Войти
Закрыть

Релігія та міфологія в Стародавньому Єгипті

6 Клас , Всесвітня історія 6 клас Мороз (інтегрований курс) 2019

 

§ 12. Релігія та міфологія в Стародавньому Єгипті

1. Що відомо про релігійні вірування та міфи давніх єгиптян?

Релігія відгравала величезну роль у житті давніх єгиптян. Вони вірили, що людьми і природою керують могутні істоти - боги. Про них існувало чимало міфів. Кожне явище природи єгиптяни пов’язували з окремим богом.

• Пригадайте!

Що таке релігійні вірування? Яким надприродним силам поклонялися первісні люди?

Найголовнішим і наймогутнішим богом єгиптяни вважали бога Сонця, якого називали Ра, Атон, Гор, Амон чи Амон-Ра. За їхніми уявленнями, він вийшов із квітки лотоса і створив усе довкілля. З вуст бога Ра вийшли боги, з його очей - люди. Ра очолив небесну раду, де його божественним помічником став бог мудрості Тот - винахідник писемності. Він навчив людей читати й писати, володів часом, розділивши його на роки, місяці, дні, знав йому рахунок. Його зображували з головою птаха ібіса з довгим дзьобом.

• Працюймо в парах!

Поміркуйте, чому бог Сонця став головним богом єгиптян. Як це пов’язано з їхнім життям?

Бога землі звали Ґеб і зображували його у вигляді старця з бородою і царськими прикрасами або людини з головою змії, адже змія - «земляна» тварина. Богиня неба Нут в уявленні єгиптян була величезною прекрасною коровою, темне тіло якої вкривали зірки. Щоденно ковтала вона зірки, щоб потім народити їх знову. Так єгиптяни уявляли зміну дня й ночі. Часто богиню Нут зображували у вигляді жінки, що торкається землі кінчиками пальців рук і ніг.

Амон-Ра

У Стародавньому Єгипті був поширений культ тварин. Деяких з них вважали священними. Якщо людина вбивала священну тварину через незнання, то платила штраф, а якщо навмисно - її карали смертю.

Релігія - це віра в існування надприродних сил (богів, духів, душ), їхню здатність впливати на світ і долю людей та поклоніння їм.

Зображення Тота в храмі Рамзеса II в Абідосі

Міф, або міт (від грец. Μύθος, мітос - оповідь, розповідь) - стародавня оповідь про явища природи, історичні події або фантастичні оповідання про богів, обожнених героїв, уявних істот. Сукупність міфів певної людської спільноти називається міфологією.

Богиня Нут в образі жінки

Бог землі Ґеб

2. Miф про Озіріса та Ізіду

• Працюймо в парах!

За допомогою QR-коду (http://bit.ly/2KIPods) ознайомтеся з міфом про Озіріса та Ізіду. На основі тексту та ілюстрацій поясніть, які явища природи відображено в ньому.

Віра в багатьох богів/богинь (багатобожжя) називається політеїзмом (від грец. πολύς - численний та θεός - бог).

3. Яким був заупокійний культ у давніх єгиптян?

• Обговоріть у класі!

За допомогою QR-коду (http://bit.ly/2W0wTOc) ознайомтеся з матеріалом про заупокійний культ у давніх єгиптян.

Порівняйте уявлення первісних людей та стародавніх єгиптян про потойбічне життя. У чому подібність, а в чому відмінність? Чим це можна пояснити?

4. З якою метою і як у Єгипті споруджували піраміди?

Єгипетські фараони задля увічнення свого імені ще за життя будували на західному березі Нілу гробниці величезних розмірів - піраміди. Перша піраміда в Стародавньому Єгипті була побудована в III тис. до н. е. Це ступінчата піраміда фараона Джосера, розташована неподалік від древнього міста Мемфіс.

Найвідоміші піраміди розташовані на скельному плато Гіза, на західному березі Нілу (нині це передмістя Каїра). Найбільшою з них є піраміда Хеопса. На відміну від піраміди Джосера, вона має не ступінчату, а чітку геометричну, пірамідальну форму. На її спорудження пішло приблизно 2,3 млн кам’яних брил, кожна з яких важить більше 2 тонн. Вони були підігнані одна до одної з неперевершеною точністю. Углиб піраміди веде вузький хід. У невеликій кімнаті лежала мумія фараона та численні скарби1.

1 Більшість пірамід, у тому числі й Хеопса, було пограбовано ще в давнину. Із часом фараони почали будувати замість пірамід скельні гробниці.

Піраміда Джосера

Піраміди будували геніальні майстри та висококваліфіковані робітники: архітектори, каменотеси, геометри, фахівці з підйому важких предметів та ін. Особливі робітничі загони працювали і в сусідніх каменоломнях. На будівництві панувала сувора підпорядкованість, що забезпечувало ритмічну роботу. За підрахунками вчених, на спорудженні піраміди працювало приблизно 25 тисяч людей.

Піраміда Хеопса

Поблизу пірамід розташована одна з найдавніших і найзагадковіших на нашій планеті монументальних скульптур. Це вирізьблений із цілої скелі Великий Сфінкс - велетенська (заввишки 20 м, завдовжки 73 м) статуя лежачого лева з головою людини. Навіть і нині вчені не знають точного віку цієї статуї та хто її міг створити.

Для допитливих!

3-D реконструкції давньоєгипетських пірамід

http://bit.ly/2wwhESN

Піраміди та Великий Сфінкс викликають захоплення вже не в одного покоління людей. Араби склали приказку: «Все на світі боїться часу, а час боїться пірамід». Чимало таємниць зберігають ці величні споруди - одне з чудес світу.

Великий Сфінкс

ПЕРЕВІРТЕ ЗАСВОЄНЕ НА УРОЦІ

ЗНАЮ Яким богам поклонялися стародавні єгиптяни?

РОЗУМІЮ

  • 1. Як ви розумієте такі поняття: «міф», «релігія»?
  • 2. З якою метою і як у Єгипті споруджували піраміди?
  • 3. Що таке «політеїзм»? Чи можна вважати давньоєгипетську релігію політеїстичною? Свою думку обґрунтуйте.

ВМІЮ

  • 1. Складіть розповідь про вірування давніх єгиптян. Поміркуйте, які явища природи відображено у віруваннях єгиптян.
  • 2. Зробіть припущення, які почуття могли викликати піраміди у давнього населення Єгипту і яке враження справляють нині на туристів.

ВИСЛОВЛЮЮ ДУМКУ

  • Як свідчать джерела, з усіх чеснот людини єгиптяни над усе цінували доброту, мовчазність, працелюбність, уміння бути вдячним учителям. Вони не слухали наклепів, не шукали вад у чужій праці. Із чим, на вашу думку, пов’язана така висока мораль?

ЗВ’ЯЗОК ІЗ СУЧАСНІСТЮ

Порівняйте вірування давніх єгиптян із сучасними. Що спільного, а що відмінного? Висловіть судження про роль релігії в житті людини.

скачать dle 11.0фильмы бесплатно
 
Даний матеріал відноситься до підручника "Всесвітня історія 6 клас Мороз (інтегрований курс) 2019", створено завдяки МІНІСТЕРСТУ ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ (МОН)

Коментарі (0)

Додавання коментаря

  • оновити, якщо не видно коду