Войти
Закрыть

Велика грецька колонізація. Античні міста-держави в Північному Причорномор’ї

6 Клас , Всесвітня історія 6 клас Щупак, Піскарьова 2019

 

Зверніть увагу!!!
 
Ви переглядаєте матеріал до підручника "Всесвітня історія 6 клас Щупак, Піскарьова 2019", якщо раптом вам потрібні ВІДПОВІДІ до цієї теми:
 
 

§ 29. Велика грецька колонізація. Античні міста-держави в Північному Причорномор’ї

Пригадайте історію, яку «розповідає» хмаринка. Поясніть значення наведених у ній понять.

1. ЧОМУ ГРЕКИ ВИРУШИЛИ В МОРЯ

У VIII ст. до н. е. греки вирушили на пошуки нових земель. Населення Греції невпинно зростало, тому для всіх бракувало землі, на якій можна було б заробити собі на прожиток. До того землі демосу часто захоплювала аристократія, що також призводило до обезземелювання селянства. Деяка частина греків була змушена покинути рідні краї назавжди через поразку в політичній боротьбі. Водночас бурхливий розвиток ремесла й торгівлі потребував пошуків нових країн, де можна було продавати свою продукцію, якої ставало дедалі більше.

Велика грецька колонізація

Позначте й підпишіть на контурній карті такі об'єкти:

а) територія Греції у VIII ст. до н. е.;

б) колонізовані греками береги;

в) грецькі колонії, засновані на території, де нині розташована Україна.

2. АНТИЧНІ ПОЛІСИ В ПІВНІЧНОМУ ПРИЧОРНОМОР'Ї

Діємо: практичні завдання

Працюючи з текстом, укладіть опорний конспект «Античні міста-держави в Північному Причорномор’ї». Орієнтовний план конспекту:

  • 1. Причини Великої грецької колонізації.
  • 2. Напрямки Великої грецької колонізації.
  • 3. Назви та розташування найбільших грецьких міст-держав Північного Причорномор’я.
  • 4. Державний устрій грецьких колоній.
  • 5. Господарство та заняття жителів колоній.
  • 6. Культура та релігійні уявлення грецьких колоній.

У VII—VI ст. до н. е. греки проникали в райони Північного Причорномор’я — територію півдня сучасної України.

Першу колонію на землях сучасної України вихідці з Мілету заснували на острові Березань біля Бузького лиману. Згодом були засновані й інші міста, які стали важливими осередками давньогрецької цивілізації в Північному Причорномор’ї: Тіра, Ольвія, Херсонес, Феодосія, Пантікапей.

Ольвію (з грец. — щаслива) вихідці з Мілету заснували в VII ст. до н. е. (647-646 рр. до н. е.) на правому березі Бузького лиману. Жителі міста (їх називали ольвіополітами) займалися сільським господарством та гончарним і металообробним ремеслами. Основну роль у торгівлі з Ольвією відігравало м. Афіни.

Археологи встановили, що місто було оточене мурами. У центрі гористої частини розташовувався центральний майдан — агора — з громадськими будівлями, гімнасієм (школа для хлопців), театром та іподромом. На теменосі (священному місці) були храми, святилища й жертовники на честь олімпійських богів. Місто мало водогін, лазні. За державним устроєм Ольвія, як і більшість грецьких колоній, була рабовласницькою демократією.

Пізнавально й цікаво

Чорне море мало незвичний для греків характер. Бурхливе, без островів, на яких можна було б зупинитися, вода чорного відтінку. Узбережжя населяли войовничі племена, що ускладнювало висадку переселенців. Тому греки спершу назвали це море Понт Аксинський — негостинне море. Однак невдовзі змінили назву на Понт Евксинський — гостинне море.

Інше море України — Азовське — в давньогрецьких документах називали Меотидою.

У V ст. до н. е. (422-421 рр. до н. е.) греки — вихідці з Гераклеї Понтійської — заснували м. Херсонес («півострів»). Місто розташовувалось на скелястому мисі (околиця сучасного Севастополя), оточеному зручними для кораблів бухтами. Навколо жили ворожі племена таврів і кочових скіфів, тому херсонесити споруджували міцні оборонні стіни з фортечною брамою й вежами. Жителі вирощували виноград, зернові культури, розводили худобу, активно торгували з містами Північного Причорномор’я. Херсонес був демократичною рабовласницькою державою.

Статер — основна монета Ольвії (міжнародна валюта грецьких полісів протягом V ст. до н. е. — І ст. н. е.)

Дельфінчики — дрібна розмінна монета Ольвії (VII—IVст. до н. е.)

Руїни Херсонеса (сучасне фото)

23 червня 2013 р. Херсонес Таврійський включений до списку світової спадщини ЮНЕСКО.

Діємо: практичні завдання

Опрацюйте текст і визначте, яку інформацію про державний лад, культуру Херсонеса можна з нього довідатись.

Клятва жителів Херсонеса

Клянуся Зевсом, Геєю, Геліосом, Дівою, богами й богинями Олімпійськими та героями, котрі володіють містом, областю й укріпленнями херсонеситів:

  • я буду однодумцем у справі добробуту міста і громадян;
  • не порушу демократії, і тому, хто бажає зрадити або порушити, не дозволю й не приховаю разом з ним, але заявлю деміургам, що правлять у місті;
  • ...не задумаю жодного неправедного діяння проти будь-кого з громадян, що не відійшли, й нікому, хто задумує лихе, не дозволю й не приховаю разом з ним, але заявлю й на суді подам голос за законами...

Місто Тіра було засноване в гирлі річки Тірас (сучасний Дністер) наприкінці VI ст. до н. е. — на початку V ст. до н. е. Жителі міста та околиць займалися землеробством, скотарством. Торгували з грецькими містами. На монетах карбували образи грецьких богів і богинь Деметри, Діоніса, Геракла, Афіни, Аполлона.

Засноване в VI ст. до н. е. на Керченському півострові м. Пантікапей лежало на березі глибокої зручної бухти, на важливому торговельному шляху, що сполучає Азовське море з Чорним. Пантікапей був розташований на укріпленому пагорбі — акрополі. Правителі Пантікапея поширювали свій вплив на сусідні грецькі міста. У III ст. до н. е. Пантікапей став столицею багатого Боспорського царства (480 р. до н. е. — VI ст.), володінння якого охоплювали все східне узбережжя Криму, Таманський півострів і деякі райони в гирлі річки Дон.

Руїни театру в Херсонесі, спорудженого в першій половині ІІІ ст. до н. е. (сучасне фото)

Пізнавально й цікаво

Припускають, що в цьому театрі виступали Сіріск — перший відомий історик на землях України — та «батько історії» Геродот — автор праці «Скіфія», що розповідає про життя народів Північного Причорномор'я.

Пізнавально й цікаво

З історією Боспорського царства пов'язане перше на землях України використання нафти. Про видобування «чорного золота» свідчать амфори з висохлою нафтою, знайдені поблизу м. Керчі.

Руїни Пантікапея (сучасне фото)

Монета Тіри — тетрахалк

Усі грецькі міста-держави Північного Причорномор’я активно торгували з місцевим населенням — спочатку зі скіфами, а згодом із сарматами. Грецькі товари (вино, оливкову олію, вироби ремісників, тканини, зброю, посуд, прикраси) обмінювали на хліб, продукти тваринництва, рабів.

У І ст. грецькі міста-держави потрапили під владу Риму. Остаточно вони були зруйновані в IV ст. навалою гунів.

ЗНАЮ й РОЗУМІЮ: запитання та завдання

I. Знаю нове

  • 1. Коли розпочалася Велика грецька колонізація?
  • 2. Що спонукало греків вирушити на освоєння нових земель?
  • 3. Чим життя грецьких колоній було подібне до життя їхніх метрополій?
  • 4. Утворіть пари з назв грецьких міст-держав у Північному Причорномор'ї та місць їхнього розташування.

ІІ. Обговорюємо в групі

  • 1. Чому греки для освоєння нових земель вдалися саме до колонізації, а не до війни?
  • 2. Зіставте карти «Велика грецька колонізація» (с. 113) і «Фінікія та її колонії» (атлас) та визначте, які райони берегів морів контролювали греки, а які — фінікійці. Чи збігалися вони? Яка колонізація розпочалася раніше: фінікійська чи грецька? Хто кому завадив колонізовувати окремі райони узбережжя?

III. Мислю творчо

  • 1. Підтвердите або спростуйте тезу: «Існування грецьких міст на території України позитивно вплинуло на історичний розвиток наших земель».
  • 2. Продовжуйте роботу над творчим проєктом «Ілюстрована шкала часу історії Давньої Греції». На шкалі часу позначайте найважливіші події, час заснування держав, діяльності видатних правителів. Свою роботу супроводжуйте історичними ілюстраціями.
  • 3. Підготуйте творчий проєкт «Скарби античної цивілізації на українських землях».
скачать dle 11.0фильмы бесплатно
 
Даний матеріал відноситься до підручника "Всесвітня історія 6 клас Щупак, Піскарьова 2019", створено завдяки МІНІСТЕРСТУ ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ (МОН)

Зверніть увагу!!!
 
Ви переглядаєте матеріал до підручника "Всесвітня історія 6 клас Щупак, Піскарьова 2019", якщо раптом вам потрібні ВІДПОВІДІ до цієї теми:
 
 

Коментарі (0)

Додавання коментаря

  • оновити, якщо не видно коду