв?

ВМІЮ

  • 1. Порівняйте Індію III тис. до н. е. з Дворіччям та Єгиптом тієї ж доби. Що спільного, а що відмінного?
  • 2. На основі тексту та ілюстрацій визначте особливості Індської цивілізації. Що спільного, а що відмінного з Ведійською цивілізацією?

ВИСЛОВЛЮЮ ДУМКУ

  • Уявіть, що за допомогою машини часу ви перенеслися на 4 тисячі років назад у долину Інду і побували в Мохенджо-Даро. Складіть розповідь про уявну подорож. Розкажіть, що ви там побачили. У кого побували в гостях? Опишіть свої враження від цієї уявної подорожі.

ЗВ’ЯЗОК ІЗ СУЧАСНІСТЮ

Що вам відомо про сучасну Індію? Поміркуйте, як природні умови вплинули на заняття та повсякдення населення. Для підготовки відповіді скористайтеся довідковою літературою та мережею Інтернет.

скачать dle 11.0фильмы бесплатно
 
Даний матеріал відноситься до підручника "Всесвітня історія 6 клас Мороз (інтегрований курс) 2019", створено завдяки МІНІСТЕРСТУ ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ (МОН)

Коментарі (0)

Додавання коментаря

  • оновити, якщо не видно коду