Войти
Закрыть

Стародавня Індія

6 Клас , Всесвітня історія 6 клас Голованов (інтегрований курс) 2019

 

§ 16. Стародавня Індія

Установіть відповідність між поняттями та поясненнями.

  • 1. Кунжут
  • 2. Бавовник
  • 3. Предметні гроші
  • 4. Залізний вік
  • а) предмети, що позначають вартість товару, підлягають обміну одні на одні й на будь-який товар (камінці, рідкісні мушлі, шкури тварин, худоба, зерно тощо)
  • б) трав'яниста рослина, з насіння якої виробляють олію
  • в) історичний період у межах 1200-700 рр. до н. е.
  • г) рослина з насінням, вкритим пухнастим волокном, з якого виробляють пряжу

1. Природно-географічні умови Індії

Земля на півострові Індостан майже всюди рівнинна, багата на родовища міді й заліза. Її зрошують дві великі ріки, що називаються Інд і Ганг. Їхні долини розташовані на північному заході та північному сході півострова. Територія Індії взагалі густо помережена невеликими річками (Годоварі, Нормада та ін.).

Клімат у цій країні дуже сухий на північному заході й теплий та вологий на півдні, оскільки високі Гімалайські гори стримують натиск північних вітрів.

У заболочених річкових долинах Індії — густі зарості дерев'янистих рослин — джунглі. Тут завжди водилося чимало хижих тварин — вовків, ведмедів, тигрів, пантер, отруйних змій, комах тощо. Дуже вдало змалював природу джунглів, повадки її мешканців знаний англійський письменник Дж. Р. Кіплінг у «Книзі джунглів».

Першими ж цей світ чарівної та щедрої природи освоїли землероби.

2. Найдавніша цивілізація в долині Інду

Руїни Мохенджо-Даро

На північному заході півострова Індостан у долині великої ріки Інд у ІІІ тис. до н. е. утворилася міська цивілізація з розвиненими ремеслами, торгівлею, містами.

Корінне населення Індії називають дравідами, від них походить назва періоду історії Індії — дравідійський. Дравіди були землеробами й скотарями, вирощували пшеницю, ячмінь, кунжут, дині, фініки, бавовник. Тут жили та працювали перші у світі ткачі та прядильники. Скотарі розводили овець, свиней, буйволів, приручили слонів.

Археологи знайшли в долині Інду залишки величезних міст — Мохенджо-Даро, Хараппа, Рупар, Рангур. У центрі міст, на платформах, складених з обпаленої цегли, містилися квартали багатіїв. Посеред Мохенджо-Даро знайдено велику священну купальню, що була призначена для купання й обрядового омивання. Крім цього, місто мало мережу водопостачання та каналізацію.

ІНДСЬКА ЦИВІЛІЗАЦІЯ — інша назва — хараппська, за назвою міста Хараппа.

САНСКРИТ — літературна давньоарійська мова, яку використовували в Стародавній Індії.

Цивілізація була названа індською на честь ріки Інд. Вона мала високий рівень культури й техніки. Була тут також своя система писемності, яку, на жаль, поки що не вдалося розшифрувати. Ремісники володіли мистецтвом обробки міді та бронзи, виготовляли вишуканий глиняний посуд, у величезних глиняних глеках і діжках зберігали вино, олію та зерно. Індська цивілізація належить до типу цивілізацій річкових долин, як і єгипетська та шумерська.

3. Прихід аріїв. Ведійська цивілізація

Коли в XV ст. до н. е. з Іранського нагір'я в долину Інду спустились арійські переселенці-кочовики, вони побачили залишки квітучих міст. Археологи не можуть з'ясувати, чому загинула індська цивілізація, яка зникла в XIX-XVIII ст. до н. е.

Арії були об'єднані в союз дев'яти племен. Спілкувалися мовою санскрит. Вождь племені називався раджа. Головним було плем'я бхаратів. Вождем усього союзу був магараджа. Господарчий обмін перебував у них на рівні обмінної торгівлі. Вартість товарів арії вимірювали кількістю голів худоби.

ОБМІННА ТОРГІВЛЯ — обмін товарами через посередництво предметних грошей.

ВЕДИ — найдавніші пам'ятки арійської релігійної літератури.

Завдяки назві цих текстів цивілізацію аріїв називають ведійською.

Арії ввібрали надбання індської міської цивілізації, звичаї та культуру, заняття землеробством тощо. Через певний час серед аріїв, які жили в долині Гангу, утворилася державність. Місцеві раджі стали правителями держав, поступово перетворивши свою владу на спадкову. Общинний уклад аріїв робив почесним землеробство — заняття «благородних» (так називали себе арії). Здебільшого землероби вирощували рис, збираючи три-чотири врожаї на рік. Корінним жителям влада забороняла обробляти землю. Вони були приречені жити за межами поселень, наймитувати або заробляти ремеслом.

Безправних людей проживало більше, ніж вільних. Через це общини аріїв мали переважно військову організацію: для того, щоб утримувати в покорі корінне населення.

Найдавнішими джерелами наших знань з історії Стародавньої Індії є «Веди» — збірка священних гімнів, наспівувань жертовних молитов. Це слово споріднене старослов'янському «відати», тобто знати. Як свідчать дослідники, найдавніша збірка літературних текстів — Ригведа створена на півночі Стародавньої Індії.

4. Господарське та повсякденне життя

Наприкінці ІІ тис. до н. е. в суспільстві аріїв поступово відбувся перехід до залізного віку. Поширення залізних знарядь праці дало змогу збільшити площу орних земель. Цьому сприяло й осушування одних земель і зрошування інших. У долині Гангу розвинулося господарство, поширилося ремесло. Тут, як і в долині Інду тисячу років тому, поставали гарні міста, утворилася висока культура.

До приходу в Індію арії були кочовими скотарськими племенами, тому головним багатством вважали велику рогату худобу. Нею і розраховувалися, бо гроші ще не були винайдені, тобто побутувала обмінна торгівля. Про таку форму торгівлі ви вже дізналися, вивчаючи первіснообщинний лад.

Ступа (споруда для зберігання релігійних цінностей) і ворота в м. Санчі

На нових землях арії перейшли до осілого господарювання, ставши землеробами. Корінне населення було частково знищене чи перетворене на рабів і слуг. Для правителів споруджували нові міста-резиденції, захищені земляними валами та дерев'яними огорожами. Але порівняно з містами, у яких колись жило корінне населення, резиденції були простими та скромними. Арії застосовували нові способи виробництва, бронзову зброю та бойові колісниці.

Рабами розпоряджалися як майном, ними ставали бранці-полонені. У рабство могли потрапити також збіднілі селяни. Траплялося, що незаможні сім'ї продавали в рабство своїх дітей. Ще давалися взнаки відголоски первіснообщинного ладу. Важливе місце посідала община, як і в інших суспільствах Стародавнього Сходу. Але держава склалася тут не у вигляді союзу общин, як у Межиріччі, а була союзом окремих князівств, створених із метою захисту від ворогів.

Зовнішня торгівля розвивалася краще за внутрішню. Це привело до встановлення загальної системи мір і ваги, розвитку грошей у вигляді карбованих монет, системи захисту торгових шляхів.

5. Держава Ашоки

Об'єднання аріїв у велику державу розпочалося при Чандрагупті з роду Маур'їв у IV ст. до н. е. і завершилось у III ст. до н. е. за правління його сина Ашоки. Опорою царя була армія. Давньогрецькі історики стверджували, що Чандрагупта мав військо, яке налічувало до 600 тис. піших воїнів і до 30 тис. кіннотників. Сучасні вчені схиляються до думки, що кількість воїнів-аріїв дуже завищена. Для державних потреб і утримання армії цар збирав великі податки з населення — одну шосту частину врожаю.

Державною релігією в царстві Ашоки став буддизм (одна з найдавніших світових релігій), який переконував віруючих у необхідності коритися владі, бути шанобливим до сильного, уникати гріха, дбати про чистоту думок. І все ж сильну державу Ашока не створив.

Після його смерті почався розпад царства. У 180 р. до н. е. останнього правителя з династії Маур'їв вбили під час заколоту.

Після цього утворилася Кушанська імперія, велика, але нестійка та неоднорідна за територіями й народами, які її населяли. Після нетривалого існування цієї імперії Індію об'єднала династія Гуптів. Ця династія зафіксована в історії завдяки тому, що всі її правителі були мудрими й далекоглядними, високої культури та освіти. Добу правління Гуптів історики вважають часом розквіту культури, особливо науки і мистецтва. Але після війни проти гунів, яка тривала 70 років, імперія Гуптів виснажилася й розпалася на безліч дрібних царств.

1. Назва річки, від якої походить назва цивілізації в Індії. 2. Густі, заболочені вічнозелені ліси. 3. Корінне населення давньої Індії. 4. Правитель держави в Індії з роду Маур'їв. 5. Давньоарійська мова. 6. Хижа тварина родини котячих, мешканець джунглів. 7. Одна з двох найбільших річок Індії. 8. Володар князівства.

  • 1. Розкажіть про природу Стародавньої Індії.
  • 2. Яка цивілізація в Індії була найдавнішою? Який народ її заснував?
  • 3. Охарактеризуйте індську цивілізацію.
  • 4. Назвіть найвідоміших правителів Індії.
  • 5. Укажіть на картосхемі найбільші центри індської цивілізації, напрямок переселення арійських племен до Індії, терени держави Маур'їв.
  • 6. Чому найдавніші цивілізації утворилися в долинах великих річок?
  • 7. Розгадайте кросворд у зошиті. Визначіть слово у виділеному рядку.
скачать dle 11.0фильмы бесплатно
 

Коментарі (0)

Додавання коментаря

  • оновити, якщо не видно коду