Войти
Закрыть

Мінойська (Критська) і Мікенська (Ахейська) палацові цивілізації

6 Клас , Всесвітня історія 6 клас Сорочинська, Мартинюк (інтегрований курс) 2019

 

§ 23. Мінойська (Критська) і Мікенська (Ахейська) палацові цивілізації

Після вивчення матеріалу параграфа ви зможете:

• дізнатися про найдавнішу історію Греції;

• розповідати, як були відкриті найдавніші цивілізації Греції;

• пояснювати, чому їх називають палацовими;

• визначати причини занепаду Мінойської і Мікенської цивілізацій.

Пригадайте:

1. Де розташована Греція?

2. Якими були основні заняття населення Стародавньої Греції?

1. Перекази про найдавнішу історію Греції

Значна частина грецьких міфів пов’язана з островом Крит. Це надихнуло вчених на пошук слідів, які б свідчили про розвиток у давнину цивілізації на цьому острові.

Зевс

Згідно з міфами, на Криті, у печері гори Дикта, народився головний бог греків — Зевс. Його мати Рея втекла сюди, рятуючи немовля від кровожерливого Кроноса, який поїдав своїх дітей, вбачаючи у них загрозу своїй владі на небі.

Інший міф розповідає, що саме на Крит приніс Зевс доньку фінікійського царя Європу, у яку закохався. Тут вона народила величному богові сина Міноса, майбутнього царя Криту. Але Мінос прогнівив богів, і вони покарали його народженням сина-чудовиська. Звали його Мінотавр, і мешкав він у величезному палаці-лабіринті, який збудував на Криті майстер Дедал. Жоден смертний, потрапивши у мереживо коридорів, не міг вийти з нього. Лише Тесею вдалося за допомогою нитки, яку дала йому дочка Міноса Аріадна, знайти вихід із лабіринту й перемогти чудовисько.

2. Археологічне відкриття Мінойської (палацової) цивілізації. Кносський палац

У 1900 р. на о. Крит приїхав англійський археолог Артур Джон Еване (1860-1941 рр.). Він зумів знайти підтвердження правдивості міфів. Вже через кілька тижнів розкопок дослідник здивував людство знахідкою руїн будівель, площа яких сягала 2,5 га. Це був Кносський царський палац з великою кількістю кімнат, залів (від 1500 до 2500 різних приміщень), де, можливо, й мешкав міфічний Мінотавр. Знайдена споруда — один із найбільших палаців Мінойської (Критської) цивілізації.

Відтворені Евансом з руїн фрагменти Кносського палацу

Який народ заснував цю цивілізацію, залишається таємницею. Вчені називають їх мінойцями, за ім’ям царя Міноса.

Так званий «Трон короля» з Кносського палацу. Відновлені фрески з грифонами

Загальна площа палацу сягала 16 тис. м2. Приміщення розташовувалися так, що людина, яка не була обізнана з їх планом, легко могла заблукати.

3. Розквіт і занепад Мінойської цивілізації

Більшість населення Криту становили землероби, скотарі та рибалки. Вони обробляли землю, розводили худобу, освоювали неосяжні простори Середземного моря. Острів славився своїми ремісниками. Вони вміло обробляли дерево, камінь, бронзу, дорогоцінні метали, знали гончарний круг та ткацтво.

Мінойська цивілізація виникла на межі IV—III тис. до н.е. На східному узбережжі з’явилося кілька поселень, які поступово перетворилися на міста. З часом вони стали першими в Європі містами-державами. Наприкінці III тис. до н.е. на Криті було збудовано перші палаци.

Наймогутнішим містом-державою був Кносс. Від нього через увесь острів проклали широкі дороги, які пов’язували з іншими меншими містами — Фестом, Гурнією тощо. Згодом міста-держави об’єдналися навколо Кносса. На Криті утворилася єдина держава, у якій володарював кносський цар. Він одночасно був і верховним жерцем.

Фестський диск

Ознакою цивілізованості жителів острова було письмо. Під час розкопок палаців знайдено тисячі табличок із давніми написами. Спочатку критяни, як і інші давні народи, писали ієрогліфами. Прикладом такого письма є Фестський диск, виготовлений із глини. На двох його боках витиснено 242 ієрогліфи, що донині не розшифровані. Згодом виникло два види письма, їх учені називають лінійним письмом «А» (XVIII ст. до н.е.) і «Б» (XIV ст. до н.е.). Перше так і залишилося нерозшифрованим.

Правителі Криту мали могутній флот. Кораблі контролювали морські простори, торгівлю, надійно захищаючи острів. Жителі Криту розселилися на Балканах та островах Середземномор’я. Розквіт Мінойської палацової цивілізації припав на середину II тис. до н.е. Критська держава не поступалася перед Єгиптом і Вавилоном та вважалася однією з найсильніших держав світу.

Але сталося щось загадкове — в один і той самий час на руїни перетворилися Кносс, Фест, Гурнія та інші міста. Усе, що створювалося зусиллями жителів острова століттями, раптом припинило своє існування. Цивілізація на острові Крит зникла близько 1400 р. до н.е. Можливо, причиною загибелі Мінойської палацової цивілізації був землетрус або виверження вулкана, а може, страшна навала ворогів. Вчені й донині не мають однозначної відповіді на це запитання.

4. Перекази про ахейців

Джерелом знань про Мікенську (Ахейську) цивілізацію теж стали міфи й легенди давніх греків. Так, міф про аргонавтів (тих, що пливуть на кораблі «Арго»), хоч і не називає їх ахейцями, розповідає про подорож за золотим руном до Колхіди онука бога вітрів Еола — героя Ясона та його товаришів. З допомогою богів та дочки царя цієї країни Медеї герой зміг пройти випробування — запрягти міднорогих биків, засіяти поле зубами дракона та здолати воїнів, які виростали з них, перехитрити дракона. Винагородою йому було золоте руно, яке він після багатьох пригод привіз до Еллади.

Входження троянського коня (фрагмент з картини Джованні Доменіко Тьеполо, 1773)

Міф про Троянську війну вже безпосередньо вказує на ахейців, які воювали з троянцями. Приводом до воєнного конфлікту стало викрадення сином царя Трої — Парісом дружини царя міста Спарти — Єлени. Довго ахейці, очолювані царем Мікен Агамемноном, намагалися взяти Трою, але їм це не вдавалося. Тоді цар острова Ітаки Одіссей запропонував перехитрити троянців. Було споруджено велетенського дерев’яного коня, порожнього всередині. Ахейці сіли в кораблі, вдаючи, що відступають. Троянці зраділи закінченню війни. Вони вийшли за мури міста, де їх зустрів один з ахейських воїнів, який пояснив, що кінь є подарунком богині Афіни. Троянці повірили йому й затягли споруду до міста. Уночі, коли жителі спали, з коня на землю спустилися Одіссей та 30 найкращих ахейських воїнів і відчинили ворота для решти війська. Так було захоплено Трою та повернуто до Спарти царицю Єлену.

У напівказкову оповідь повірив німецький археолог Генріх Шліман, який присвятив своє життя пошукам міфічного, як тоді вважали, міста Трої.

5. Археологічні відкриття Мікенської (Ахейської) цивілізації

У 1870 р. Г. Шліман знайшов та дослідив руїни давньої Трої на півострові Мала Азія (територія сучасної Туреччини). Він розкопав могутні мури міст, що в різний час існували тут.

Дослідження археолога допомогли описати давньогрецькі міста та палаци правителів і довели наявність високорозвинутої Ахейської цивілізації.

Палац царів Мікен розташовувався на акрополі, який захищали міцні мури. Головним входом до нього слугували «Левові ворота». Вони символізували могутність Мікенської держави.

«Левові ворота»

Акрополь (у перекладі з грец. — «верхнє місто») — підвищена та укріплена частина давньогрецького міста, яка слугувала фортецею та притулком для населення на час війни, тут були храми найвеличніших грецьких богів.

Шліман знайшов та дослідив також дев’ять гробниць. Найвідомішою з них є «Скарбниця Атрея».

Найбільш знаною маскою з колекції Шлімана стала «маска Агамемнона». Вона доводить, що давні греки — суворі воїни — високо цінували прекрасне, а їхні майстри могли передати характер людини у мистецьких витворах.

Вхід у скарбницю Атрел

6. Розквіт і занепад Ахейської палацової цивілізації. Троянська війна

Давня цивілізація з центром у Мікенах була створена прийшлими племенами — ахейцями. Вони з’явилися на Балканському півострові у XXI ст. до н.е. Рівень їхнього економічного і політичного розвитку на той час був нижчим, аніж у місцевого населення. Ахейці одягалися в грубий одяг із вовни, виготовляли простий глиняний посуд і зброю з бронзи. Згодом вони багато чого навчилися у місцевих племен: вирощувати виноград і оливки, будувати кораблі й виготовляти якісну кераміку, зводити будівлі з каменю.

Місто Мікени ахейці заснували у XIX ст. до н.е. Скориставшись катастрофою, вони підкорили о. Крит і вивезли звідти не лише предмети мистецтва, а й найкращих критських майстрів. І вже через 100 років новий палац у Мікенах був прикрашений фресками у критському стилі. На цій підставі, а ще й тому, що палац мікенського царя, так само як і критський, був центром, навколо якого зосереджувалось усе життя міста, цивілізацію назвали палацовою.

У XV ст. до н.е. Мікени досягли найвищого розквіту й перетворилися на найбільший політичний, економічний та культурний центр Еллади. Тоді ж ахейці почали активно освоювати простори Середземномор’я та Малої Азії. Під час подорожей вони ознайомилися з фінікійською та єгипетською культурами та запозичили у цих народів любов до знань і книг.

У цей час виникають десятки нових міст, серед яких Фіви й Афіни. Так само, як і Мікени, вони мали укріплення, акрополі та палаци.

Близько XIV ст. до н.е. було засновано Трою. Вчені вважають, що в першій половині XIII ст. до н.е. місто було зруйноване могутнім землетрусом. Але на цьому біди багатої Трої не закінчилися. Близько 1270 р. до н.е. царі грецьких міст-держав на чолі з мікенським царем Агамемноном розпочали тривалу війну проти неї. За свідченням Гомера, вона тривала 10 років. Тому можна припустити, що війна закінчилася близько 1260 р. до н.е. Підтверджують це й археологи, які доводять, що в цей час Троя перебувала в тривалій облозі. Війна закінчилася поразкою царя Трої Пріама.

Гробниці в Мікенах

Після перемоги над Троєю Мікени починають втрачати свій вплив на ахейські міста-держави. їхній союз розпадається. Ослабленням роз’єднаних ахейських держав скористалися дорійці — племена, що постійно загрожували їхнім кордонам. У середині XII ст. до н.е. вони захопили територію Греції. Племена дорійців не знали, що таке державний устрій, у них не було писемності, але вони вміли обробляти залізо й виготовляти з нього зброю та мали добре організовану армію.

На відміну від ахейців, дорійці не переймали культуру завойованих, а нищили її. Захоплені квітучі міста ахейців були зруйновані. Усі досягнення Ахейської палацової цивілізації були втрачені, а розвиток Греції було відкинуто на століття назад.

Перевірте, як ви запам’ятали

  • 1. Хто і коли віднайшов Мінойську і Мікенську цивілізації?
  • 2. Назвіть особливості побудови Мінойського палацу. Чому Кносський палац порівнюють із лабіринтом?
  • 3. Що було основою могутності мінойських царів?
  • 4. Назвіть час розквіту й час занепаду цивілізації острова Крит. Які головні заняття мешканців Криту?
  • 5. Які ймовірні причини загибелі Мінойської цивілізації?
  • 6. Які племена заснували Мікенську цивілізацію?
  • 7. На який час припадають розквіт і занепад Мікенської цивілізації?
  • 8. Коли тривала Троянська війна? Завдяки чому грекам вдалося перемогти троянців?

Поміркуйте і дайте відповідь

  • 9. Археологи виявили, що поселення на Стародавньому Криті не мали оборонних стін. Подумайте чому.
  • 10. Як історія Мікенської і Мінойської цивілізацій відображена у грецьких міфах?
  • 11. Про що свідчать могутні укріплення міст ахейців?

Виконайте завдання

  • 12. Обговоріть у групах. Чи можна вважати міфи історичними джерелами?
  • 13. Складіть схему управління ахейських міст-палаців.

Завдання для допитливих

  • 14. Які риси Мінойської цивілізації були сприйняті Мікенською цивілізацією?
  • 15. Чому дорійці змогли перемогти цивілізованих ахейців?

ПРАКТИЧНЕ ЗАНЯТТЯ

Давньогрецьке суспільство за поемами Гомера (Греція в «темні віки» (ХІ-ІХ ст. до н.е.)

скачать dle 11.0фильмы бесплатно
 

Коментарі (0)

Додавання коментаря

  • оновити, якщо не видно коду