Войти
Закрыть

Воєнна експансія Риму

6 Клас , Всесвітня історія 6 клас Щупак, Піскарьова 2019

 

Зверніть увагу!!!
 
Ви переглядаєте матеріал до підручника "Всесвітня історія 6 клас Щупак, Піскарьова 2019", якщо раптом вам потрібні ВІДПОВІДІ до цієї теми:
 
 

§ 46. Воєнна експансія Риму

На вашу думку, чи є поняття «експансія» та «загарбання» синонімами?

Варто запам’ятати!

Експансія (у перекладі з латинської — поширення) — територіальне, географічне розширення зони впливу окремої держави, народу, культури.

1. ЗАВОЮВАННЯ РИМОМ ІТАЛІЇ

Рим став найдужчою державою Лацію (регіону в античній Італії). Прагнучи захоплення нових земель і рабів, він понад 200 років воював і в запеклій боротьбі зумів підкорити сусідні латинські племена.

На відібраній у скорених народів землі з’являлися військові поселення (колонії) з римських громадян або латинів. Щоб не допустити об’єднання італійських племен проти Риму, його уряд дотримувався правила «розділяй і володарюй», нацьковуючи одні народи на інші.

Поміркуймо!

  • 1. Чому уряд Риму прагнув не допускати об'єднання італійських племен?
  • 2. Як правило «розділяй і володарюй» характеризує Рим як державу?

У 265 р. до н. е. римляни захопили етруське місто Вольсінію. Цим завершилось об’єднання Італії — і Рим перетворився на сильну державу Західного Середземномор’я.

Діємо: практичні завдання

  • 1. Почніть укладати за допомогою карти на с. 164 хронологічну таблицю «Етапи римських завоювань», позначаючи на контурній карті приєднані до Риму території.
  • 2. З історією підкорення Римом Італії пов'язаний крилатий вислів «Піррова перемога». Дізнайтеся з додаткових джерел історію його виникнення.

2. ЗАВОЙОВНИЦЬКІ ВІЙНИ РИМУ

Зростання римської могутності зумовило зіткнення Риму з Карфагеном, що контролював величезну територію в Західному Середземномор’ї та був центром торгівлі між Заходом і Сходом.

Поміркуймо!

  • 1. Пригадайте, коли й ким був заснований Карфаген.
  • 2. Які чинники сприяли швидкому піднесенню Карфагена?
  • 3. Які причини викликали ворожнечу Риму з Карфагеном?
  • 4. У який спосіб, на вашу думку, можна було залагодити конфлікт?
  • 5. Який шлях обрав Рим? Чому?

Зіткнення двох великих держав було неминучим. Три Пунічні війни між Римом та Карфагеном (карфагенян римляни називали пунами) тривали з перервами протягом 264-146 рр. до н. е. Карфаген зазнав поразки і був перетворений на провінцію Риму.

Варто запам’ятати!

Провінція — підкорена Римом територія за межами Апеннінського півострова.

Легіон — основний підрозділ римської армії. Римський легіон був розділений і побудований так, що міг діяти на будь-якій місцевості.

Діємо: практичні завдання

2 серпня 216 р. до н. е., у ході Другої Пунічної війни біля містечка Канни відбулася одна з найвеличніших битв в історії Стародавнього світу. В армії карфагенян було 40 тис. піхоти проти 80 тис. у римлян. У карфагенського полководця Ганнібала було більше кінноти. Саме перевагу в кінноті й використав полководець під час бою.

Битва при Каннах

  • 1. Як ви вважаєте, чому в багатьох військових навчальних закладах світу і сьогодні вивчають битву при Каннах?
  • 2. На основі здобутих знань про історію битви при Каннах та свідчень сучасників сформулюйте життєву позицію Ганнібала.

Пізнавально й цікаво

Давньоримський історик Тит Лівій про Ганнібала

Наскільки (Ганнібал) був сміливий, кидаючись у небезпеку, настільки ж був обачний у самій небезпеці. Не було такої праці, при якій він втомився б тілом або падав духом. І спеку, і мороз він переносив із рівним терпінням, їв і пив стільки, скільки вимагала природа, а не задля задоволення; розподіляв час для бадьорості та сну, не звертаючи уваги на день і ніч, він виділяв відпочинку ті години, що в нього залишалися вільними від роботи; при цьому він не користувався м'якою постіллю і не вимагав тиші, щоб швидше заснути; часто бачили, як він, загорнувшись у військовий плащ, спав серед воїнів, що стоять на варті. Першим кидався в бій, останнім після бою залишав поле.

Ганнібал — видатний карфагенський полководець ІІІ ст. до н. е. (робота скульптора Себаст'єна Шлодца, 1704 р., Лувр, Париж)

Але... він мав жахливі вади. Його жорстокість доходила до нелюдськості, його віроломство набагато перевершувало горезвісне «пунічне» віроломство. Він не знав правди, не боявся богів, не дотримував клятви, не шанував святині.

  • 1. Як свідчення, з якими ви ознайомилися, характеризують Ганнібала: як людину, як військового?
  • 2. Які його риси вам подобаються, а які — ні?

До кінця І ст. до н. е під владу Риму потрапили Сирія та Єгипет. Провінціями Риму стали також території Балкан, Сицилії, Іберії (сучасна Іспанія), Галлії (сучасна Франція) та інші. Пізніше під римською владою опинилися грецькі міста в Малій Азії.

ЗНАЮ й РОЗУМІЮ: запитання та завдання

I. Знаю нове

  • 1. З якими супротивниками зіткнулися римляни, об'єднуючи Італію?
  • 2. Завдяки чому Риму вдалося підкорити Італію?
  • 3. Чому війни між Римом і Карфагеном називалися Пунічними?
  • 4. Розшифруйте хмаринки слів і складіть крилаті вислови. Дізнайтеся історію їхнього походження.

II. Обговорюємо в групі

  • Які наслідки мала воєнна експансія Риму для жителів приєднаних територій, римських громадян?

III. Мислю творчо

  • 1. Укладіть лепбук «Крилаті вислови, які народилися в Давньому Римі».
  • 2. Придумайте задачі на лічбу часу на основі відомих подій історії розширення римських володінь.
скачать dle 11.0фильмы бесплатно
 
Даний матеріал відноситься до підручника "Всесвітня історія 6 клас Щупак, Піскарьова 2019", створено завдяки МІНІСТЕРСТУ ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ (МОН)

Зверніть увагу!!!
 
Ви переглядаєте матеріал до підручника "Всесвітня історія 6 клас Щупак, Піскарьова 2019", якщо раптом вам потрібні ВІДПОВІДІ до цієї теми:
 
 

Коментарі (0)

Додавання коментаря

  • оновити, якщо не видно коду