Войти
Закрыть

Природні умови Італії та виникнення міста Рима

6 Клас , Всесвітня історія 6 клас Мороз (інтегрований курс) 2019

 

§ 40. Природні умови Італії та виникнення міста Рима

1. У чому особливість природних умов Стародавньої Італії?

ПРАКТИЧНА РОБОТА!

За допомогою карти визначте, які народи в стародавні віки заселяли Апеннінський півострів. Опишіть, де вони проживали (у якій частині Апеннінського півострова, біля яких річок чи узбережжя тощо).

На захід від Балкан лежить півострів, схожий на чобіток. Цей півострів називають Апеннінським за назвою невисоких Апеннінських гір, які простяглися уздовж півострова. А ще давні греки називали його Італією. Із заходу півострів омиває Тірренське море, зі сходу - Адріатичне, з півдня - Іонічне. Усі вони є частинами Середземного моря.

Від північних вітрів півострів захищають високі засніжені гори - Альпи. Їх називають «стіною Італії». Тому клімат переважно м’який і теплий (середземноморський): сухе й спекотне літо, тепла зима. Заморозки й сніг бувають рідко. Дощів випадає більше, ніж у Греції (найбільше - взимку).

Природні умови півострова сприяли ранньому заселенню берегової смуги, тож тут здавна виникали селища і міста. На узбережжях та в гірських долинах ґрунти дуже родючі. З давніх-давен тут займалися землеробством та розводили велику рогату худобу, свиней, коней, овець, кіз.

2. Коли і як виникло місто Рим?

У пониззі річки Тибр унаслідок об’єднання окремих поселень виникло місто Рим. За легендою, його заснували 21 квітня 753 р. до н. е. (день свята богині пастухів Палес) брати Ромул і Рем. Саме від цієї дати римляни вели своє літочислення.

Рим стояв на семи пагорбах. Найвідоміші з них - Палатин, Авентин і Капітолій. Раніше за інші було заселено Палатинський пагорб на березі річки Тибр. Він став із часом найпочеснішим місцем, де селилися багаті та знатні люди. Трохи пізніше був заселений Авентин. На ньому здебільшого жили люди прості. Найвищий з римських пагорбів - Капітолій. Там було збудовано фортецю та головний храм міста, присвячений богу Юпітеру. Інші римські пагорби називалися Квіринал, Вімінал, Есквілін і Целій.

Капітолійський пагорб у Римі з храмом Юпітера (художня реконструкція)

Між пагорбами було величезне болото. Римляни осушили його і влаштували ринкову площу (форум).

ПРАКТИЧНА РОБОТА

Позначте на контурній карті: а) географічні назви, виділені в підручнику курсивом; б) народи, які населяли Апеннінський півострів у давнину; в) місто Рим; г) грецькі міста-колонії.

3. Яким був суспільний лад Риму в найдавніші часи?

Понад два століття, із 753 до 510 рр. до н. е., Римом правили царі, яких вибирав народ. Першим римським царем, згідно з переказами, був Ромул. Цар у Римі був одночасно полководцем, суддею і головним жерцем міста. Тому цей період в історії Риму називають «царським».

• Працюймо в парі!

Які верстви населення були в Римі в царський період? Порівняйте їхнє становище в суспільстві.

Важливі для всіх мешканців міста рішення (зокрема про оголошення війни, укладення миру, вибори нового царя) приймалися римлянами на народних зборах. Рішення народних зборів мав затвердити сенат, що в перекладі означає «рада старійшин». Члени його - сенатори - призначалися довічно і користувалися великою пошаною. Сенат разом із царем затверджували або відхиляли рішення народних зборів.

Сенат - (лат. Senatus - рада старійшин), один з найвищих державних органів у Стародавньому Римі. У царську добу - рада старійшин патриціанських родів.

У царський період римляни жили великими родовими общинами - фаміліями. Нащадків найдавніших жителів Рима (корінне населення), які входили до родових общин, називали патриціями (від латинського слова «патер» - батько), тобто «нащадки батьків». Вони пишалися тим, що їхні предки були засновниками міста. Поступово патриції перетворилися на привілейовану верству населення.

Патриції - нащадки найдавніших, корінних жителів Риму. З часом до патриціїв почали відносити лише родову знать.

Крім патриціїв, у Римі були ще плебеї. Ці люди та їхні нащадки переселилися до Рима з інших місць. Вони не входили до римської общини й, очевидно, жили спочатку за міською межею, на Авентині. Плебеї були вільними людьми, але, на відміну від патриціїв, не мали громадянських прав: вони не брали участі в народних зборах, не служили у війську, навіть шлюби їх з патриціями вважалися незаконними.

Плебеї - незнатне, вільне населення Риму, яке не входило в патриціанську общину і в ранній період історії Риму не мало громадянських прав.

Утім, плебеї не мирилися зі своїм становищем, а вели мирну боротьбу за свої громадянські права. На той час вони становили більшу частину трудового люду Риму. У їхніх руках зосереджувалась майже вся римська торгівля, ремесла. Були випадки, коли вони на знак протесту покидали межі Рима разом зі своїми сім’ями. Назрівав громадянський вибух.

4. Яку реформу провів Сервій Туллій?

Шостий цар Риму Сервій Туллій у VI ст. до н. е. здійснив важливу реформу, за якою плебеї були допущені до служби у війську і відповідно одержали певні громадянські права: брати участь у народних зборах, займати виборні посади (щоправда, не всі), брати участь у розподілі державних і захоплених земель тощо. Відповідно до реформи, голосування відбувалося вже не за родами, а в межах новостворених територіальних округів.

Сервій Туллій, як і Солон в Афінах, поділив усе вільне населення Риму (і патриціїв, і плебеїв) на п’ять майнових розрядів залежно від рівня доходів. Водночас до уваги бралося не будь-яке майно, а земля.

Сервій Туллій (гравюра XVI ст.)

Кожен розряд повинен був виставити певну кількість воїнів. Багатші громадяни (переважно це були патриції) виставляли більше воїнів. Відповідно вони мали більше голосів на народних зборах і могли завжди домовитися між собою.

Громадяни, які не увійшли ні в один із п'яти розрядів, називалися пролетарями, тобто «неімущими» (лат. Pro - «потомство». оскільки, окрім дітей, у них нічого не було). У результаті цієї реформи виникають нові відносини, а саме: відбувається перехід від родоплемінних відносин до державну формі поліса. До початку V cт. до н. е. Рим перетворився на громадянську общину - поліс.

• Працюймо разом!

Порівняйте реформи Сервілія Туллія в Римі та Солона в Афінах. Що у них було спільного, а що - відмінного?

5. За що римляни вигнали Тарквінія Гордого?

Останнім, сьомим, римським царем був Тарквіній Гордий. Він захопив владу силоміць: за допомогою невдоволених патриціїв скинув та вбив попереднього царя. Правив Тарквіній деспотично - не рахувався з думкою сенату, вдавався до страт, вигнань. Його постійно супроводжували охоронці. Проте з часом чаша терпіння римлян переповнилась. Вони вигнали царя з Рима разом із сім’єю в Етрурію, звідки ті й походили родом. Відбулася ця подія 509 р. до н. е.

Тарквіній Гордий

Римляни поклялися ніколи більше не терпіти над собою царської влади. Спроба етрусків силою відновити владу Тарквінія закінчилася невдачею. Так завершився в Римі царський період.

ПЕРЕВІРТЕ ЗАСВОЄНЕ НА УРОЦІ

ЗНАЮ

  • 1. Які народи заселяли Давню Італію?
  • 2. Де й коли виникло місто Рим?

РОЗУМІЮ

  • 1. Опишіть природні умови Італії. Яким заняттям населення вони сприяли?
  • 2. Як ви розумієте поняття: «патриції», «плебеї» і «сенат»?
  • 3. Хто та як управляв Римом за найдавніших часів?

ВМІЮ

  • 1. Порівняйте устрій римського суспільства після реформи Сервія Туллія з давньогрецьким часів Солона.
  • 2. Від якого року римляни вели своє літочислення? Подумайте, як відповів би римлянин на запитання: «У якому році проголошено Римську республіку?»; «У якому році відбулася Марафонська битва?».

ВИСЛОВЛЮЮ ДУМКУ

  • Після реформи Сервія Туллія правове становище людини в суспільстві стало визначатися не за походженням чи знатністю, а за майновим станом. Багато римлян визнавали такий порядок справедливим, вважаючи, що чим більшим є внесок людини у захист батьківщини, тим ширшими повинні бути її громадянські права. Чи згодні ви з такою думкою?

ЗВ’ЯЗОК ІЗ СУЧАСНІСТЮ

За допомогою довідкової літератури чи Інтернету дізнайтеся, у яких сучасних державах є такий державний орган, як сенат. Які його повноваження? Чи подібні вони до повноважень сенату в Римі царського періоду?

Легенда про заснування Рима

http://bit.ly/30U7J7D

скачать dle 11.0фильмы бесплатно
 
Даний матеріал відноситься до підручника "Всесвітня історія 6 клас Мороз (інтегрований курс) 2019", створено завдяки МІНІСТЕРСТУ ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ (МОН)

Коментарі (0)

Додавання коментаря

  • оновити, якщо не видно коду