Войти
Закрыть

Мінойська й Ахейська палацові цивілізації

6 Клас , Всесвітня історія 6 клас Голованов (інтегрований курс) 2019

 

§ 22. Мінойська й Ахейська палацові цивілізації

Установіть відповідність між поняттями та поясненнями.

  • 1. Данина
  • 2. Суспільство
  • 3. Ахейці
  • а) одне з основних корінних давньогрецьких племен
  • б) найдавніша форма оподаткування населення
  • в) сукупність людей, об'єднаних певними відносинами та спільною територією

1. Перекази про найдавнішу історію Греції

ЕГЕЙСЬКА (МІНОЙСЬКА) ЦИВІЛІЗАЦІЯ — була розташована на островах Егейського моря з центром на о. Крит.

ЛАБІРИНТ (від давньогрец. «лабрис» — сокира з подвійним лезом) — палац із численними кімнатами і заплутаною системою переходів, стіни яких прикрашають зображення лабрису.

Кноський палац. Саме цю кількаповерхову споруду площею 15 тис. м2 називали Лабіринтом

У III тис. до н. е. в південній частині Балкан на півострові Пелопоннес і на островах Егейського моря розвинулася дивна цивілізація, яку тепер називають егейською. Мешканці берегів Середземного моря називали її жителів — пелазги. Це був період високого рівня розвитку суспільства, господарства та культури з центром на острові Крит, що на південь від Балканського півострова, тому цю культуру називають також критською.

Егейці вели жваву торгівлю ремісничими виробами й сільгосппродуктами з країнами Близького Сходу та Єгипту, купуючи там деревину, метал і скляні вироби. Невідомо, до якої народності належали критяни. Учені схиляються до думки, що вони були одним з еллінських племен.

Егейці були землеробами і садівниками, вирощували виноград та оливкові дерева. Жителі Криту володіли високою технікою будівництва. Археологи знайшли рештки царського палацу на Криті (Лабіринт у місті Кнос — колишній столиці Критської держави). Палац мав понад 200 кімнат. Переходи між ними були такими заплутаними, що створювали враження пастки, до якої легко ввійти, але звідти не можна вийти. Відтоді слово «лабіринт» стало означати заплутану мережу переходів.

Наявність могутнього флоту робила Крит володарем над державами Східного Середземномор'я. Ніхто не наважився опиратися Криту. Щорічно його кораблі звозили на острів данину, зібрану з підкорених народів. Царство багатіло, критська знать вела безжурне життя.

Однією з розваг критської знаті було споглядання «танцю з биком». На очах глядачів юнаки й дівчата танцювали на арені перед розлюченим биком, уникаючи його рогів. Під час танцю вони виконували складні стрибки та піруети через спину бика, наче граючись у піжмурки зі смертю. Танцівники часто гинули, розважаючи зманіжену критську знать. Загиблих замінювали іншими юнаками та дівчатами із невільників, яких привозили з підкорених країн.

Історики відкрили егейську цивілізацію в 1900 році. Англійський археолог Артур Еванс розпочав розкопки на о. Крит і знайшов руїни величного палацу, в якому мешкали володарі сильного Критського царства.

Царя на Криті називали Мінос. Може, це було ім'я всіх царів династії (як, наприклад, згодом імена французьких королів: Людовік ХІ, Людовік ХІІ та ін.) або ж то був титул царя (подібно до слова «фараон» у Єгипті чи «лугаль» у Межиріччі). За ім'ям Мінос усю цивілізацію Стародавнього Криту А. Еванс назвав мінойською. Науковці вважають, що вона існувала в 3500-1100 рр. до н. е.

2. Археологічне відкриття мінойської цивілізації, її основні центри

Окрім величного палацу в Кносі, згодом були відкриті інші могутні міста мінойської цивілізації: Фест, Малія, Закро, Агіа-Тріада, а також палаци у Лерні, на островах Скірос, Мілос. Могутня цивілізація залишила по собі розкішні палаци, у яких жили мінойські царі. Масивні стіни, мозаїка, кольорові розписи, водопостачання та каналізація — усе це було в давніх спорудах.

А в цей час народи Європи жили ще первісним ладом і не знали ні держави, ні законів, ні писемності. За складністю побудови, красою та витонченістю архітектури палаци на тисячоліття випередили споруди інших народів. Тому мінойську цивілізацію вчені називають «палацовою».

Під час досліджень виявилося, що за свою історію егейці мали дві системи писемності: письмо «А» та письмо «Б». Письмо «Б» вдалося розшифрувати в середині ХХ ст. — це зробив Майкл Вентріс, військовий шифрувальник, який служив на Криті. Як же здивувалися вчені, коли виявилося, що це письмо є алфавітним, і ним записано... грецьку мову! Отже, егейці були народом, який розмовляв давньогрецькою мовою. Напевно, вони були греками за походженням. Письмо «А» досі залишається нерозгаданим. Є припущення, що ця система була ієрогліфічною. Може, хтось із вас колись стане істориком і розкриє цю таємницю.

Фрагмент розпису саркофага. Крит. IV ст. до н. е.

Лінійне письмо «А» егейців

3. Розквіт і занепад мінойської палацової цивілізації

У XVI-XV ст. до н. е. критська цивілізація увійшла в період розквіту. Могутність Криту не знала меж. Мистецтво, наука і техніка досягли найвищого рівня. Критяни мали розвинену систему писемності, що, як уже зазначено, і досі не розгадана до кінця. Критська держава міцніла й багатіла завдяки праці поневолених народів і пригнічених трудящих верств. Цілковито покладаючись на могутність флоту, який надійно захищав прибережні води Криту, острів'яни навіть не будували оборонних споруд навколо міст, а гордовито казали: «Наші стіни стоять не на землі, а на морі!»

У часи найбільшого розквіту, в XV ст. до н. е., Крит зазнав жахливої катастрофи. За 110 км на північ від острова Фера сталося виверження вулкана. Землетрус миттєво зруйнував міста. Загинули тисячі жителів. Країну остаточно знищили племена ахейців, які мешкали тоді на півдні Балкан. Вони змогли без перешкод пристати до узбережжя острова, бо могутній критський флот загинув під час катастрофи. Велетенська припливна хвиля, породжена землетрусом, розбила його на друзки.

Квітуча, своєрідна культура поступово зникла, не залишивши сліду в культурі наступних народів. Вона була забута на десятки століть.

Легенда про Лабіринт, Мінотавра танитку Аріадни — за посиланням https://is.gd/bmMt8H або QR-кодом

МІКЕНСЬКА КУЛЬТУРА — культура, яку створили ахейці під впливом критської цивілізації.

Сучасний макет Троянського коня на місці розкопок Трої

Золота погребальна маска Агамемнона

4. Перекази про ахейців

Близько 2000 р. до н. е. на Балканському півострові з'явились ахейці, які прибули з півночі в пошуках нових земель. Вони залишалися на стадії родового ладу і були кочівниками. У той час на Балканах уже жили народи, які належали до критської (егейської) культури і випереджали прибульців у розвитку. Егейці були добре обізнані із землеробством. Їхні мистецтво та літературна творчість мали глибокий зміст, вони винайшли власну систему письма.

Два народи оселилися поруч, налагодили господарчі й культурні відносини, утворивши ще одну цивілізацію — мікенську; вона відображала критську культуру серед ахейців на Балканах.

На півдні Балкан, на Пелопоннесі, утворилися нові міста — центри мікенської культури: Мікени, Аргос, Тіринф, Фліунт, Спарта й Афіни. Незабаром вони опинилися під владою критських царів і щороку платили їм данину, постачаючи рабів, продукти ремісників, цінні породи дерев, мармур, метали.

Після загибелі критської цивілізації в середині XV ст. до н. е. зміцніли міста-держави мікенської культури. Їхні царі з усіх занять надавали перевагу піратству. Вони зі своїми головорізами бували навіть у дельті Нілу. Попри окремі невдачі, піратство дуже поширилося на Середземномор'ї. Господарства царів і вождів (теменоси) були найбільшими та розвиненими.

Раптово нападаючи на прибережні міста й селища, ахейці захоплювали рабів і здобич. У ХІІ ст. до н. е., приблизно в 1185 р., вони напали на грецьку Трою в Малій Азії. Перебіг подій війни відомий із поем славетного Гомера. Цей напад очолив цар Мікен Агамемнон. Троянська війна виснажила сили ахейців, бо надовго відволікла від господарювання тисячі воїнів. Господарство мікенських міст занепало на тривалий час.

5. Археологічне відкриття ахейської цивілізації, її основні центри

У середині XIX ст. німецький археолог-аматор Генріх Шліман розпочав дослідження на півночі узбережжя Малої Азії. Після тривалих пошуків Шліман натрапив на місцевість, дуже схожу на ту, що змальована в поемах Гомера. Вона була розташована поблизу пагорба Гіссарлик, на території сучасної Туреччини. Розпочалися розкопки, і в 1870 р. знайшли залишки стародавнього міста. Життя вирувало в ньому понад 3000 років тому. Археологи виявили сліди кількох пожеж, після яких місто раз у раз відновлювали.

Генріх Шліман не був професіоналом. Розкопки проводили необережно, квапливо, тож значну частину знахідок було пошкоджено, навіть знищено. Але хай там як, а Трою було знайдено. Наукове значення цього відкриття величезне, воно увічнило ім'я Генріха Шлімана в пам'яті людства.

Згодом Шліман вирушив на Пелопоннес і в 1876 р. розпочав розкопки головного міста ахейців, яке називалося Мікени. Довго розшукувати це місто не довелося: місце, де воно стояло, було добре відоме.

Мікенська культура — це культура ахейського народу, що склалася під впливом критської цивілізації. Вона значно поступалася культурі Криту в розвитку техніки та мистецтва. Держави мікенської культури досягли значного рівня в ремеслах і землеробстві. Численні завоювання збагатили царські скарбниці. Під час розкопок міст Мікени, Аргос і Пілос було знайдено безліч виробів і прикрас із золота. Майстерність ювелірів досі вражає художнім стилем і витонченістю роботи.

6. Розквіт і занепад ахейської палацової цивілізації

Гомер у своїх поемах охарактеризував Мікени як «багаті на золото». Держава багатіла не тільки на грабунку сусідніх народів, слабших за неї, а й на праці численних рабів. В ахейських містах залишилися сліди могутніх укріплень. Архітектура ахейців, на відміну від егейської, була не витонченою, а навпаки — масивною, важкою. Стіни ахейських палаців складені з важких кам'яних брил. Ахейську цивілізацію так само, як і мінойську, називають палацовою.

Ахейська цивілізація була могутньою, однак постійні війни виснажували сили мікенців та їхніх союзників — Аргоса, Тіринфа, Фліунта. Знесилені грабіжницькими походами в чужі землі, мікенці виявилися неспроможними захистити свою територію від навали дорійців, які прийшли на Балкани наприкінці ХІІ ст. до н. е.

Це були войовничі племена грецької народності, котрі переживали розклад первіснообщинного ладу й утворення нерівності. Деякі історики називають такий ступінь розвитку воєнною демократією. Значно поступаючись ахейцям у суспільному та господарському розвиткові, дорійці перевершували їх в одному — вони вже вміли обробляти залізо, тоді як ахейці володіли тільки технікою виплавляння бронзи, що поступається залізу твердістю й міцністю. Бронзова зброя крихкіша, і, певно, ця обставина відіграла значну роль у боротьбі між ахейцями та дорійцями.

ВОЄННА ДЕМОКРАТІЯ — стан суспільства, у якому збережені права родових общинників, але набирають силу воєнні вожді.

Археологічні джерела свідчать, що могутні фортеці ахейських міст були захоплені ворогом і загинули від пожеж. Дорійські народи бурхливим потоком посунули на Пелопоннес, підкоривши ахейців.

Афіни ж відстояли свою незалежність, і Аттика залишилась ахейською державою, хоча зазнала в битвах великих втрат, насамперед серед родової знаті. Ахейська знать билася в перших лавах, тому й часто гинула.

Отже, у ХІІ ст. до н. е. на всіх Балканах відновилися первіснообщинні відносини. Еллада у своєму суспільному розвиткові відкотилася назад на 800-1000 років.

  • 1. Як природні умови Греції впливали на заняття населення?
  • 2. Хто такі пелазги? Чому їх називають також егейцями?
  • 3. Коли на Балканському півострові з'явилися племена ахейців? Хто там жив у ті часи? До якої цивілізації належав цей народ?
  • 4. Чому егейці — представники критської культури — стояли на вищому ступені розвитку, ніж ахейці?
  • 5. Яке значення для ахейського народу мало ознайомлення з критською культурою?
  • 6. Які види писемності створили мінойці? Що вам відомо про них?
  • 7. Чи побутували нерівність та експлуатація серед жителів Критської держави? Чому?
  • 8. Охарактеризуйте племена дорійців. Чи були в них нерівність та експлуатація під час появи на Балканах? Чому відсталіші дорійці змогли подолати Мікенське та інші ахейські царства.
  • 9. Позначте на стрічці часу періоди існування мінойської й ахейської палацових цивілізацій.
  • 10. Давньогрецьким палацовим цивілізаціям учені дали по дві назви. Визначте, які пари з поданих слів позначають ту саму цивілізацію: критська, мікенська, мінойська, ахейська.
скачать dle 11.0фильмы бесплатно
 

Коментарі (0)

Додавання коментаря

  • оновити, якщо не видно коду