Войти
Закрыть

Розквіт і занепад Давньоєгипетської держави

6 Клас , Всесвітня історія 6 клас Сорочинська, Мартинюк (інтегрований курс) 2019

 

§ 10. Розквіт і занепад Давньоєгипетської держави

Після вивчення матеріалу параграфа ви зможете:

• характеризувати зміни в Стародавньому Єгипеті у період розквіту;

• визначати напрямки завойовницьких походів фараонів доби Нового царства;

• пояснювати причини занепаду Стародавнього Єгипту.

Пригадайте:

1. Які основні верстви єгипетського суспільства?

2. Якою була структура єгипетського війська?

1. Від Давнього до Нового царства

Фараони Давнього царства, щоб домогтися прихильності жерців і показати свою велич, щедро роздавали землі храмам і знаті. Із часом окремі номархи не поступалися багатством перед фараонами і прагнули самостійної влади. Влада фараонів ослабла. Колись всемогутні володарі Єгипту гинули від змов. Таким чином, лише у 2173 р. до н.е. протягом 70 днів у Єгипті змінилося 70 фараонів. У державі запанувало безладдя. Занепали іригаційні споруди, квітучі лани перетворилися на хащі й болота. Вирували голод і хвороби. Знедолене населення повставало.

Минуло майже 200 років, перш ніж єгиптянам вдалося знову об’єднати країну і відновити сильну владу фараонів.

З правління Ментухотепа II розпочалася доба Середнього царства, яка тривала 400 років. Проте Єгипетська держава не була міцною. Окремі номи час від часу висловлювали непокору фараонам. Тому, коли в Єгипет вдерлися кочові племена гіксосів із Аравійського півострова, фараони не змогли протистояти навалі. У середині XVII ст. до н.е. їм вдалося поширити владу майже на всю країну (крім Фів) і заснувати власні династії правителів Єгипту. Гіксоси панували у країні понад 100 років.

Єгипетські фараони, які зберегли свою владу у Фівах, вели з гіксосами тривалу боротьбу, яка закінчилася перемогою єгиптян. На трон зійшов Яхмос І (1552-1527 рр. до н.е.). Із його правління розпочався період Нового царства (1552-1069 рр. до н.е.).

Ментухотеп II

2. Перетворення Єгипту на могутню державу

Фараон Яхмос І правив протягом 25 років. За цей час йому вдалося об’єднати під своєю владою звільнену від гіксосів країну. Його успішні військові походи поклали початок перетворенню Єгипту на могутню «світову державу».

Період Нового царства був позначений правлінням фараонів, які лишили помітний слід в історії країни. Про звершення цих царів свідчать величні монументи на їхню честь, збудовані по всьому Єгипту. Поряд з чоловіками на єгипетський трон сходили і жінки. Могутньою правителькою була «перша серед найвродливіших» — цариця Хатшепсут (1490-1468 рр. до н.е.). Ставши регенткою (тимчасовим правителем) при малолітньому синові — Тутмосі III, вона царювала 21 рік. Хатшепсут прославилась припиненням воєн, будівництвом храмів та організацією морської експедиції за парфумами у глиб Африканського континенту.

Хатшепсут

Тутмос III (1490-1436 рр. до н.е.), що взяв владу до своїх рук після смерті матері, навпаки, був великим воїном. За його правління були здійснені найбільші завоювання.

Найвизначнішою його перемогою стала битва при Мегіддо над ханаанськими царями. Його успішні військові походи перетворили Єгипет на одну з наймогутніших держав стародавнього світу. Тутмос, а згодом — його нащадки завоювали сусідні країни: Палестину, Сирію, Фінікію, Нубію.

3. Реформа Ехнатона

У військових походах висунулась нова знать. Вона вийшла з хоробрих військових ватажків, відданих фараону. За вірну службу фараон дарував їм землю, рабів, ділився награбованим багатством. За походженням вони були прості люди. Це викликало невдоволення старої знаті та жерців. Адже ті втрачали свій вплив на фараона й справи країни.

Аби здолати опір старої знаті і жерців, фараон Аменхотеп IV (1353-1336 рр. до н.е.) здійснив реформи.

Аменхотеп IV вирішив змінити релігійні звичаї у суспільстві. Єгиптянам було наказано поклонятися єдиному богові в образі сонячного диска — Атонові. Фараон змінив своє ім’я на Ехнатон і переніс столицю з Фів до Ахетатона.

Нефертіті

Ехнатон став фараоном, коли йому виповнилося 17 років. Його батьками були цар Аменхотеп III та цариця Тія. Дружину Аменхотепа IV Нефертіті («прекрасна прийшла» — так перекладається її ім’я) вважали однією з найкрасивіших жінок Єгипту.

Проголошення єдиного бога особливо вороже зустріли жерці храмів бога Амона, якому найбільше поклонялися єгиптяни. Реформи Ехнатона не тільки позбавляли їх впливу на фараона і суспільство, а й прибутків від храмових господарств.

Єдиний культ Атона проіснував лише до смерті фараона.

Після смерті Аменхотепа IV жерці, прикриваючись ім’ям малолітнього фараона Тутанхамона, перенесли столицю назад до Фів, а ім’я царя-реформатора стерли з усіх написів.

Ехнатон

4. Війни Рамзеса II Великого з хетами

Рамзес II

Реформа, не підтримана населенням країни, знову ослабила владу фараона. Цим скористалися підкорені Єгиптом народи, які зробили спробу звільнитися, а також Хетська держава, котра намагалась забрати в Єгипту його володіння в Палестині та Сирії. Зрештою це призвело до тривалої війни між двома могутніми державами.

Хети — це індоєвропейські племена, які завоювали більшу частину Малої Азії і в XVII ст. до н.е. об’єдналися в Хетське царство. Хети раніше за інші народи стали використовувати залізо. Завдяки залізній зброї та обладункам вони змогли захопити значні території та наблизитися до володінь Єгипту.

Перше зіткнення з могутнім ворогом відбулося під час походу фараона Рамзеса II в Палестину.

Вирішальна битва між суперниками відбулася біля фортеці Кадешем, якою володіли хети. У вчених немає єдиної думки щодо того, коли це відбулося: 1300 р., 1286 р. чи 1275 р. до. н.е. і хто переміг.

Після битви під Кадешем війна між Єгиптом і хетами тривала ще 18 років. Рамзесу II вдалося укласти мир, за яким монархи обох країн не лише припиняли війну, а й зобов’язувалися допомагати один одному. Невдовзі хетів завоювали «народи моря», які завдали удару і по Єгипту.

Рамзеса II (1304-1236 або 1289-1224 рр. до н.е). називають єгипетським велетнем, оскільки зріст царя становив 2 м 10 см. Він прожив 90 років, 65 з яких був фараоном Єгипту. Він особисто брав участь у битвах, проявляючи чудеса мужності і сили. Рамзес не тільки воював, а й збудував нову столицю. Своє ім’я він увічнив у багатьох написах і декількох тисячах гігантських скульптур. У Карнаку було зведено один з найбільших храмів давнини.

З угоди єгипетського фараона Рамзеса II із царем хетів 1278 р. до н.е.

«Хай буде прекрасний мир і братство між дітьми дітей великого царя Хетів і Рамзеса, величного царя Єгипту. Єгипет і країна Хетів хай живуть, подібно до нас, у мирі й братстві на всі часи... Якщо піде який-небудь ворог проти володінь Рамзеса, то хай Рамзес скаже величному царю Хетів: іди зі мною проти нього з усіма твоїми силами... Якщо Рамзес розгнівається на своїх рабів, коли вони піднімуть повстання, і піде приборкувати його, то разом з ним повинен піти і цар Хетів... Усе написане на срібній дошці тисяча богів та богинь країни Хетів зобов’язуються виконувати стосовно до тисячі богів та богинь Єгипту. Вони є свідками моїх слів».

Запитання до документа

  • Які зобов’язання мали Рамзес II і цар хетів за умовами миру?

5. Занепад держави

Близько 1069 р. до н.е. держава знову розпалася на дві частини — Верхній і Нижній Єгипет. Між їхніми правителями точилася запекла боротьба за панування над усією територією Єгипту. Це стало початком занепаду держави. Із півдня сунули ефіопи, із заходу — лівійці. Ослаблену країну спочатку захопили ассирійці, а згодом — перси.

У 332 р. до н.е. Єгипет потрапив під владу Александра Македонського, одного з наймогутніших правителів стародавнього світу. Намісником у підкорену країну був призначений Птолемей, полководець Александра Македонського. Він і заснував останню династію царів Єгипту.

У 51-30 рр. до н.е. країною правила найвідоміша представниця цієї династії — Клеопатра VII. Цариця розраховувала на відродження могутності держави, але її мріям не судилося здійснитися, бо Єгипет захопили римляни — нові володарі Середземномор’я.

До 395 р. н.е. країна лишалася римською провінцією. У VII ст. н.е. її завоювали араби, які остаточно змінили звичаї, традиції, культуру та релігію Єгипту.

Перевірте, як ви запам’ятали

  • 1. Які єгипетські фараони відзначилися завойовницькими походами?
  • 2. Куди були спрямовані походи єгипетських царів?
  • 3. За часів правління якого фараона Єгипет досягнув найбільшого розширення?
  • 4. У чому суть релігійної реформи Ехнатона?
  • 5. Який фараон уславився у битві при Кадеші?

Подумайте і дайте відповідь

  • 6. Чим було зумовлено занепад Давнього і Середнього царств?
  • 7. Які причини зміцнення Стародавнього Єгипту у період Нового царства?
  • 8. Чому релігійна реформа Ехнатона викликала спротив жреців і знаті?

Виконайте завдання

  • 9. Обговоріть у групах. Фараони - яскраві представники династій Нового царства.
  • 10. Складіть розповідь на тему: «Єгипетське військо у поході».

Завдання для допитливих

  • 11. Що давало можливість єгипетським фараонам Нового царства здійснювати завойовницькі війни?
скачать dle 11.0фильмы бесплатно
 

Коментарі (0)

Додавання коментаря

  • оновити, якщо не видно коду