Войти
Закрыть

Мистецтво та світосприйняття первісних людей

6 Клас , Всесвітня історія 6 клас Мороз (інтегрований курс) 2019

 

§ 5. Мистецтво та світосприйняття первісних людей

Довгий час вважали, що первісні люди були грубими та агресивними, тобто дикунами. Проте знахідки археологів спростували цю думку. Адже вони засвідчили, що первісні люди творили мистецтво, вірили у божеств.

1. Що нам відомо про мистецтво первісних людей?

Нині відомі малюнки первісних людей у Європі, Азії, Африці та Австралії, більшість із них - на стінах та стелях глибоких печер. Лише в Європі знайдено близько 200 печер з такими малюнками. Уявіть, як первісні митці працювали там при світлі смолоскипів, користуючись спеціальними драбинами. В основному вони зображували звірів та сцени полювання на них. Первісні художники вміли передавати на малюнках звички і рухи тварин: швидкий біг коня, лева перед стрибком, лють пораненої тварини тощо.

• Працюймо в парі!

Про що ми можемо дізнатися з творів первісного мистецтва?

Наскельні малюнки з печери Альтаміра

Як же малювали первісні люди? Давні художники фарби робили із вохри, марганцевих руд та інших мінералів. Їх розтирали в порошок, змішували з тваринним жиром і отримували таким чином стійку фарбу. Малювали вони пальцями або щіточкою з волосся, вмочуючи їх у фарбу. Кольори малюнків збереглися навіть через тисячоліття.

• Працюймо разом!

Розгляньте ілюстрації, присвячені первісному мистецтву. Дайте відповіді на такі запитання: Кого і чому зображували первісні митці? Якими засобами вони користувались?

Розпис стін печери Фон-де-Гом, південно-західна Франція (сучасна реконструкція, Charles Robert Knight, American Museum of Natural History)

Статуетка, вирізана первісною людиною з бивня мамонта. Її вік понад 25 тисяч років

Археологи під час розкопок знаходять також статуетки, зроблені первісними людьми. З кісток мамонта чи рогу північного оленя вони вирізали фігурки людей та різних тварин.

Важливим видом первісного мистецтва були пісні й танці, які звичайно виконувались перед полюванням чи військовим походом. Первісні люди створювали також музичні інструменти: тріскачки, барабани, флейти, сопілки (кістяні трубочки з отворами), брязкальця. Музика супроводжувала танці, у яких відтворювались подвиги хоробрих воїнів, мисливців тощо.

2. Яким було світосприйняття первісних людей?

Людина завжди прагнула зрозуміти, як саме влаштоване довкілля, чому і як відбуваються певні події та явища. І первісні люди не виняток. Вони сприймали навколишній світ - небо, землю, сонце, дерева, воду, тварин - як живий організм, а людину - як його частку.

• Працюймо з текстом підручника!

Визначте, що таке релігійні вірування. Якими були вірування первісних людей?

У первісних людей виникають релігійні вірування. Вони вважали, що природою та їхнім життям управляють певні надприродні сили. Їх називали духами. Вважалося, що деякі духи є добрими до людини й допомагають їй, інші - ворожими, що можуть заподіяти лихо. Проте і людина може вплинути на духів. Для цього здійснювали певні дії - обряди.

Первісні люди намагалися жити в злагоді з духами, прихилити до себе, задобрити. У певному місці духам залишали їжу, тобто жертву. Це називають жертвоприношенням. Іноді люди зверталися до духів по допомогу. Таке звернення називається заклинанням.

На різні випадки життя існували різні заклинання, обряди, запам’ятати і знати які для простої людини було складно. Тому з’явились особливі знавці цієї справи, яких називали знахарями, чаклунами, заклинателями, шаманами. Так виникає магія (з грецької - «чаклунство», «чарівництво») - віра людей у можливість впливу на навколишню дійсність або людину через виконання певних дій: замовлянь, заклинань, жертвоприношень тощо.

Магічні обряди (реконструкція З. Буріана)

Злих духів первісні люди часто зображували у людській подобі, але з рогами та хвостами. Вважалося, якщо в людину вселяється злий дух, то вона починає хворіти. Щоб її вилікувати, кликали знахаря, який за допомогою заклинань виганяв злих духів.

Релігійні вірування - це віра в існування надприродних сил, які впливають на природу й долю людей. На основі цих вірувань пояснювалася будова світу, місце і правила поведінки людини в ньому. Первісними формами релігійних вірувань були тотемізм, фетишизм, анімізм, магія.

Дуже поширеним у первісних людей було вшанування різних предметів - фетишів. Вважалося, що вони могли лікувати, приносити успіх, відводити від людини небезпеку, допомагати на полюванні. Найчастіше фетишами були обереги, амулети і талісмани. Поклоніння предметам неживої природи, які нібито наділені чудодійною силою, називається фетишизмом.

Основним заняттям первісних людей було мисливство, тому часто роди мали імена тварин, наприклад «рід Оленя», «рід Бобра». Іноді первісні люди вважали, що вони походять від певної тварини. Таку «тварину-предка» називали тотемом. До тотема ставились із пошаною: на його честь влаштовували свята, під час яких люди переодягалися в шкури тотемної тварини. Віра в походження людей від певного тваринного предка називається тотемізмом.

Первісні люди уявляли божеств у вигляді людей, а іноді й тварин. Із дерева чи каменю вони вирізали зображення божества, яке ставили в поселенні на почесному місці. Таке зображення називається ідолом. Щоб заслужити милість божества, його всіляко задобрювали: звертались до нього з проханнями - молитвами, приносили жертви - найкращі страви, вбивали тварину, а іноді й людей.

Первісні люди вірили, що все навколо - предмети, природні явища, тварини, люди - має душу або дух (латинською мовою - аніма). Такі вірування називаються анімізмом.

3. Чи вірили первісні люди в потойбічне життя?

Так, вони вважали, що після смерті душа людини переселяється в інший світ - світ мертвих.

Археологи знаходять численні тогочасні поховання. Первісні люди ховали померлих у ямах у позі сплячої людини. Поруч клали різні предмети: коштовні прикраси, знаряддя праці, зброю та їжу. Вважали, що ці речі будуть потрібні небіжчику для життя в іншому світі - світі мертвих. Померлих часто розмальовували червоною фарбою, що символізувало кров та життя. Первісні люди поклонялися і вшановували пам’ять померлих родичів, час від часу приносили на могилу їжу та питво.

Похоронна церемонія мисливців мамонтів (реконструкція З. Буріана)

Для допитливих!

На сайті підтримки підручника ви можете ознайомитися з матеріалом «Як діти в первісні часи ставали дорослими».

http://bit.ly/2EH9Cec

ПЕРЕВІРТЕ ЗАСВОЄНЕ НА УРОЦІ

ЗНАЮ Які форми релігійних вірувань первісних людей ви знаєте? У чому полягає їх сутність?

РОЗУМІЮ

  • 1. Про що ми можемо дізнатися з творів первісного мистецтва? Що найчастіше зображували первісні люди? Чим це можна пояснити?
  • 2. Поясніть поняття «релігійні вірування». Поміркуйте, звідки вчені дізнаються про релігійні вірування первісних людей.

ВМІЮ

  • Уявіть, що ви археолог. Під час археологічних пошуків було знайдено давню могилу із залишками поховання. Поруч з небіжчиком, якого ховали лежачим на боці, були зброя, знаряддя праці, залишки їжі. Про які погляди первісних людей свідчать ці знахідки? Зробіть висновки на основі археологічних даних.

ВИСЛОВЛЮЮ ДУМКУ

  • 1. Розгляньте в підручнику (за можливості також і в мережі Інтернет) наскельні малюнки первісних людей. Яке враження вони справляють на вас? Як ви можете пояснити сюжети наскельних малюнків первісних людей?
  • 2. Висловіть судження про роль релігійних вірувань у житті первісної людини.

ЗВ’ЯЗОК ІЗ СУЧАСНІСТЮ

Поміркуйте, що із вірувань первісних людей дійшло до нашого часу. Наведіть приклади, в чому це проявляється.

скачать dle 11.0фильмы бесплатно
 
Даний матеріал відноситься до підручника "Всесвітня історія 6 клас Мороз (інтегрований курс) 2019", створено завдяки МІНІСТЕРСТУ ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ (МОН)

Коментарі (0)

Додавання коментаря

  • оновити, якщо не видно коду