Войти
Закрыть

Розвиток господарства. Неолітична революція

6 Клас , Всесвітня історія 6 клас Голованов (інтегрований курс) 2019

 

§ 5. Розвиток господарства. Неолітична революція

Установіть відповідність між поняттями та поясненнями.

  • 1. Мотика
  • 2. Матріархат
  • 3. Землеробство
  • а) використання землі для вирощування сільськогосподарських культур
  • б) палиця з кам'яним або металевим клинком для обробітку ґрунту під сівбу
  • в) з давньогрецької — «влада матерів»

1. Перші види рільництва та скотарства

Десять тисяч років тому на планеті значно потеплішало, закінчився льодовиковий період. Наставали часи неоліту.

Людина навчилася виготовляти зручніші та міцніші знаряддя праці. Жінки під час збиральництва помічали, що зерна, які впали в м'який ґрунт, дають паростки. Це наштовхнуло людей на думку спробувати вирощувати біля оселі їстівні рослини. Задля цього почали попередньо розпушувати ґрунт палицями-копачками. Із часом створили мотику. Так утворився перший вид землеробства — мотичне.

НЕОЛІТ — новий кам'яний вік, період переходу від рибальства й мисливства до хліборобства та скотарства (приблизно VI—IV тисячоліття до н. е.).

ПАТРІАРХАТ (від давньогрец. слів pater — батько і arche — влада) — організація роду, у якій провідна роль належить чоловікам.

Згодом землеробство поширилося в місцевості з не таким сприятливим кліматом — на північ. Там люди мусили для засівання розчищати землі від лісів. Для цього дерева вирубували, корчували пеньки, а потім усю деревину підпалювали. Попіл, що лишався, мотиками заорювали в ґрунт. Земля ставала родючішою.

Так утворився ще один вид землеробства — підсічно-вогневий. Завдяки праці землеробів люди отримували зерно, боби, фрукти, овочі, олію, хліб.

Почали одомашнювати тварин, м'ясо яких споживали, коли не вистачало здобичі, — виникло домашнє скотарство. Воно дало змогу отримати жири, молоко, сир, сметану, вовну. Тварин використовували ще як тяглову силу, щоб зорати поле, перевезти вантажі, їздити верхи.

Використання худоби привело до виникнення орного землеробства. Це була важка праця, не під силу жінкам, тому її виконували чоловіки. Щодалі зростала їхня роль у господарюванні. Чоловіки з лісу приносили дитинчат тварин, які залишилися без батьків або відбилися від стада. Цих дитинчат (поросят, козенят, телят) не споживали одразу, а відгодовували в загонах. Більшість одомашнених тварин живилася рослинною їжею. Винятком були собаки, які жили поруч з людьми без примусу, що було взаємовигідно.

Згодом свійську худобу (стадами, табунами) почали випасати на луках, переганяючи її з місця на місце під наглядом та охороною.

Орне землеробство

Мотичне землеробство виникло в Північній Африці та Азії, про що докладно ви дізнаєтеся згодом

Стародавній скотар

Так із домашнього утворилося відгінне скотарство. Це була справа переважно чоловіків, які тепер стали головними постачальниками та виробниками їстівних продуктів.

Жінкам залишалися обов'язки нагляду за домашнім господарством. За таких умов керівна роль у колективах поступово переходила до чоловіків. Матріархат змінився патріархатом.

Згодом народи, які обрали землеробство як головний вид господарювання, залишилися жити на певній місцевості. Вони стали осілими народами.

А ті народи, які обрали для себе головним заняттям відгінне скотарство, змушені були постійно шукати для своїх стад нові пасовища. Згодом вони стали кочовиками.

Отже, різні види господарювання зумовили й різні способи життя давніх людей — осілий і кочовий.

Із виникненням землеробства й скотарства люди вже не збирали в готовому вигляді продукти харчування, а виробляли їх.

Так занепала привласнювальна форма господарювання, натомість утворилося виробне господарство — спосіб господарювання, за якого людина не збирала в готовому вигляді продукти харчування, а виробляла їх.

Це було докорінним перетворенням у розвитку трудової діяльності людей, тому вчені назвали таке явище неолітичною революцією.

2. Початок обробки металів і виникнення ремесел

РЕМЕСЛО — поточне виготовлення певного різновиду предметів господарювання на основі ручної праці.

Цікавинка про вогонь, колесо та інші винаходи первісних людей — за посиланням https://is.gd/98VjTZ або QR-кодом

Перехід до землеробства спричинив початок осілого життя. Мешкаючи тривалий час у певній місцевості, люди досконало її вивчали.

Згодом їхню увагу привертали властивості деяких уламків каменю, що, потрапляючи до вогню, ставали м'якими, потім рідкими. Охолоджуючись, вони застигали у формі, якої набули в розігрітому стані. Ви вже, напевно, здогадалися, що ці, начебто кам'яні, уламки були самородками металу.

Першим металом, який використовувала людина, була мідь. І це не випадково, бо мідь у значній кількості є на поверхні землі в чистому (самородному) вигляді.

Люди збагнули, що можна використати властивість металів бути переплавленими в нові форми, і здогадались, як це зробити. Виробляти знаряддя праці стало зручніше, але мідь не відразу замінила каміння як матеріал для їхнього виготовлення.

Люди почали обробляти метали. Це потребувало значного часу, тому спритніші та вміліші люди залишили інші види господарювання й перейшли до обробки й виготовлення металічних виробів. Так народилося ремесло.

Згодом поряд з обробкою металів утворилися керамічне та прядильне ремесла. Прядіння, що розпочиналося з плетіння рослин, перетворилося на ткання вовняних ниток і виготовлення тканин. Процес значно прискорився після винайдення ткацького верстата.

3. Зародження торгівлі

Із виникненням землеробства, скотарства й ремесла між общинами давніх людей складався обмін продуктами виробництва, який відбувався в найзручніших для цього (за розташуванням) поселеннях.

ГРОШІ — предмети, що позначають вартість товару, підлягають обміну.

ТОРГІВЛЯ — обмін товарами через посередництво грошей. Сприяє розвитку господарства, але неодмінно призводить до майнової нерівності.

Різновиди давніх грошей

Предметів для обміну ставало чимдалі більше, і поступово для прискорення та полегшення обміну почали використовувати найпростіші гроші.

Перші гроші побутували у вигляді предметів — камінців, рідкісних мушель, шкір тварин, худоби, зерна тощо (т. зв. предметні гроші). Металеві гроші виникли на межі ІІ-І тис. до н. е., а карбовані монети — у VII ст. до н. е. в Малій Азії.

Відтоді обмін перетворився на торгівлю. Спершу як гроші використовували той чи інший товар. Таку форму торгівлі називають обмінною торгівлею. Згодом поселення, що були центрами виготовлення речей для обміну й торгівлі, розрослись і стали містами.

  • 1. Чому рільництво виникало насамперед у районах із м'яким теплим кліматом?
  • 2. Які види землеробства вам відомі?
  • 3. Які види скотарства вам відомі?
  • 4. Що таке гроші? Чому вони спрощують обмін товарами?
  • 5. Визначте, скільки років тому зародилася торгівля. Позначте це на стрічці часу.
  • 6. Що таке ремесло? Які різновиди ремесла були поширені за первісних часів?
  • 7. Розгадайте ребуси. Поясніть зашифровані слова. Що їх пов'язує?

  • 8. Що змінилось у способі життя первісних людей під час неолітичної революції?
  • 9. Яка форма господарювання притаманна періоду: а) палеоліту; б) неоліту?
  • 10. Який метал першим почали обробляти люди? Складіть усне оповідання про те, як людина здогадалася використати цей метал. Уведіть у свою розповідь конкретних персонажів. Сформулюйте значення цієї події для еволюції людства.
  • 11. Собака — це вовк, який вирішив жити серед людей. Що, на вашу думку, спонукало його до цього? Яка користь була від цього людям?
скачать dle 11.0фильмы бесплатно
 

Коментарі (0)

Додавання коментаря

  • оновити, якщо не видно коду