Войти
Закрыть

Предки людини - хто вони?

6 Клас , Всесвітня історія 6 клас Мороз (інтегрований курс) 2019

 

§ 3. Предки людини - хто вони?

Ще з давніх часів люди замислювались над питанням про власне походження та свій родовід. У різних куточках земної кулі, у різних народів існували й різноманітні погляди на походження людини. Протягом останніх десятиліть уявлення про походження та розвиток людини збагатилися багатьма науковими відкриттями.

1. Як пояснюють походження людини релігія та наука?

Тож як і коли виникли перші люди на Землі? Хто міг бути їхнім предком? Єдиної відповіді на ці питання немає. Загалом існує чимало гіпотез і теорій про походження людини. Найбільш поширеними є релігійна та еволюційна. Слід пам’ятати, що різні аргументовані точки зору мають рівне право на існування і жодна з них поки що не доведена повністю.

• Обговоріть у класі!

У чому суть релігійної та еволюційної теорій походження людини?

Кожна релігія пояснює походження людини по-різному, але більшість із них стверджує, що людина є божественним творінням. Про вірування стародавніх народів та їхню версію походження людства ви довідаєтесь у наступних параграфах підручника. Лише зазначимо, що згідно зі священною книгою християн - Біблією, Бог створив світ, в якому ми живемо, за шість днів (періодів). На шостий день творення світу Бог вирішив створити людину за Своїм образом та подобою. Першими людьми були Адам та Єва. З часом їхні нащадки розселилися по всій Землі. Так, згідно з Біблією, розпочиналась історія людства.

Для допитливих!

Біблійна оповідь про походження людини

http://bit.ly/2XjVbUO

Створення Адама. Мікеланджело Буонаротті. Стеля Сикстинської капели. Фрагмент

Розгляньте уважно малюнок і спробуйте пояснити, чим кожен тип людиноподібних істот відрізнявся від попередника, за схемою:

1. зріст; 2. розмір голови; 3. постава та ходьба; 4. риси обличчя

Такий вигляд, на думку прибічників еволюційного вчення, могли мати давні предки сучасної людини

Учені-антропологи стверджують, що людина в давні часи вийшла з тваринного світу і мала спільних давніх предків із сучасними людиноподібними мавпами1. А це означає, що і зовнішній вигляд наших імовірних далеких пращурів, і поведінка не завжди були такими, як тепер, а змінювались. Таке вчення називається еволюційним.

1 Зверніть увагу! Досить часто можна почути, що предком людини є мавпа. Насправді вчені-антропологи дослідили, що біля витоків первісної людини і мавп був спільний предок.

Розвиток людства, за цим ученням, ішов складним та довгим у часі шляхом. На певних етапах співіснували різні типи людиноподібних істот - імовірних предків людини. Як свідчать археологічні знахідки, вони відрізнялися будовою тіла, черепа, об’ємом мозку. Невідомо, чи їхнє співіснування було мирним, чи вони ворогували між собою. Деякі з цих видів вимирали, інші - вдосконалювались.

Для допитливих!

Перегляньте відеосюжет «6 мільйонів років еволюції за одну хвилину». Висловіть судження, як змінювалося обличчя імовірних предків людини в процесі еволюції.

http://bit.ly/2Kel30E

2. Кого антропологи вважають імовірними предками людини?

На думку багатьох учених-антропологів, найдавнішими предками людини могли бути австралопітеки (буквально українською мовою - південні мавпи). Так вони названі, тому що їхні рештки знайдені на півдні, у Африці. Ці істоти жили на рівнині і вже поступово почали випрямлятися і спинатися на ноги, пересуватись на двох ногах. Саме це їх відрізняло від тогочасних мавп. Говорити вони ще не могли, а лише видавали деякі уривчасті звуки. Ними виражали гнів, страх, попереджали про небезпеку. Приблизно 2 млн років тому, як припускають науковці, від австралопітеків міг виникнути рід «людина».

Першим представником роду людського, на переконання антропологів, була людиноподібна істота, яка жила близько 2-1,5 млн років тому. Поряд з її рештками археологи знайшли примітивні кам'яні знаряддя праці1. Саме уміння виготовляти знаряддя праці вчені вважають тією межею, яка відокремлює людину від тварин. Тому цю істоту умовно назвали «людина вміла». Жила вона в Африці та Південно-Східній Азії.

1 Цікаво знати! Вчені припускають, що першими знаряддями праці були уламки кісток та гострі палиці. Проте дерево і кістки - недовговічний матеріал, тому археологи знаходять саме знаряддя праці з каменю.

«Людина вміла» виготовляє знаряддя праці. Найбільш придатним для їх виготовлення був кремінь. Сильно вдаряючи камінь об камінь, імовірні предки людини отримували тонкі й гострі частини, якими можна було різати, дробити, шкребти тощо (реконструкція)

Перший і найдовший період у розвитку людства археологи називають кам'яним віком, оскільки в цей час для виготовлення знарядь праці і зброї люди та їхні ймовірні предки широко використовували камінь.

Близько 1,7 млн років тому з'являється новий різновид людиноподібної істоти - «людина прямоходяча», яку вчені ще називають пітекантропом, тобто мавполюдиною. Проживали ці істоти в Африці, Європі та Азії. На території сучасної України вони з'явилися близько 1 млн років тому. Як свідчать археологічні дані, 200 тисяч років тому мавполюди вже вимерли; можливо, вони були винищені новою людиноподібною істотою - неандертальцем.

ДЛЯ ДОВІДКИ!

Оскільки кам'яний вік тривав більше мільйона років, то вчені розділили його на такі періоди: палеоліт - давньокам'яний вік, мезоліт - середньокам'яний вік, неоліт - новий кам'яний вік та енеоліт - мідно-кам'яний вік. Кожен з періодів відрізнявся як технікою виробництва знарядь праці та їх видами, так і способом життя людей та їхніх імовірних предків.

3. Який спосіб життя вели імовірні предки людини?

Імовірні предки людини жили великими групами (20-30 осіб). Вони спільно захищалися від хижаків, добували їжу, споруджували найперші сховища та виготовляли знаряддя праці.

Біля с. Королево в Закарпатті було знайдено стоянку пітекантропів і чимало їхніх знарядь праці - примітивні ручні рубила, скребла й різці. Рубило виконувало роль сокири, кайла, метального каменя під час полювання. Скребла та різці використовували для оброблення туш здобичі. Для полювання на дичину могли використовувати також важкі палиці. Проте головним заняттям цих людиноподібних істот було збиральництво, тобто вони збирали їстівні плоди, гриби, ягоди, злаки, корінці.

• Обговоріть у класі!

Якими були основні заняття імовірних предків людини? Поміркуйте, чому первісні люди не могли жити поодинці, а жили великими групами?

Пітекантропи. Художня реконструкція З. Буріана. Яку інформацію можна одержати з цього малюнка про раціон мавполюдей?

Кам’яні знаряддя праці зі стоянки біля с. Королево

Унаслідок мандрівного способу життя пітекантропи не будували постійних жител, а обмежувалися простенькими овальними хижами із переплетених гілок, які закріплювали на землі камінням. У гірських районах житлом для них слугували печери.

Пітекантропи навчилися використовувати вогонь для своїх потреб. Самостійно добувати вогонь ще не вміли, а лише підтримували його, беручи від запалених блискавкою дерев чи від розпеченої лави вулканів. Вогонь зігрівав, відлякував хижаків, на ньому можна було готувати їжу, яка ставала м’якшою та смачнішою.

4. Хто такі неандертальці і як вони вижили в льодовиковий період?

На думку багатьох учених, неандертальці з’явилися близько 300 тисяч років тому. Назва походить від річки Неандерталь (Німеччина), у долині якої вперше було знайдено їхні рештки. Неандертальці мешкали у Європі, Південно-Західній Азії та Африці. На території України сліди стоянок знайдено в Криму, Закарпатті, Донбасі, на берегах Дніпра, Дністра, Десни.

• Працюймо разом!

Як зміни природних умов вплинули на заняття та спосіб життя неандертальців?

Близько 200 тисяч років тому на Землі почалося похолодання. На півночі планети утворився потужний шар криги та снігу (завтовшки до 2 км) - льодовик. Із часом він став поширюватись на південь. На території України межа льодовика проходила по лінії міст Дніпро - Львів. Зміни природних умов вплинули на життя неандертальців. Якщо влітку вони могли збирати ягоди, мед, корінці й бульби, то взимку доводилося розраховувати тільки на здобич м’яса під час полювання. Здобиччю мисливців ставали різні тварини: печерні ведмеді, мамонти, шерстисті носороги, бізони, північні олені та ін.

Неандертальці (сучасна реконструкція за рештками). Неандертальський музей, Німеччина

Знаряддя праці неандертальця. Перелічіть якомога більше різноманітних способів їх застосування

Неандертальці вже вміли виготовляти понад 60 видів кам’яних знарядь праці. Розкопуючи стоянки, археологи найчастіше знаходять гостроконечники, скребла, крем’яні ножі.

Пристосовуючись до холодного клімату, європейські неандертальці часто оселялися в печерах. Одна з таких стоянок була у гроті Киїк-Коба, що неподалік від Сімферополя в Криму. Під час розкопок археологи виявили там сліди вогнищ та кам’яні знаряддя праці - гостроконечники, скребла, ножі. Як свідчать знайдені кістки тварин, неандертальці полювали на велетенського та благородного оленя, сайгака, диких коней і кабанів, різноманітних птахів тощо.

У гроті Киїк-Коба археологи виявили частину скелета жінки, покладеної на правий бік у скорченому («утробному») положенні в неглибоку яму. Поблизу розташовувалося поховання 6-8-місячної дитини. Це дало підстави вченим стверджувати, що неандертальці піклувалися про померлих і навіть про зародження в них віри в потойбічне життя.

Стоянка неандертальців у гроті Киїк-Коба. Діорама

Грот - неглибока печера зі склепінчастою стелею і широким входом.

У місцевостях, де не було печер, вони споруджували житла. На стоянці поблизу с. Молодового, на березі Дністра, археологи знайшли залишки жител, які мали округлу форму. Основу для такого житла неандертальці викладали з кісток мамонтів або каміння. Між ними встромляли гілля, яке слугувало за стіни. Зверху житла накривали шкурами, а ззовні їх укріплювали кістками тварин.

Близько 35 тисяч років тому неандертальці зникають. Причини їхнього зникнення не дають спокою багатьом дослідникам дотепер. Нині вчені не розглядають неандертальця безпосереднім предком сучасної людини, а вважають тупиковим видом. Як свідчать археологічні дані, неандертальці певний час співіснували з людиною сучасного типу. А, можливо, вийшовши за межі Африки, сучасна людина вступила в боротьбу з неандертальцем і знищила його як вид. Утім, це лише гіпотези.

Хижа неандертальця. Які матеріали було використано для її спорудження?

ПЕРЕВІРТЕ ЗАСВОЄНЕ НА УРОЦІ

ЗНАЮ Які назви вчені дали імовірним предкам людини? Поясніть, чому.

РОЗУМІЮ

  • 1. Які основні теорії походження людини ви знаєте? У чому їх відмінність?
  • 2. З якого матеріалу імовірні предки людини виготовляли знаряддя праці? Як вони їх використовували?
  • 3. Що служило житлом імовірним предкам людини?

ВМІЮ

  • 1. Порівняйте зовнішність імовірних предків людини.
  • 2. Уявіть, що ви вчений-археолог. У печері, на місці стоянки пітекантропів, ви знайшли купу золи заввишки декілька метрів. Які висновки можна зробити на основі цієї знахідки? Обґрунтуйте свою думку.

ВИСЛОВЛЮЮ ДУМКУ

  • 1. Спробуйте пояснити, чим людина відрізняється від тварин. Яку відмінність ви вважаєте найголовнішою?
  • 2. Поміркуйте, чому багато тварин, які призвичаїлися до тепла, загинули в льодовиковий період, а неандертальці вижили в умовах похолодання. Що необхідно, щоб вижити в холодному кліматі?

ЗВ’ЯЗОК ІЗ СУЧАСНІСТЮ

Загадка появи людини хвилювала вчених здавна. Коли і де це відбулось? Якими вони були - перші люди? Уявіть, що ви вчений, який шукає відповіді на ці питання. Опишіть свої роздуми, пошуки, дослідження. Поміркуйте, чому люди завжди замислювалися про власне походження.

скачать dle 11.0фильмы бесплатно
 
Даний матеріал відноситься до підручника "Всесвітня історія 6 клас Мороз (інтегрований курс) 2019", створено завдяки МІНІСТЕРСТУ ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ (МОН)

Коментарі (0)

Додавання коментаря

  • оновити, якщо не видно коду